Am o idee geniala! 
Cum fac sa o implementez?

 

De ce este importantă implementarea ideilor de afaceri?

implementarea ideilor de afaceri

Amintiţi-vă că toate marile civilizaţii au fost clădite pe abilitatea individuală de a transpune în viaţă marile idei.

Daţi uitării ceea ce aţi citit cu cinci ani în urmă sau chiar anul trecut; mişcarea antreprenorială se află abia la început.

Aşa cum veţi descoperi curând, în fiecare zi apar noi oportunităţi de dezvoltare, promoţionale şi comerciale.

Este de datoria noastră să vi-le facem cunoscute şi să vă arătăm cum le puteţi folosi.

Nu contează ce profesie aveţi, dacă sunteţi doctor în filozofie sau doar absolvent de liceu.

 

Secretul

Constă în identificarea combinaţiei optime de înţelepciune şi curaj – nu neapărat în această ordine.

Deşi nu credeţi în miracole, ştiţi că, pregătindu-vă intens, organizându-vă şi având uneori un dram de noroc, puteţi face minuni. Sunteţi dispus să munciţi din greu, dar nu vreţi să vă irosiţi energia, şi mai cu seamă banii, într-o direcţie greşită. Nu vă lipsesc hotărârea şi devotamentul, speranţa şi încrederea în ideile dumneavoastră.

Aveţi însă şi unele temeri, adesea pe deplin justificate; la urma urmei, hotărârea şi încrederea nu pot face, singure, mare lucru.

Trebuie să susţineţi un proiect şi să plătiţi unele facturi, astfel încât, oricare ar fi situaţia dumneavoastră financiară, nu vă puteţi permite să risipiţi banii.

De fapt, nimeni nu-şi permite aşa ceva. Dar, imaginaţia şi spiritul dumneavoastră de iniţiativă vă vor oferi mai mult decât aţi visat vreodată.

 

1. Încercaţi să evaluaţi direcţia actuală – Vă îndreptați spre obiectivele propuse?

,,Am o idee genială!” De-a lungul vieţii, toţi avem uneori câte un asemenea moment de inspiraţie, dar important e să poţi păstra beculeţul acela aprins tot timpul.

Dacă aveţi deja o idee clar conturată în minte, haideţi să o studiem atent şi să ne asigurăm că nu doriţi să renunţaţi la ea.

Dacă nu aveţi încă o idee, e bine şi aşa. Vom privi îndeaproape modul în care se nasc ideile şi vom vedea cum ne putem adapta la acest proces.

Pentru început, trebuie să promiteţi că niciodată nu veţi impune limite propriei dumneavoastră imaginaţii. Poate că aţi avut câteva revelaţii în viaţă sau poate că nu, iar în acest ultim caz înseamnă că nu ştiţi încă dacă dispuneţi de o idee pe care s-o dezvoltaţi şi apoi s-o vindeţi. Oricine are un dar anume ce poate fi comercializat cu succes. Să fie oare prăjitura aceea deosebită, sau mica unealtă pe care aţi imaginat-o pentru vecin? Ori poate talentul dumneavoastră de a aplana conflictele, sau vreo idee benefică pentru întreaga comunitate? Nu trebuie decât să recunoaşteţi ceea ce aţi avut dintotdeauna şi apoi să aplicaţi procedeele expuse în următoarele două capitole.

 

2. Explorați noi oportunități

Creativitatea implică explorarea diverselor posibilităţi. Va trebui să învăţaţi un joc nou, de genul „Ce-ar fi dacă…”, şi să-l jucaţi până la epuizare. Dacă nu sunteţi dispus să vă asumaţi simplul risc mental de a vă uimi şi chiar a vă şoca pe dumnea­voastră înşivă, riscaţi să nu vă puteţi surprinde şi, prin urmare, riscaţi să nu înaintaţi, să nu vă dezvoltaţi şi să nu progresaţi vreodată din punct de vedere financiar.

