Pastrarea relaţiilor cu clienţii
Relatiile cu clientii reprezintă tot ceea ce faceţi, de la contactare şi până la generarea vânzării şi menţinerea relaţiei cu aceştia. Este primul lucru pe care oamenii şi-l amintesc după ce încheie afacerea cu voi, aşa că trebuie să fie ceva special.
Planul de păstrare a clientului trebuie să atingă trei puncte:
- Să vă ajute să vă diferenţiaţi pe piaţă,
- să construiască loialitatea clientului şi
- să vă extindă afacerea prin recomandări.
Trebuie să ieşiţi în evidenţă oferind sprijin excepţional clienţilor.
În marketing, scopul vostru este ca mesajul să fie cunoscut de cât mai multă lume. Odată ce aţi stabilit contactul cu aceste persoane, relaţia pe care o dezvoltaţi cu ele reprezintă cheia succesului vostru.
Clienţii satisfăcuţi se întorc pentru a primi mai mult şi propagă detalii despre produsul vostru. Relaţiile cu clienţii sunt parte integrantă în construirea unei legături şi sporirea numărului de clienţi pentru afacerea voastră.
De exemplu, proprietarul unei cafenele nu numai că serveşte cafea bună, are canapele confortabile şi oferă acces la Internet gratuit, dar asigură totodată reumplerea cănii de cafea gratuit, sfaturi pentru o cafea bună pregătită acasă şi chiar un serviciu pentru fixare de întâlniri. Acum a devenit locul cel mai popular din oraş pentru o întâlnire la o cafea.
Clienţii voştri sunt o sursă indispensabilă de idei bune. Îngropate adânc în cel mai rău client sau în cea mai absurdă plângere, ideile vă ajută.
Ascultaţi-i şi implementaţi orice idee pe care aceştia v-o oferă; veţi fi în stare să vă rafinaţi, să reînnoiţi produsul sau serviciile pentru a le satisface mai bine nevoile.
Este foarte uşor să vă pierdeţi în activităţile zilnice şi să uitaţi de intenţia externă – sunteţi aici pentru a vă mulţumi clienţii.
Trebuie să plătiţi furnizorii, să trimiteţi materiale de marketing distribuitorilor, să răspundeţi la întrebările enervante, să livraţi produsul etc.
Şi apoi să mai găsiţi timp să dormiţi – asta dacă sunteţi norocos.
Un instrument important in pastrarea relatiilor cu clientii este reprezentat de:
Baza de date pentru marketing
Aceasta baza de date are mai multe caracteristici:
- obţinerea informaţiilor relevante despre client – care sunt clienţii ideali, ce caracteristici au aceştia, câţi clienţi potenţiali cu astfel de caracteristici sunt disponibili?
- stocarea informaţiilor într-un format utilizabil, recuperabil şi securizat;
- mărirea cumulului de informaţii de-a lungul timpului – trebuie să vă asiguraţi că sistemele de informaţii se alimentează din baza de date, astfel încât aceasta să fie mereu actualizată;
- analizarea informaţiilor, pentru a identifica clientul – când şi ce anume a cumpărat ultima dată, valoarea acestora, aflarea segmentului de piaţă din care face parte şi produsele deţinute;
- selectarea categoriilor de clienţi ţintă pentru campaniile publicitare – anumite categorii de clienţi pot justifica comportamente diferite din motive diferite;
- înregistrarea vânzărilor şi a răspunsului – este important să ştiţi ce funcţionează şi ce nu funcţionează;
- evaluarea, măsurarea şi planificarea viitoarelor afaceri – pentru rularea strategiilor tactice în vederea maximizării valorii bazei de date a clienţilor.
Aplicaţii ale bazei de date a clienţilor
Bazele de date ale clienţilor pot fi folosite în:
♦ testarea unei oferte sau a unui mijloc publicitar – păstrarea acestuia şi descoperirea modelelor;
♦ modelarea comportamentului previzibil al clienţilor potenţiali în folosul ofertei, utilizând aceste rezultate;
♦ analizarea implicaţiilor financiare ale promoţiei faţă de diferite categorii de clienţi;
♦ direcţionarea atentă a ofertelor specializate către segmentele definite ale pieţei;
♦ determinarea programelor pentru reactivarea clienţilor care nu au tranzacţii comerciale recente;
♦ evaluarea surselor celor mai valoroşi clienţi, pentru a direcţiona oferta către clienţi noi;
♦ determinarea frecvenţei optime a promoţiilor;
♦ cuantificarea numărului de clienţi care cumpără produse sau servicii noi şi analizarea nevoilor acestora;
♦ testarea produselor sau serviciilor noi;
♦ măsurarea eficienţei marketingului atunci când există canale de distribuţie multiple – asigurând astfel că, variatele canale de distribuţie pot fi urmărite cu precizie;
♦ identificarea grupurilor de clienţi care sunt sau vor deveni loiali, dacă comunicaţi cu ei prin intermediul unui program.
In continuare, va invit sa cititi un articol interesant despre tehnici si trucuri de pastrare a clientilor:
https://afaceri.net/pastrarea-clientilor/
Important
Ieşiţi în evidenţă oferind sprijin neaşteptat clienţilor. Atunci când oamenii sunt uimiţi le spun şi altora despre asta.
Relaţiile cu clienţii vă amintesc faptul că beneficiile clienţilor voştri sunt în vârful listei sarcinilor “De făcut” – TO DO List
Ţineţi minte: Fără clienţi mulţumiţi nu aveţi o afacere.