Statistici de bază pe care trebuie să le urmăriţi 1Ce statistici trebuiesc analizate?

În afară de aceste două statistici esenţiale, mai sunt şi alte statistici care trebuie analizate cu atenţie. In continuare, să presupunem următoarele statistici:

  • Vanzari: 100 vanzari/ lună
  • Venit mediu: 250$/vanzare
  • Profit mediu: 150$/vanzare
  • Vizitatori unici zilnici: 12 000/ luna

In exemplul de mai sus avem 100 de vanzari pe luna, si 12.000 de vizitatori unici pe luna Astfel, rata de conversie este de 1:120 sau 0.83%.
Nu este o rată de conversie prea mică, mai ales dacă luăm în considerare preţul produselor. Marea majoritate a întreprinzătorilor au o rata de 1% sau 2%.


În procesul de urmărire a afacerii există anumite formule cheie:

  1. Caţi vizitatori devin clienţi?

Rata de conversie a vizitatorilor în clienţi este una dintre cele mai uşor de calculat statistici, dar şi una dintre cele mai importante.
Este o modalitate simplă de a stabili cat de convingător sunteţi cu posibilii clienti.

Număr vanzari / Număr vizitatori x 100 =
Rata de conversie a vizitatorilor in clienti

Asadar, dacă aveţi 10.000 de vizitatori pe lună si 472 din ei devin clienti, atunci rata de conversie ar fi de 4.7%.

472 / 10,000 x 100 = 4.7%

2. Cati vizitatori se inscriu pentru newsletter?

Aceasta rata de conversie a visitatorilor in abonaţi fideli, vă poate furniza informatii legate de gradul de atractivitate al ziarului electronic

Număr de abonati / Număr de vizitatori x 100 =
Rata de conversie a vizitatorilor in abonaţi

Statistici de bază pe care trebuie să le urmăriţi 2Daca aveţi 10.000 de vizitatori intr-o săptămană şi 273 se aboneaza la newsletter, rata de conversie este de 2,7%.

  273 / 10,000 x 100 = 2,7%

3.Cati dintre abonaţii la newsletter vă devin clienţi?

Rata de conversie a abonaţilor în clienţi demonstrază cat de eficient este newsletter-ul dvs. ca unealtă de promovare a produselor sau serviciilor. Aceasta rată se dovedeşte foarte importanta în cazul newsletter-urilor cu plată.

Număr clienti/ Număr abonaţi x 100 =
Rata de conversie a abonaţilor în clienţi

Dacă 120 din cei 273 abonaţi cumpără un produs, atunci rata de conversie a abonaţilor în clienţi va fi de 44%.

120/273 x 100 = 44%

4.Care este profitul pe care il obtineti de pe urma fiecarui vizitator?

Măsoară raportul dintre venit si vizitatori sau, mai simplu spus, cat veţi castiga de pe urma unui vizitator. Este important să calculaţi acest raport deoarece veţi putea afla cat vă puteţi permite să cheltuiţi pentru a atrage un nou vizitator fara a ieşi în pierdere.

Total vanzări / Număr vizitatori = Venit pe vizitator

Daca ati vandut intr-o luna marfă în valoare totală de 6.000 Lei şi aţi avut 39.000 de vizitatori, ar trebui sa stiti că aţi castigat de pe urma fiecarui vizitator 0.15 Lei.
În cazul în care pentru fiecare vizitator aţi avut cheltuieli totale de 0,20 Lei, rezultă clar că veţi ieşi în pierdere.

6.000 Lei/39.000 vizitatori =0.15 Lei/vizitator

5.Cati oameni accesează paginile sitului?

Rata de accesări măsoară numărul de accesări pe care l-a inregistrat fiecare pagină web în parte.