Începeţi prin a purta mereu asupra dumneavoastră un carneţel în care veţi nota toate ideile pe care aţi dori să le dezvoltaţi. Ce gen de visuri şi dorinţe sunt în acord cu stilul de viaţă pe care îl practicaţi? Ce gânduri vă trec fugar prin minte? Notaţi-le pe toate.

Atunci când veţi dori să faceţi o selecţie, orice scânteie, cât de mică, este impor­tantă. Idei răzleţe fulgeră pentru o clipă, venite parcă de nicăieri, şi vă surprindeţi adesea alungându-le aproape automat: „Aiurea, e o prostie!”

De acum înainte, ori de câte ori vi se va mai întâmpla aşa ceva, reţineţi gândul fugar şi notaţi-l pe hârtie.

Niciodată să nu spuneţi: „Aiurea!”

În fiecare săptămână înşiraţi aceste notiţe pe masă şi încercaţi să vedeţi dacă nu cumva unele dintre ele încep să prindă un contur clar.

Nu scrieţi prea multe detalii şi nu vă lăsaţi copleşit de nervozitate. Mulţumiţi-vă să plantaţi câte o sămânţă ici-colo, urmărind continuu un model general. Priviţi şi ascultaţi totul în stilul dumneavoastră personal; la urma urmei, vă pregătiţi să porniţi la drum alături de ceea ce va fi o parte importantă din „acolo unde doriţi să ajungeţi”.

 

3. Nu vă stabiliţi limite

Nu vă stabiliţi limite, considerând că o problemă sau o activitate este prea complexă sau prea complicată pentru dumneavoastră. Şi nouă, la început, scrierea acestei cărţi ni se părea un proiect uriaş, dar totul s-a schimbat pe măsură ce paginile au început să se adune una după alta, până când, într-o zi, am observat că terminasem treaba.

La fel se vor petrece lucrurile şi cu ideea dumneavoastră. Gândurile vor căpăta tot mai multă consistenţă şi, încetul cu încetul, veţi percepe mereu mai clar ce anume urmează să faceţi. Oamenii abordează adesea activităţi care, la prima vedere, par să nu aibă nimic comun cu stilul lor de viaţă. Dorinţele reale reprezintă de multe ori manifestarea unor pasiuni ascunse ce necesită a fi corect canalizate.

Nu are importanţă dacă sunteţi prea ocupat, sau leneş, sau bolnav; ideea îşi va găsi ea singură forţa de a răzbate. Renunţaţi la orice reţineri şi profitaţi de darul nepreţuit al libertăţii de gândire şi de acţiune. Deşi mulţi oameni nu şi-au permis niciodată un gând cu adevărat lipsit de constrângeri, vă asigurăm că oricine poate învăţa să facă acest lucru. Lăsaţi-vă mintea să hoinărească. O puteţi aduce oricând înapoi.

Continuaţi să vă trăiţi viaţa în mod normal, mărginindu-vă pentru început să vă gândiţi la diversele posibilităţi care vă stau în faţă. Cât de curând veţi observa că aveţi mai multe idei decât v-aţi fi putut imagina vreodată. Această descoperire constituie de obicei o surpriză îmbucurătoare şi incitantă.

Continuaţi astfel, până când veţi găsi cu adevărat o idee pe care s-o dezvoltaţi şi s-o comercializaţi, un concept alături de care să progresaţi.

Nu uitaţi: dacă aflaţi „unde doriţi să ajungeţi”, veţi descoperi, cu siguranţă, şi mijloacele necesare pentru a o face.

 

Cum fac evaluare unei idei de afaceri geniale?

Începerea unei afaceri este un lucru foarte simplu.
Decizia cărui tip de afacere să abordezi este un lucru foarte complicat însă. Sunt milioane de idei din care poţi alege.

Întrebarea este: cum îţi poţi da seama care afacere îţi este potrivită şi îţi va aduce succesul?

