Strategii de pret care va maresc profitul

 

Strategii 1Strategiile de pret sunt trecute uneori cu vederea intr-o afacere. Acestea au un impact asupra profitului, asa ca trebuie sa le acordam o mare atentie, deoarece fac parte din strategiile de promovare si publicitate. Un pret mare sau mic poate avea schimbari dramatice asupra volumului de vanzari. Acesta poate marca si alte cheltuieli prin reducerea costurilor de depozitare sau distribuire etc. Alti factori care pot determina strategia de pret: luati in calcul cele 4 forte care influenteaza deciziile intr-o afacere – concurenta, furnizorii, valabilitatea produselor si clientii; Luati in calcul cum doriti sa fiti privit de catre publicul tinta.

 

Cateva strategii de pret:

1.Preturi competitive: preturile concurentei pot fi un reper pentru preturile dumneavoastra. Stabiliti-va pretul in functie de cel concurentei;

  1. Costurile plus adaosul comercial: reprezinta o strategie opusa primei. In loc sa urmariti piata, urmariti cheltuielile care se fac in productie si stabiliti profitul pe care vreti sa il obtineti, adaugand un procent la pretul de vanzare.
  1. Soldurile reprezinta un produs care are un pret la fel sau mai mic decat al concurentei cu scopul de a atrage clienti. Strategia este una buna, atata timp cat se desfasoara pe o perioada scurta de timp.
  1. Promotiile se fac atunci cand produsul nu mai este atat de cautat si aveti foarte multe pe stoc. Scopul acestei strategii nu il reprezinta profitul, ci diminuarea pierderilor.
  1. Discounturile: puteti atrage clienti printr-o oferta de preturi speciale la anumite produse.
  1. Discounturile in cantitati mari: puteti oferi astfel de discounturi pentru a rasplati clientii care cumpara mai multe produse. Prin aceasta strategie puteti promova si produsele noi.

7. Versiunile sunt comune printre produsele tehnice si serviciile in care se vinde acelasi lucru in doua sau mai multe configuratii. Puteti oferi o mostra la un anumit pret si produsele de baza la un pret mai mare.

exemple

In cartea „Afaceri pe Internet – Ghidul succesului online” veti putea citi mai multe tehnici si strategii de stabilire a pretului.

Cum ar fi, de exemplu :

Pătrunderea în forţă”, pentru a acapara cât mai mult din piaţa de desfacere:

Această strategie constă în stabilirea unui preţ cât mai scăzut posibil pentru produsul sau serviciul vostru,  pentru a atrage cât mai mulţi cumpărători şi pentru a pătrunde cât mai repede pe piaţă. S-ar putea să nu aveţi un profit foarte mare într-un viitor apropiat, dar profitul va apare mai târziu din vânzările ulterioare ale altor produse sau servicii.

În unele cazuri, puteţi stabili preţul chiar dacă, pentru o scurtă perioadă, ieşiţi în pierdere. Scopul este să pătrundeţi pe piaţă repede şi cât mai mult – adică să vindeţi foarte repede cât mai multe produse şi să vă faceţi o clientelă solidă.

Fiti foarte atenti atunci cand folositi aceste strategii. Toate va cer sa apelati la psihologie si sa vedeti cum gandesc clientii dumneavoastra. Majoritatea acestoer strategii sunt foarte vechi pentru ca dau roade.