Care sunt elementele unei marturii eficiente?

 

Eficiente 1Haideti sa vedem care sunt elementele unei marturii eficiente …

 1. O mărturie bună trebuie să sublinieze beneficiile oferite.

  Un comentariu de tipul „Acest produs este grozav!”
  sună bine dar nu spune vizitatorilor ce poate face pentru ei, cu ce îi poate ajuta.
  Urmăriţi ca beneficiile produsului pe care il oferiţi sa se afle in prim plan in orice marturie:

Acest produs ne-a dublat profiturile intr-o lună” sau „Acest produs a facut ca durerea de spate sa dispara complet şi în mod rapid” sau „Nu am mai intalnit nici un produs care sa indeparteze rugina de pe maşina noastră fără a dăuna vopselei – pană acum!”.

 1. O mărturie eficienta oferă credibilitate afirmaţiilor dvs.

  Dacă susţineţi că produsul poate într-adevăr să realizeze ceva deosebit, atunci marturiile inserate vor susţine aceste promisiuni şi le vor completa cu fapte sau cu cifre edificatoare.

Astfel, ele ar trebui să ofere un răspuns concret la următoarele întrebări

 • Cati bani economisesc clientii dacă va folosesc produsul?
 • Cat timp economisesc dacă vă folosesc serviciile?
 • Cum le poate rezolva problemele?
 • Cum le poate imbunatati viata?
 1. O mărturie buna provine din partea cuiva cu care publicul poate relaţiona mai usor.

Doriţi ca vizitatorii să vadă că produsul dvs. a ajutat pe cineva asemenea lor, cautand astfel solutia pentru aceeaşi problemă. Asiguraţi-vă că mărturia vine de la cineva cu care publicul tinta se poate identifica.

De exemplu, dacă vindeţi în primul rand celor de varsta a treia cere-ti-le clienţilor dvs să işi includă şi varsta langa marturie. Daca vindeti produse pentru bebeluşi, cere-ti mamelor să menţioneze cati copii au sau să ataşeze  chiar o poza cu intreaga familie!

 1. O mărturie eficientă trebuie să fie credibilă

Insoţiţi fiecare mărturie cu numele, prenumele, adresa de email şi localitatea de reşedinţa a fiecarei persoane care furnizează marturia.  Dovediţi astfel că informaţiile provin de la oameni reali şi nu sunt falsificate. Dacă este posibil, atasati si o fotografie.Dacă puteţi, includeţi şi mărturii audio sau video. Faceti tot posibilul pentru a  favoriza interacţiunea între vizitatori şi cei care isi dau marturia, la un nivel cat mai personal.

 1. O mărturie bună subliniază beneficiile cheie ale produsului dvs.

Este placut să auziţi că lichidul pentru curăţatul duşumelelor miroase bine sau ca ambalajul nu este deteriorat. Este adevărat că ambele lucruri contează pentru cei care se gandesc sa foloseasca acest produs in casele lor.

Dar oare, este menţionat şi faptul ca soluţia curăţă foarte bine? De fapt, acesta este motivul principal (beneficiul cheie) pentru care este cumpărat produsul respectiv.

 1. Eficiente 2O mărturie bună este comparativă.

  Clientii dvs au incercat si un alt produs care nu a dat rezultate, inainte sa il incerce si pe al dvs? Vreţi ca vizitatorii să ştie ce poate să facă acest produs în comparaţie cu celelalte produse. Alegeţi mărturiile ce evidentiază produsul dvs. in comparatie cu altele similare!

 

Strategii folosite pentru a creste eficienta marturiilor

 

De indata ce aveti un anumit numar de marturii pe care le puteti impartasi vizitatorilor, trebuie sa va asigurati ca profitati de ele cat mai mult posibil in cadrul site-ului.

Intotdeauna asiguraţi-vă că…

 • Puteţi include marturiile in centrul paginii index sau in lateral, pentru a focaliza atenţia cititorilor asupra credibilităţii dvs., pe măsură ce evidenţiaţi caracteristicile si beneficiile produsului
 • Creaţi o pagină doar pentru evidentierea marturiilor. Aveti grija sa plasati un link catre pagina de marturii pe fiecare pagină
 • Includeti marturii şi pe alte pagini ale site-ului. Indiferent de locul in care acestia tasteaza doriti ca ei sa vada la tot pasul o analiza pozitiva asupra produsului sau serviciului, făcută din partea unor clienti anteriori.
 • Foloseşte fotografii şi referinţe sub numele celor care trimit aprecieri sau marturii

Nu doar că mărturiile tale vor fi mai credibile ( de vreme ce textele nerelevante şi numele pot fi uşor falsificate de aproape oricine ), dar URL ( referinţe ale unor locaţii ) dau posibilitatea clienţilor tăi să faca verificări. De asemenea, fotografiile adaugă un mesaj ascuns, conform căruia ai depus ceva efort pentru a găsi aceste persoane pentru a-şi exprima aprobarea faţă de tine şi de produsele şi serviciile tale. Aşa că încearcă pe cât posibil să ataşezi şi fotografii.

 • Dacă poţi, adaugă fişiere audio sau video. Ele constituie, de asemenea un factor ce sporeşte credibilitatea mărturiilor. De altfel, e mai facil pentru clienţii tăi să facă legătura între experienţele plăcute generate de beneficiile produselor sau serviciilor tale, prin contactul personal cu imagini sau voci.
 • Ca prezentare, încadrează mărturiile într-o casetă draguţă, galbenă. Galbenul aprins s-a dovedit a fi culoarea ideală pentru mărturii, în casete. Ca alternativă, poţi folosi fundalul gri, în funcţie de culoarea paginii tale de internet.
 • Dacă ai un număr mare de mărturii, dispersează-le prin toată pagina de vânzări. Poţi să dispui mărturiile peste tot, în pagina ta, într-un format care poate fi convenabil parcurs, cu cele mai bune mărturii plasate imediat dupa subtitlu. Celelalte pot fi dispuse ca un tot, câte două, sau câte trei, sub fiecare componentă, sau înaintea unui alt subtitlu, în cuprinsul paginii.
 • Dacă ai puţine mărturii, aşază-le în partea inferioară secţiunii mediane. Dacă ai prea puţine mărturii, ai face bine să le plasezi în partea de jos a documentului tău, unde îţi demonstrezi credibilitatea dându-le altora posibilitatea să facă comentarii pentru tine. S-ar putea totuşi să vrei să păstrezi una sau două mărturii şi să le plasezi undeva sub titlu, pentru a stimula clienţii să continue lectura paginii.
 • Asigură-te că mărturiile pe care le ai reflectă rezultatele obţinute (în urma utilizării produsului )

Pe scurt, mărturiile nu ar trebui să fie ceva de genul „Dan, eşti grozav!” ( dacă numele tău real este Dan, fireşte). Ar trebui să fie despre beneficiile aduse celor care fac mărturia.