Promovarea prin Mass media

Promovarea prin mass-media este cea mai veche și tradițională formă de marketing. Deși platformele au evoluat, strategiile fundamentale nu s-au schimbat prea mult. În continuare, îmi propun să îți arăt care sunt avantajele și specificitățile publicității de masă (presă, radio, televiziune) pentru afacerile online.

Publicitatea prin mass-media există de secole, încă din anii 1700, când au început să apară ziarele în Europa și America. Comercianții puteau publica reclame pentru a ajuta la vânzarea mărfurilor și astfel s-a născut „marketingul în masă”. Deși presa scrisă a devenit mai puțin populară în era digitală, este fundația pe care s-a construit industria de publicitate din zilele noastre. 

În timp, au apărut și alte platforme precum panouri publicitare, reviste, radio și televiziune. Ne referim la toate acestea ca „mass-media” deoarece, indiferent dacă implică comunicare scrisă sau verbală, sunt concepute pentru a ajunge la un public larg. Mass-media a jucat un rol semnificativ în modelarea culturii moderne prin informarea, educarea și distrarea mulțimilor.

Promovarea prin Mass-media 6

Ca și deținător al unei afaceri online, poți utiliza aceste canale populare pentru a atrage clienții și pentru a obține vizibilitate cu afaceri ta. Există, totuși, câteva lucruri de care trebuie să ții cont. De exemplu, promovarea prin mass-media implică negocierea unor parametri precum prețul, plasarea și frecvența. În cele din urmă, obiectivul este să obții cea mai mare acoperire cu bugetul de care dispui și să determini care sunt cele mai bune locații pentru marca și ofertele tale.

Noțiuni de bază

În calitate de cumpărător media, este datoria ta să te asiguri că vei ajunge la cel mai mare număr de persoane din publicul țintă la cel mai mic cost posibil cu ajutorul campaniile de publicitate. Când plasezi o comandă, urmează acești cinci pași:

  • Identifică-ți piața. La cine încerci să ajungi? Creează un profil care să reflecte clienții pe care dorești să-i vizezi.
  • Cercetează-ți publicul. Trebuie să știi ce anume caută aceștia. O analiză atentă va dezvălui care canale de marketing vor funcționa cel mai bine.
  • Stabilește obiective. Pentru a măsura eficacitatea unei campanii, stabilește un obiectiv specific pentru fiecare achiziție media. De exemplu, cauți să creezi conștientizare? Stimularea vânzărilor? Altceva?
  • Creează o strategie. În funcție de ținta, obiectivele și bugetul disponibil, determină de unde poți cumpăra promovare în mass-media pentru a obține cele mai bune rezultate.
  • Execută-ți planul. Odată ce știi de unde să cumperi, treci la treabă. Pornește campaniile și măsoară rezultatele!

Prima dată când creezi un plan media poate fi copleșitor, mai ales dacă nu ești sigur de unde să începi sau ce întrebări să pui. Următoarea schiță te va ajuta în cadrul procesului. Vei dori să repeți acest exercițiu simplu pentru fiecare mijloc media pe care intenționezi să îl utilizezi. Include, în cât mai multe detalii posibil:

  • Piața țintă deservită
  • Circulație (număr de persoane atinse sau afișări)
  • Clasificări cheie ale circulației, dacă este cazul (în procente)
  • Plasarea și programarea anunțurilor publicitare (unde vor apărea și când)
  • Tariful negociat
  • Orice bonusuri incluse
  • Cost total
  • Raționamentul general pentru plasarea comenzii (include comparații cu alte instituții media)

Prețul

Prețurile pentru achizițiile mass-media pot varia foarte mult în funcție de canale. Să analizăm, în continuare, cum ar putea arăta costul tipic pentru unele dintre cele mai populare platforme disponibile.

