Comert electronic

 

Pentru cei mai mulţi, termenul comert electronic înseamnă a efectua cumpărături online. Totuşi, comerţul electronic (electronic commerce sau e-commerce) este mai mult decât procesul de cumpărare/vânzare de produse şi servicii prin Internet.

El include multe alte activităţi, cum ar fi: schimburi şi negocieri efectuate între instituţii / companii, procese interne ale companiilor pe care acestea le desfăşoară ca suport pentru activităţile de cumpărare / aprovizionare / vânzare, angajări, planificare, transfer electronic de fonduri, marketing pe Internet, sisteme de colectare automata a datelor etc.

Uneori se foloseste termenul de afaceri electronice (electronic business sau e-business) pentru a numi comerţul electronic văzut în acest sens larg. Cei doi termeni se folosesc interschimbabil.

Definiţie:  e-business = “transformarea proceselor cheie de afaceri indusă de folosirea tehnologiilor Internet”

Definiţie: e-business = aplicarea noilor tehnologii, în particular cele Internet şi Web, pentru a ajuta/sprijini persoanele fizice, companiile şi alte organizaţii să desfăşoare afaceri mai eficient.

Categorii de comerţ electronic

O clasificare uzuală se face după tipurile de entităţi care participă în tranzacţii sau procese de business. Cele sase categorii generale de comerţ electronic sunt: business-to-consumer, business-to- business, procese de business, consumer-to-consumer, business-to-employee şi business-to-government. Cele mai comune trei dintre acestea sunt:

  • Cumpărarea de produse şi serviciibusiness-to-consumer (B2C);
  • Tranzacţii efectuate între companiibusiness-to-business (B2B);
  • Tranzacţii şi procese de business în care companiile, guvernele şi alte organizaţii folosesc tehnologii Internet pentru a susţine activităţile de vânzare/cumpărare (procese de business).

Exemplu: o companie care produce boxe audio stereo

Compania: vinde produsele finite pe Web ® B2C, cumpără materialele din care se realizează boxele de la alte companii ® B2B, desfăşoară alte activităţi pentru a converti materialele achiziţionate în boxe: gestiune resurse umane, închirieri/cumpărări de spaţii de lucru şi depozitare, menţinerea unor registre contabile, dezvoltarea de campanii publicitare etc.

Alte trei categorii de comerţ electronic sunt:

  • persoane fizice care cumpără şi vând bunuri între ei (licitaţii pe Web între persoane fizice) ® C2C. Se poate include în categoria B2C.
  • tranzacţii ale companiilor cu agenţii guvernamentale, ca de exemplu plata taxelor sau completarea unor formulare; portalul eRomania permite companiilor si persoanelor fizice să facă tranzacţii online® B2G. Se poate include în categoria B2B.
  • B2E O nouă formă în comerţul electronic este tranzacţia Business-to-Employee (B-2-E), care se referă la tranzacţiile din interiorul unei firme, destinate personalului angajat al firmei şi efectuate prin intranet.

Este un lucru binecunoscut faptul că Internetul este un paradis pentru comercianţi. Deoarece clienţii pot să cumpere instantaneu, din fotoliul lor de acasa sau de la birou, procentul vânzărilor online va fi din ce in ce mai ridicat. Fără îndoială, comerţul electronic este domeniul cu cea mai mare rată de dezvoltare din întreaga economie mondială. Veniturile din comerţul electronic cresc spectaculos cu 50 – 100% în fiecare an. Este deci nevoie să implementăm un sistem de comert electronic pe pagina noastră de Internet? Cu siguranţă că da!

Este de necrezut cât de mulţi oameni de afaceri inteligenţi petrec ore în şir muncind la paginile lor de Internet sau la dezvoltarea unor strategii comerciale, neglijând în acelaşi timp unul dintre aspectele cruciale pentru încheierea unei vânzări… ajutorul dat clenţilor pentru minimizarea eforturilor de cumpărare.

