Cum să creezi un plan de marketing în 7 pași

După cum știi deja, nu poți să înființezi un magazin (fie el si online) și să stai cu mâinile încrucișate așteptând ca oamenii să te găsească. A fii un antreprenor de succes înseamnă a-ți promova în permanență afacerea, în speranța de a muta atenția tuturor asupra produselor sau serviciilor tale. Aici intervine planul de marketing.

Dar cuvintele „plan de marketing” sunt suficiente pentru a speria pe oricine.

Sună prea tehnic și complet descurajant, nu-i așa?

Cu toate acestea, te asigur, că nu este atât de intimidant pe cât ai putea crede și cu siguranță nu este nevoie să ai o diplomă în marketing pentru a crea unul. 

plan de marketing

Urmează acești 7 pași simpli și vei fi înarmat cu un plan de marketing care te va ajuta să îți duci afacerea la nivelul următor!

Ce este un plan de marketing?

Înainte de a putea trece direct la crearea planului, este important să înțelegem cu exactitate despre ce este vorba. De obicei, inclus ca o parte extinsă a planului general de afaceri, planul de marketing este, cum îi spune și numele, un document care detaliază tot ce trebuie să știi pentru a-ți promova cu succes afacerea.

 

Marile corporații au planuri de marketing de sute de pagini, în timp ce afacerile mici, gestionate de o singură persoană, pot avea planuri de doar câteva pagini. Nu există o lungime exactă pentru acest tip de document, atâta timp cât ai inclus toate informațiile necesare.

În plus, este important să reții că planul de marketing ar trebui să se întindă pe durata unui an. Așadar, timp suficient pentru a atinge obiectivele mari pe termen lung și suficient de scurt pentru a rămâne flexibil atunci când circumstanțele și obiectivele se schimbă din mers.

Iată pașii pe care trebuie să îi parcurgi pentru a compune elementele esențiale ale planului tău de marketing.

Pasul 1: Cunoaște-ți afacerea

A trebuit să faci exact același lucru atunci când ai lucrat la planul general al afacerii, astfel încât acest prim pas nu ar trebui să fie prea dificil. La urma urmei, nimeni nu-ți cunoaște afacerea la fel de bine ca tine.

Gândește-te la această secțiune ca la oportunitatea de a oferi o imagine de ansamblu asupra operațiunilor comerciale curente, precum și asupra mediului intern și extern. De cât timp funcționezi? Care este structura de afaceri? Ai un SRL sau o altă formă juridică? Faci afaceri online sau ai (și) un magazin fizic? Ce fel de produse și servicii oferi?

În cadrul acestei secțiuni, unele firme aleg, de asemenea, să facă o analiză SWOT, care detaliază punctele tari și punctele slabe ale organizației, precum și oportunitățile de creștere și amenințările la adresa afacerii. 

Pasul 2: Determină piața țintă

„Piața țintă” este genul de frază pe care o auzi repetată în oricare curs de marketing. Și dintr-un motiv întemeiat, deoarece este un element cheie pentru elaborarea unor strategii de marketing eficiente și de care îți pot aduce succesul dorit.

În această porțiune a planului de marketing, ar trebui să enumeri tot ceea ce știi despre clientul ideal. Aceasta include informații demografice de bază, cum ar fi sexul și vârsta. Dar ar trebui, de asemenea, să iei în considerare comportamentul și deciziile de cumpărături ale acestora.

De ce cumpără de la tine? Ce problemă rezolvi pentru ei? Cum își petrec timpul liber? La ce puncte de contact apelează pentru a obține informații? Adună orice informație pe care o poți găsi și include-o în această secțiune. Cunoașterea clientului va fi utilă la identificarea tacticilor și strategiilor de marketing.

Pasul 3: Analizează concurența

Nu ar fi frumos dacă ai opera într-un în vid și nu ar trebui să îți faci griji cu privire la concurenții care îți pot fura oricând clienții? Din păcate, afacerile nu funcționează așa. Mai mult ca sigur, există deja companii care oferă ceva foarte asemănător cu produsul sau serviciul tău, ceea ce înseamnă că va trebui să lucrezi din greu pentru a ieși în evidență.

Nu te lăsa intimidat! Cu asta se confruntă fiecare proprietar de companie. Așadar, a fi înarmat cu tot felul de cunoștințe despre concurenții tăi va fi de mare ajutor pentru a găsi modalități de a te diferenția de ei.

Începe prin a descrie în detaliu produsul sau serviciul pe care îl oferi consumatorilor. Aceasta este șansa ta de a extinde prezentarea de bază pe care ai realizat-o în prima secțiune. Apoi, descrie cum se prezintă oferta ta în raport cu cea a concurenței. Ce anume te face diferit? Vei putea folosi această unicitate pentru a-ți face reclamă în mod eficient.

Pasul 4: Stabilește obiective

Acum vine partea distractivă: setarea obiectivelor legate de marketing pentru anul curent. Ce obiective îți propui să realizezi? Există anumite ținte pe care dorești să le atingi?

În funcție de situația și dorințele tale, obiectivele pot varia de la mari și ambițioase, cum ar fi dublarea vânzărilor sau a cotei de piață, la ambiții mai mici cum ar fi obținerea a 100 de noi abonați pe contul de Instagram al afacerii tale.

Pasul 5: Prezintă strategiile

Acum că ai subliniat exact ceea ce dorești să realizei, este timpul să detaliezi strategiile pe care le vei folosi pentru a atinge efectiv aceste obiective.

Îți recomand să scrii fiecare obiectiv în parte și să enumeri elementele de acțiune aferente imediat sub fiecare din acestea. Acest lucru îți permite să vezi exact ce trebuie făcut pentru a împinge afacerea către acea realizare. Este, de asemenea, o modalitate excelentă de a înțelege dacă acest obiectiv este sau nu realist, ori dacă necesită ajustat puțin. Vrei ca obiectivele tale să fie motivante și de anvergură, dar nu atât de dificile încât să devină descurajante.

Pasul 6: Stabilește un buget

În planul de afaceri complet, ai detaliat întreaga parte financiară a afacerii tale. Dar în planul de marketing, rămâi concentrat strict pe activitățile legate de marketing. Cât intenționezi să cheltui pentru marketing și promovare pe parcursul anului și cât te vor costa elementele de acțiune enumerate mai sus? Cel mai important, de unde vor veni acești bani?

Pasul 7: Apucă-te de treabă!


După cum am menționat mai devreme, planurile de marketing variază de la cele simple la cele cuprinzătoare și complexe.
Amintește-ți, că planul depinde și de ceea ce este cel mai potrivit pentru afacerea ta la momentul respectiv.
Dar, indiferent dacă intenționezi să ajungi la un document care are două pagini sau două sute, acești pași ar trebui să te ajute să începi!

 

In articolele de mai jos vei gasi informatii detaliate care te vor ajuta sa-ti faci un plan de marketing pentru afacerea ta:

 

 

 

Vesi si alte detalii despre un plan de marketing eficient in video de mai jos