Reclame tipărite

Prețurile pentru reclamele plasate în ziare, reviste și buletine informative variază în funcție de mulți factori, inclusiv regiune, industrie, dimensiunea publicației, dimensiunea tirajului, dimensiunea anunțului, plasarea anunțurilor, frecvența anunțurilor și altele. Pe măsură ce publicațiile au evoluat pentru a include o componentă online, bannerele digitale au devenit o opțiune de publicitate foarte populară, fiind excelente pentru construirea mărcilor locale și pentru conștientizare.

Spoturi radio

Prețul publicității radio depinde în mare măsură de locație și de dimensiunea audienței. Reține că, pe lângă prețul plătit pe timpul de emisie, trebuie să ai buget și pentru producția reclamei. Unele posturi au echipe interne de producție, care pot ajuta la reducerea acestor costuri. De asemenea, în prezent există și posturi de radio transmise prin streaming, iar acestea simplifică procesul permițându-ți să selectezi obiectivele campaniei, inclusiv locația, vârsta și sexul.

Publicitate televizată

Cea mai scumpă promovare prin mass-media este cea de la televizor și există mai mulți factori care intervin în determinarea costului final al spotului. Aceștia includ canalele TV, emisiunea în jurul căreia este difuzat anunțul tău, perioada din an, ora din zi, durata reclamei și dimensiunea publicului. Dacă te gândești la reclame TV, cel mai bine este să soliciți ajutorul unei persoane din domeniu, care înțelege cum să selecteze cea mai bună destinație de plasare pentru anunțurile tale, luând în calcul bugetul de care dispui.

Există multe canale mass-media, atât locale, cât și naționale. Crearea unui plan eficient de achiziție și plasare de publicitate prin aceste platforme necesită timp și cercetare. Este esențial să ai mai întâi obiective clare și să dezvolți o strategie pentru a urmări rezultatele. De fapt, nicio inițiativă de marketing nu merită implementată dacă nu îi vei măsura eficacitatea pentru a te asigura că obții la maximum din banii investiți.

 

Mass-media (televiziunea, revistele, Internetul, ziarele etc.) caută întotdeauna poveşti unice pe care să le promoveze. Trebuie să vă concentraţi asupra modului în care produsul vostru poate ajuta la rezolvarea unei probleme, participa la valorile societăţii într-un mod unic sau poate face parte dintr-o tendinţă; veţi crea astfel poveşti extraordinare pentru presă.

Contactaţi mass-media chiar dacă nu credeţi că povestea voastră este nemaipomenită; după ce treceţi de aceşti paşi veţi avea cel puţin o poveste unică. Pe deasupra, poate că tatăl reporterului a avut odată un magazin ca al vostru (sau îi plăcea să joace sporturile pe care se bazează afacerea pe care o aveţi), iar prezenţa voastră va declanşa un răspuns emoţional.

Poate veţi avea noroc şi veţi da de un reporter care să aibă timpul necesar pentru o posibilă poveste unică. Poate că un reporter va cerceta o poveste despre vreo tendinţă a momentului, iar produsul vostru va fi folosit drept exemplu. Sau poate că este o săptămână săracă în ştiri. Nu se ştie niciodată; contactaţi mass-media şi faceţi-vă numele cunoscut.

Reporterii sunt şi ei oameni. Nu vă fie frică de ei şi nici nu ezitaţi să îi contactaţi. Aşa cum vorbiţi cu toată lumea, vorbiţi-le şi lor din perspectiva unui beneficiu pe care îl vor avea. Ei au o treabă de făcut, iar voi le faceţi viaţa mai uşoară.

Exact ca la un interviu pentru o slujbă, aflaţi mai multe despre reporter înainte să îl abordaţi şi veţi avea o comunicare mai uşoară. Cercetaţi subiectul despre care reporterul a scris sau şi-a exprimat un interes; apoi gândiţi-vă la cum produsul vostru îl poate ajuta pe acesta să îşi atingă scopul. Nu este viaţa mai plăcută atunci când oamenii exprimă un interes în ceea ce priveşte munca voastră? Acordaţi-le reporterilor acelaşi respect şi vă vor ajuta să împrăştiaţi zvonul despre produsul vostru.