De aceea trebuie implementat un sistem de comert electronic eficient.

 

Înţelegerea elementelor de bază ale comerţului electronic

Pentru a înţelege comerţul electronic trebuie să vedem care sunt elementele implicate, în ordinea în care este nevoie de ele.

 1.Cât este de uşor să comandăm un produs?

Ţinta dvs. este să faceţi ca acest proces să fie cât mai simplu posibil. Dacă procesul de comandare a unui produs devine dificil, clienţii se pot răzgândi.

Atunci când un client se hotărăşte să comande un produs de la magazinul vostru, el va apăsa pe un buton sau pe un link care conţin cuvintele magice ‘Apăsaţi aici pentru a comanda’. Apoi urmează pocesul de comandare propriu-zis.

De câte click-uri este nevoie pentru a transmite o comandă? Răspunsul corect este … DOUĂ CLICKURI!

Un click pentru a accesa formularul de cerere şi al doilea pentru trimiterea acestuia. Fiecare click încarcă o nouă pagină, ceea ce înseamnă că posibilul cumpărător trebuie să astepte mai mult, mai ales dacă este pe dial-up şi are un modem mai vechi sau se află la o distanţă foarte mare de serverul de Internet. Dacă respectivul client nu are destulă răbdare, el va renunţa înainte de terminarea procesului de comandare.

2.Este compatibilă aplicaţia voastră cu toate programele de navigare?

Cel mai rău lucru care se poate intâmpla este apariţia unei erori care să impiedice cumpărătorul să plaseze comanda sau chiar să-i blocheze browser-ul. Cumpărătorul poate avea un browser mai vechi care nu suportă anumite cerinţe ale unei aplicaţii. Deci, înainte de a cumpăra anumite aplicaţii verificaţi dacă aceste sunt compatibile cu toate programele de navigare şi apoi testaţi-le cât mai mult posibil. În nici un caz, nu lăsaţi clienţii să le testeze pentru voi!

3.Ce se întâmplă dacă un cumpărător tastează ceva greşit?

Este foarte uşor ca un client să tasteze greşit numărul cardului de credit, sau să uite să completeze un câmp din formularul de comandă. Nu veţi putea procesa cererea dacă anumite informaţii sunt greşite sau dacă lipsesc.

Din această cauză, trebuie să aveţi posibilitatea să vă anunţaţi clienţii că au facut o greşeală şi că aceasta trebuie corectată. Cum se rezolvă acest aspect? Cele mai multe dintre aplicaţii afişează o pagină prin care îi anunţă pe clienţi că au greşit ceva şi le sugerează să folosească butonul back din browser pentru a corecta acea greşeală.

 4. Calcularea taxelor de transport şi vânzare.

 

Deşi taxele de vânzare şi de distribuţie sunt prezente cam în toate aplicaţiile de acest gen, în unele dintre ele este nevoie să se completeze aproape întreaga comandă înainte ca posibilii cumpărători să afle cât au de plătit. Trebuie să cumpăraţi o aplicaţie care va permite cumpărătorilor să vizualizeze ce au de plată, cât mai devreme posibil în timpul procesului de comandare.

In Romania cea mai folosita modalitate de plata pentru produsele materiale este plata ramburs. Aceasta metoda presupune ca magazinul online să trimită produsele clientului (folosind masiniile proprii, printr-o firma de curierat sau Posta Romana), iar acesta sa achite contravaloarea acestora in momentul in care le-a primit.

Costul rambursului poate varia, si este de obicei intre 5 si 15 RON, iar unele magazine nu taxeaza suplimentar aceasta modalitate de plata – de cele mai multe ori pentru ca livrarea s-a facut folosind masiniile proprii.

La costul rambursului se va adauga si costul transportului.

Alta modalitate de plata este plata online cu cardul – clientul isi introduce datele cardului pe un site securizat, iar valoarea comenzii este automat retrasa de pe card.