Mulţi proprietari de afaceri la domiciliu încep cu un capital foarte mic însă cu foarte multă încredere în faptul că vor atinge culmile succesului lucrând din răsputeri pentru a oferi o calitate de nivel înalt pentru produsele şi serviciile oferite. O atitudine pozitivă este esenţială, însă nu este de ajuns. Aptitudinile tale de management sunt relevate în calitatea serviciilor şi produselor pe care le oferi. Atunci cand doreşti să creezi o afacere la domiciliu te poţi axa pe servicii sau pe produse.

O afacere ce se axează pe produse îţi permite să creezi şi să realizezi produsul de unul singur sau să vinzi produse realizate de alţii. Pe de altă parte te poţi axa pe servicii pe care le poţi oferi direct de la domiciliu tău sau te poţi deplasa la domiciliul clientului.

Ce impact va avea?

Înainte de a începe să dezvolţi o idee de afacere trebuie să determini impactul pe care aceasta îl va avea asupra pieţei şi viabilitatea sa. Mai jos se află o listă de criterii ce pot fi folosite pentru a evalua ideile tale şi cât de bine acestea se potrivesc ţelului tău. Pune-ţi aceste întrebări atunci când evaluezi o idee privind un serviciu sau un produs pe care ai vrea să-l promovezi.