Promovarea prin mass-media va poate aduce multe avantaje.

Promovarea prin Mass-media 7Aţi putea scrie un articol despre produsul vostru de care publicaţii specifice ar putea fi interesate, în special publicaţiile cu distribuţie naţională. Este foarte greu să faceţi ca produsul vostru să fie menţionat în publicaţiile naţionale.

O strategie specială care ar putea funcţiona este să scrieţi un articol care să asigure cititorilor săi informaţie utilă şi să îl predaţi în numele respectului pentru cititori şi dreptului acestora de a fi informaţi.

Scrieţi un articol identificând beneficiile produsului vostru cu tema sau întrebarea pe care aţi descoperit-o. Cel mai uşor mod de a scrie un articol este să urmaţi stilul altor articole publicate în mass-media asupra căreia vă concentraţi. Dacă folosesc cuvinte pompoase sau titluri cu scrisul îngroşat pentru a scoate în evidenţă articolul, urmaţi exemplul respectiv.

Nu faceţi din produsul vostru principala preocupare a articolului. De fapt, încercaţi să includeţi şi alte produse sau servicii care fac parte din acelaşi curent pe care l-aţi descoperit; acest lucru face ca produsul vostru să pară mai atrăgător unui public mai larg.

In paginile urmatoare, va voi arata:

10 Strategii de Marketing Digital

10 Strategii de Marketing Digital pentru a Crește Vizibilitatea Afacerii Tale Online Într-o lume digitală extrem de competitivă, vizibilitatea afacerii tale online este un factor esențial pentru succesul pe termen lung. O prezență puternică online nu numai că îți...

Creaza fisierul semnatura

Avantajele unui Fișier de Semnătură: De ce Este Esențial în Comunicarea Modernă   În era digitală, comunicarea eficientă este cheia succesului în afaceri și relațiile personale. Unul dintre instrumentele adesea neglijate, dar incredibil de utile în acest context, este...

Reclama de 30 de secunde

"Reclama de 30 de secunde" a produsului   Suntem bombardati zilnic cu reclame de tot felul, care încearcă să ne atragă atenția și să ne convingă să cumpărăm diverse produse sau servicii. Printre acestea se numără și reclamele de 30 de secunde, care au devenit un...

Sondaje online-surse noi de profit

Afla ce sunt si cum sa folosesti sondaje online pentru a creste afacerea ta Dacă vrei să obții feedback de la clienți sau să înțelegi mai bine nevoile pieței tale, atunci acest ghid este perfect pentru tine. Descoperă cum poți profita la maxim de avantajele sondajelor...

Analiza traficului web

Analiza traficului web pentru o afacere online Bine ai venit la un nou articol care explorează secretele succesului unei afaceri online - analiza traficului web! Dacă vrei să afli cum poți transforma simpla monitorizare a vizitatorilor pe site-ul tău în avantaje...

Promovarea prin retele sociale

Promovarea prin retele sociale   În lumea digitală a anului 2024, rețelele sociale au devenit un instrument esențial pentru creșterea și succesul afacerilor.De la gigantul Facebook până la platforme precum Instagram, Twitter sau LinkedIn, aceste medii online sunt...

Sfaturi esenţiale în realizarea reclamei in social media

Sfaturi esenţiale în realizarea unei reclame   Cu cât urcaţi mai sus în motorul de căutare, cu atât mai multe accesări (clickuri) veţi primi pe pagina dvs., din moment ce potenţialii clienţi vă observa reclama înaintea altora. Se creează astfel o spirală din ce...

Reguli pentru optimizarea paginilor pentru Google

Optimizare Web pentru Google În lumea digitală de astăzi, optimizarea paginilor web pentru Google nu este doar o opțiune, ci o necesitate. Dacă doriți ca site-ul dvs. să fie vizibil și să atragă trafic relevant, urmați acest ghid pas cu pas pentru a vă asigura că...