Factori de care trebuie tinut cont atunci cand stabilim un pret

 

Factori 1In stabilirea unui pret corect, trebuie sa tineti cont de mai multi factori.

Prima intrebare la care trebuie sa gasiti raspunsul este cea referitoare la clientii dvs.

  • Ce fel de clienti aveti?
  •  Clientii dvs. urmaresc chilipirurile?
  • Cauta calitatea?
  • Cauta doar marci recunoscute pe piata?

 

O alta problema implica pretul.

  •  Care sunt costurile produsului?
  • Pretul este in concordanta cu calitatea produsului?
  • Adaosul este suficient pentru a se obtine un profit?

 

Iata cateva criterii pe care trebuie sa le luati in considerare atunci cand stabiliti pretul unui produs

Ce anume urmariti prin pret:

  1. un profit mare pe o perioada scurta de timp: Prin aceasta strategie puteti scoate un profit cat mai mare din vanzari. Totusi succesul va fi pentru o perioada scurta, deoarece veti “stoarce” foarte multi bani prin preturi marite, dar in acelasi timp va veti trezi in scurt timp fara clienti.
  2. un profit mai mic si un pret mai mic pentru a castiga clienti: Printr-un pret mai mic veti reusi sa castigati un segment de piata. Veti mari astfel numarul persoanelor interesate de produsele si serviciile dvs. Aceasta strategie consta in faptul ca profitul nu va fi atat de mare, ci clientii vor deveni cu timpul mai numerosi.

Am pus, una langa alta, doua strategii, din care dvs. o puteti alege pe cea mai buna!!!
Pe langa cele doua strategii, va mai prezint inca doua:

3. un profit prin care afacerea sa supravietuiasca: asta inseamna ca veniturile care le obtineti sa va permita sa continuati treaba. Totusi aceasta nu este o strategie avantajoasa pe termen lung. Personal, nu o recomand. Ori va apucati serios de treaba ori renuntati la timp. Prin aceasta strategie nu veti face altceva decat sa pierdeti. E o vorba veche: mai mult pierzi decat castigi, negustor te numesti!!! Sunt ironic, desigur.

4. un profit acceptabil in interesul ambelor parti:aceasta tehnica comerciala presupune sa stabiliti un pret care sa va multumeasca atat pe dvs., cat si pe client. Altruismul este o calitate mare. In acest domeniu puteti fi altruist in conditiile in care banii nu reprezinta singurul scop, iar multumirea clientilor reprezinta o rasplata in plus pentru dvs.

Cerintele clientilor:

Factori 2reprezinta un alt  factor important. Cerintele sunt determinate de veniturile si dorintele clientilor, dar si de ofertele concurentei. Desigur pretul produselor importante si foarte folosite este nfluentat de cerinte si de materia prima. Luati cel mai bun exemplu de pe piata economica – combustibilul – atunci cand pretul materiei prime creste, creste si combustibilul, insa atunci cand materia prima este abundenta, pretul ei scade, la fel si pretul combustibilului.

 

venituri

Odata ce ati stabilit cererile clientilor, trebuie sa estimati si veniturile. Numai asa veti putea cunoaste aspectele importante ale afacerii:

–          venitul total (pretul inumltit cu fiecare produs vandut);

–          venitul mediu, care reprezinta pretul mediu la produsele vandute;

–          modificarile pretului in timp;

–          costurile fixe care reprezinta toate cheltuielile de la demararea afacerii pana la primirea banilor pe produs;

–          costurile variabile, reprezinta costurile de productie si promovare. Aceste vor varia in functie de produsele vandute, de munca depusa in conceperea lor etc.