 1. Satisface nevoile pieţei? Niciodată nu trebuie introdus un nou produs fără ca mai întâi să fie testat pe piaţă. De fapt, multe afaceri eşuează datorită faptului că nu există o piaţă adecvată tipului lor de produse sau servicii. Înainte de a-ţi risca resursele şi capitalul, este mai mult decât necesar să realizezi un plan în care să incluzi tipul de produse şi piaţa de care acestea aparţin. Chiar dacă poţi determina cu acurateţe reacţia clienţilor, un proprietar de afacere trebuie să dispună de cât mai multe informaţii despre piaţa prin cercetări de piaţă oficiale sau secundare. Regula este: găseşte o nevoie şi încearcă să o satisfaci. Încearcă să nu oferi produse sau servicii futuriste sau neobişnuite pentru ca atunci clienţii nu vor înţelege necesitatea acestora şi va trebui să foloseşti o mare parte din bugetul tău încercând să-i „educi” cu privire la acestea. Prin natura şi dimensiunea lor, afacerile la domiciliu nu au de cele mai multe ori resursele (buget, personal, mijloace de tehnologie) pentru a mobiliza astfel de campanii de „educare”.
 1. Îşi va păstra produsul impactul asupra pieţei? Diferitele trenduri şi fluxuri ale pieţei pot influenţa negativ afacerea ta dacă aceasta nu ajunge la un nivel înalt şi nu acumulează o anumită prestanţă. De asemenea trebuie să determini dacă produsul poate fi folosit pe plan global sau doar în zona ta geografică. Datorită intensei globalizări trebuie să ai grijă să verifici competitorii semnificativi.
 1. Cât de unic este produsul tău? Trebuie să ştii să arăţi de ce produsele şi serviciile tale sunt unice, distincte sau superioare celor oferite de competitori. Orice produs poate fi vândut daca este prezentat într-o manieră nouă. Dacă încerci să stăpâneşti un segment de piaţă, potenţialii tăi clienţi trebuie să găsească cele mai multe avantaje la produsele tale.
 1. Cât de folositor este produsul tău? Multe idei şi produse au parte de un succes enorm datorită faptului că cei ce le-au creat au satisfăcut o nevoie ce nu mai fusese satisfăcută până atunci. Identifică modalitate de folosire a produselor tale şi determină frecvenţă utilizării acestora. Unele produse satisfac o nevoie reală, însă unele trebuiesc create prin campanii publicitare sau promoţii. Aceste informaţii te pot ajuta să-ţi construieşti o strategie de marketing.
 1. Am o idee geniala! 1Câtă competiţie există? Determină tipul de competiţie: locală, regională sau naţională. Încearcă să împarţi competiţia în două părţi: grea sau moderată; oricum, simplul fapt că există competiţie pe piaţa reprezintă faptul că există nevoi ce trebuie satisfăcute. Încearcă să te fereşti de pieţele cu extrem de puţini competitori. Lipsa competitorilor poate însemna doar două lucruri: ori că ideea nu este profitabilă, ori că ideea ta este atât de nouă sau unică încât nimeni nu s-a gândit încă la ea.
 1. Cum aplici preţul unui produs? Preţul corect pentru un produs său serviciu este un element esenţial pentru o afacere solidă. Pentru a fi ideal, un preţ trebuie să aibă următoarele caracteristici: să corespundă competiţiei, să fie atractiv pentru potenţialii clienţi şi să îţi aducă profit. Crează preţurile ţinând cont nu de competiţie, ci de de nevoile afacerii tale.
 1. Care este nivelul de dificultate în creare şi implementarea unui produs? Trebuie să iei în considerare factorii economici (timpul, capitalul, coşul de marketing, personalul necesar) atunci când creezi un produs. De asemenea trebuie să te asiguri că dispui de resursele necesare implementării şi distribuţie ale acestuia. Poţi avea o idee excelentă de afaceri, dar dacă nu ai resursele economice necesare, cel mai potrivit ar fi să te reorientezi către alt produs pe care îl poţi produce în limita bugetului tău.
 1. Care sunt posibilităţile tale de dezvoltare? Afacerea ta este dispusă succesului dacă cererea pentru produsele sau serviciile tale este în continuă creştere şi poate supravieţuii unei schimbări economice.
 1. Pot avea vânzări „back-end”? Vânzările de tip „back-end” reprezintă totalitatea produselor sau serviciilor pe care tu le vinzi sau revinzi clienţilor după ce aceştia au încheiat tranzacţia iniţială de achiziţionare a produsului. Determină dacă produsul garantează pentru vânzări repetate.
 1. Este produsul sigur? Siguranţa în utilizarea unui produs este esenţială pentru foarte mulţi consumatori. Dacă afacerea ta se axează pe servicii ai grijă ca personalul să fie bine instruit cu privire la satisfacerea clienţilor. Acordă sfaturi clienţilor privind cel mai bun mod de utilizare al produsului şi instrucţiuni, în mod gratuit.
 1. Produsul meu poate fi promovat printr-o campanie publicitară? Sentimentele vând. Oamenii sunt adesea motivaţi să cumpere un produs datorită sentimentelor care îi încearcă: dorinţă, frică, egoism. Răspunsurile la campaniile publicitare sunt mult mai mari atunci când aceste elemente sunt incluse în reclamă propriu-zisă. Atunci când realizezi o reclamă încearcă să te gândeşti de ce o persoană ar achiziţiona produsul tău: pentru a fi invidiat de ceilalţi, pentru cunoştinţe, pentru a-şi oferi un cadou material s.a. şi spune-i ce ar putea pierde dacă nu o face: pierderea timpului, a unor discounturi etc.
 1. Ce este de făcut cu produsele din inventar? Ai grijă să îţi asiguri afacerea împotriva tuturor posibilelor dezastre: foc, cutremure etc. Evită pe cât posibil să rişti în asemenea situaţii.

 

In continuare, haideti sa vedem:

 

Cum descriu ideea mea?

         Cum o dezvolt?

Cum confer ideii mele o forma concreta?

         Cum o protejez?

Protectia de baza a ideii de afaceri

Cum protejez ideea sau produsul pe care-l dezvolt?

        Cum o implementez?

               Teste de evaluare a ideii de afaceri

Cum sa gasesti Idei care-ti aduc Bani? 

Exploreaza noi directii posibile

         Cauta Idei noi pentru afacerea ta

        Cele mai importante 10 Recomandari pentru afacerea ta

        25 de Ponturi pentru a gasi idei de afaceri inovatoare