Pastrarea relaţiilor cu clienţii

 

Pastrare 1Relatiile cu clientii reprezintă tot ceea ce faceţi, de la contactare şi până la generarea vânzării şi menţinerea relaţiei cu aceştia. Este primul lucru pe care oamenii şi-l amintesc după ce încheie afacerea cu voi, aşa că trebuie să fie ceva special.

 

Planul de păstrare a clientului trebuie să atingă trei puncte:

 

Să vă ajute să vă diferenţiaţi pe piaţă, să construiască loialitatea clientului şi să vă extindă afacerea prin recomandări. Trebuie să ieşiţi în evidenţă oferind sprijin excepţional clienţilor.

În marketing, scopul vostru este ca mesajul să fie cunoscut de cât mai multă lume. Odată ce aţi stabilit contactul cu aceste persoane, relaţia pe care o dezvoltaţi cu ele reprezintă cheia succesului vostru. Clienţii satisfăcuţi se întorc pentru a primi mai mult şi propagă detalii despre produsul vostru. Relaţiile cu clienţii sunt parte in­tegrantă în construirea unei legături şi sporirea numărului de clienţi pentru afacerea voastră.

De exemplu, proprietarul unei cafenele nu numai că serveşte cafea bună, are canapele confortabile şi oferă acces la Internet gratuit, dar asigură totodată reumplerea cănii de cafea gratuit, sfaturi pentru o cafea bună pregătită acasă şi chiar un serviciu pentru fixare de întâlniri. Acum a devenit locul cel mai popular din oraş pentru o întâlnire la o cafea.

Clienţii voştri sunt o sursă indispensabilă de idei bune. Îngropate adânc în cel mai rău client sau în cea mai absurdă plângere, ideile vă ajută.

Ascultaţi-i şi implementaţi orice idee pe care aceştia v-o oferă; veţi fi în stare să vă rafinaţi, să reînnoiţi produsul sau serviciile pentru a le satisface mai bine nevoile.

Este foarte uşor să vă pierdeţi în activităţile zilnice şi să uitaţi de intenţia externă – sunteţi aici pentru a vă mulţumi clienţii. Trebuie să plătiţi furnizorii, să trimiteţi materiale de marketing distri­buitorilor, să răspundeţi la întrebările enervante, să livraţi produsul etc. Şi apoi să mai găsiţi timp să dormiţi – asta dacă sunteţi norocos.

Important

            Ieşiţi în evidenţă oferind sprijin neaşteptat clienţilor. Atunci când oamenii sunt uimiţi le spun şi altora despre asta.

Relaţiile cu clienţii vă amintesc faptul că beneficiile clienţilor voştri sunt în vârful listei sarcinilor „De făcut” – TO DO List

Ţineţi minte: Fără clienţi mulţumiţi nu aveţi o afacere