Programarea sitului web

ce este www?

WWW (World Wide Web) reprezintă un grup de tehnologii, parte a Internetului, care definesc modul în care sunt construite şi accesate documentele hypertext (paginile web).

Un document text obişnuit este alcătuit din pagini care conţin text şi eventual imagini şi care sunt aranjate secvenţial. Documentul are o pagină care este prima, una care este a doua, şi aşa mai departe până la ultima, această ordine trebuind respectată, logic vorbind, atunci când parcurgi documentul.

Un document HyperText este alcătuit din mai multe pagini care pot conţine text şi imagini dar nu există o ordine predefinită în care ar trebui parcurse. Fiecare pagină conţine legături către alte pagini din document sau din alte documente asemănătoare. Utilizatorul decide care este ordinea în care vede paginile parcurgând legăturile respective.

ce contine un website?

Un “website” este un document hypertext publicat pe Internet, adică un grup de pagini hypertext legate între ele, cu un conţinut asemănător. Pentru paginile hypertext ale unui site se mai folosesc şi numele de pagini web sau pagini HTML. O pagină web se spune că este publicată dacă este gestionată de un server web accesibil din Internet.

HTTP (HyperText Transfer Protocol) este protocolul de comunicaţie folosit pentru a transmite pagini hypertext prin Internet. Paginile se vor trimite de la un server web (Apache, IIS, etc) care le gestionează către un browser (Firefox, Internet Explorer) care le cere.

ce defineste un url?

În momentul în care doreşti să vezi o pagină hypertext publicată pe Internet trebuie să-i spui browserului ce protocol de comunicaţie să folosească, unde se află pagina (adresa dispozitivului) şi cum se numeşte ea.  Toate acestea formează aşa numitul URL al paginii.

Un URL (Uniform Resource Locator) sau URI (Uniform Resource Identifier) reprezintă adresa unică a unei resurse accesibile prin Internet, oricare ar fi tipul acesteia: pagina hypertext, fișier, etc.

de cate tipuri pot fi paginile?

Paginile web pot fi: statice sau dinamice.

Paginile statice le puteţi asemăna cu paginile unei reviste.

Asa cum le spune si numele, sunt paginile in care nimic nu se misca, nimic nu se transforma. Ele sunt stramosii paginilor moderne si sunt inca folosite pentru timpul de incarcare mic. Odată create şi publicate pe internet, ele vor fi afisate tuturor utilizatorilor care doresc să le vadă fără să li se modifice conţinutul.
Un site web static este format dintr-o colectie de pagini web, scrise in cod HTML, al caror continut trebuie modificat ori de cate ori se doreste afisarea unui continut diferit de cel initial. Asta inseamna ca daca un client are un site web static si la un moment dat firma isi schimba numarul de telefon sau adresa, pentru a face aceasta actualizare pe pagina de contact, clientul va trebui sa apeleze la cei care au realizat site-ul.

Acestia trebuie sa faca modificarea cu pricina in fisierul pagina_contact.html si apoi sa suprascrie aceasta pagina pe server. La fel ar trebui sa procedeze si in cazul in care ar avea de adaugat texte, imagini noi sau chiar pagini noi.

Paginile dinamice sunt realizate cu ajutorul unor programe care le generează sau le modifică conţinutul – de exemplu, WordPress.
O astfel de pagină se construieşte “pe loc” atunci când este cerută. Când un utilizator doreşte să vadă pagina respectivă programul execută şi generează conţinut care, de obicei, depinde de utilizator sau de opţiunile acestuia. Utilizatorul va primi conţinutul generat după ce programele se termină.

Fiecare pagină web este de fapt un fişier text conţinând instrucţiuni care îi spun browserului ce elemente conţine şi cum ar trebui să afişeze elementele respective. Aceste instrucţiuni sunt scrise folosind limbaje speciale.

Pentru a construi situri web statice sau dinamice, aveti 2 alternative:

  1. Sa apelati la serviciile unui webdesigner sau ale unei firme de webdesign
  2. Sa va faceti singur site-ul web (sa invatati sa lucrati cu programe specializate)