Accesări pe link/Număr vizitatori pe pagină x 100=
rata de accesare a unei pagini

De exemplu, daca aveti 10.000 de vizitatori care accesează pagina cu scrisoarea de vanzare, şi din aceştia, 650 de vizitatori dau click pe link-ul către pagina de comandă, atunci rata de accesări este de 6.5 %

650 / 10,000  x 100 = 6.5%

Alte statistici de care trebuie să ţineţi cont

Statistici de bază pe care trebuie să le urmăriţi 3In afara de statisticile descrise mai sus, există şi alte măsurători care trebuie să le luaţi în considerare. Analiza acestor informaţii adiţionale vă va ajuta să creşteţi afacerea dvs.

  1. Cum se mişcă vizitatorii prin site?

Aceasta statistică este crucială pentru site-urile care au mai mult de 5 pagini. Practic, se urmăreste fiecare mişcare a clienţilor prin site, paginile web prin care intră şi prin care ies, paginile folosite cel mai des şi cele rareori accesate.

Din această perspectivă aflaţi cate persoane vă viziteaza doar pagina de start si nu intră în detalii. Daca 75% din utilizatori nu sunt curiosi sa acceseze linkuri catre alte pagini din interiorul site-ului, este esenţial să aflaţi care ar putea fi motivul şi să remediaţi cat mai repede această problemă.

Puteţi afla care este pagina sau paginile web folosite cel mai frecvent de către utilizatori pentru părăsirea sitului web.

De exemplu, dacă oamenii părăsesc pagina inainte de a accesa formularul de comandă înseamnă că trebuie să îl simplificaţi şi să îl faceţi mai atrăgător. Tot astfel vă puteţi da seama si de cat de bun este sistemul de navigare si modalitatile prin care să faceţi legătura intre pagini.

Toate aceste informatii le puteti obtine din AWStats. Astfel, puteti vedea cele mai vazute pagini (Viewed), paginile de intrare (Entry) si iesire (Exit).

De asemenea, puteti vedea un Top10 al cautarilor dupa fraze cheie si un Top25 al cautarilor dupa cuvinte cheie.

 

2.Cat vă costă să atrageţi noi vizitatori?

Statistici de bază pe care trebuie să le urmăriţi 4Costul platit pentru fiecare vizitator atras vă spune cat costă, in medie, să atrageţi un nou utilizator pe site. Dacă folosiţi publicitate plătită, aceastţ cifră capătă o valoare deosebită.
Comparati costul platit pentru fiecare vizitator cu caştigul rezultat de pe urma acestuia şi veţi şti dacă publicitatea este sau nu profitabilă.

Cheltuieli de marketing / Număr vizitatori x 100 =
Cost pentru fiecare vizitator

Daca cheltuiti 1.200$ pe o campanie publicitara şi aceasta va aduce 2.700 de noi vizitatori, atunci costul platit pentru fiecare vizitator este de 0.44$

1.200$ / 2.700 x 100 = 0.44$

3.Cat plătiţi pentru a caştiga un nou client?

Costul platit pentru fiecare nou client este o cifra cheie. Trebuie să vă asiguraţi că nu aţi platit mai mult pentru a atrage clienţi decat veţi castiga de pe urma lor.

Cheltuieli de marketing/ Număr clienti x 100 = Cost pentru client

În cazul în care cheltuiţi 1.200$ pe o campanie publicitară şi aceasta vă aduce 327 noi clienţi, atunci costul pentru fiecare client este de 3.67 $

1.200$/327 x 100= 3.67 $

Sfat:

Va recomand să folosiţi programul Microsoft Excel unde puteti introduce cateva formule de calcul. Dupa ce aţi introdus formulele, introduceti datele si rezultatul va apare automat.

Întreprinzătorii online care petrec o parte din timp urmărind statisticile online vor avea cel mai mare succes, pentru simplul motiv că analiza traficului semnalează din timp problemele care pot apare. Ei vor avea la dispoziţie mijloace eficiente pentru a descoperi ce se întâmplă cu adevărat pe paginile web.

Deşi nu reprezintă partea cea mai interesantă a afacerilor online,

analizarea evidenţelor statistice poate fi totuşi cea mai importantă parte.