Webdesign sau Realizarea unui sit web

 

Înainte de a detalia amănunțit acest proces, să începem cu elementele de bază: web designul este procesul de creare a aspectului vizual al unui site web.
„Designul” din prezent încorporează însă și ideea de „experiență a utilizatorului”, care este un subiect de sine stătător, dar pentru moment, este suficient să reții că noțiunea de web design nu se referă doar la cât de bine arată site-ul tău, ci și la cât de ușor este de utilizat. 

Site-urile web sunt construite folosind limbajele de programare HTML și CSS, care spun browserelor precum Google Chrome, cum să aranjeze textul de pe site, ce culori să afișeze, unde să pună imaginile etc.

Până nu demult, web designerii trebuiau să creeze manual site-urile de la zero, scriind fiecare linie de cod HTML și CSS pentru fiecare pagină web creată. Astăzi, poți să fi designer fără să știi nimic din toate acestea, datorită constructorilor de site-uri web și sistemelor de gestionare a conținutului precum WordPress. Aceste instrumente fac munca grea de programare în locul tău, astfel încât îți poți folosi abilitățile de bază de lucru pe calculator pentru a crea site-uri web. 

Există câteva elemente de webdesign care determină cât de bine, sau rău, arată un site:

Culorile.

Ce culoare are textul site-ului tău?

Dar fundalul din spatele textului?

 

Butoanele?

Culoarea este o parte importantă în crearea unui site cu aspect plăcut.

Webdesign sau Realizarea unui site web 5

 

Fonturile.

Ele determină cum arată textul de pe site-ul tău și ce fel de mesaj ar trebui acesta să trasnmită.

 

Grafica.

Aceasta cuprinde: fotografii, videoclipuri și diverse pictograme, toate având rolul de a oferi un aspect grozav site-ului web.

Conținutul

Crearea de conținut sau de text scris nu este treaba web designerului, dar la fel ca în cazul designului grafic, unii designeri web au și abilități de creare de conținut. În ceea ce privește designul web, „conținutul” se referă la aranjarea cuvintelor pe site, astfel încât să fie ușor de citit și să atragă atenția oamenilor.

Aspectul

 

Layout-ul sau aspectul reprezintă modul în care grafica, textul și butoanele sunt aranjate pe pagina web. Aspectul nu numai că face site-ul să arate bine, dar un aspect plăcut îl face și ușor de utilizat, deoarece informațiile sunt afișate într-un mod care are sens, butoanele sunt în locurile în care oamenii se așteaptă să fie, iar imaginile sunt plasate astfel încât să îi ajute pe utilizatori să înțeleagă ceea ce încerci să comunici fără a face textul greu de citit.

Navigarea

Este modul în care oamenii trec de la o pagină la alta, iar pentru paginile mai complexe, este și modul cum se deplasează pe pagină. Aceasta include lucruri precum meniul din partea de sus a paginii pe desktop sau cele trei linii suprapuse de pe dispozitivele mobile. Scopul elementelor de navigare este de a face foarte simplu pentru oameni să găsească paginile și informațiile pe care le doresc, atunci când le doresc.

Compatibilitatea

Compatibilitatea se referă la cât de bine se încarcă și cât de bine arată site-ul/pagina web pe diferite browsere, sisteme de operare și dispozitive. Dorești ca site-ul tău să arate și să funcționeze ușor diferit pentru un ecran de telefon de 6 inchi, unde oamenii trebuie să atingă elementele cu degetul, față de un ecran de laptop de 15 inchi, unde utilizatorii folosesc mouse-ul sau trackpad-ul.

Web design versus dezvoltare web

Pe măsură ce te familiarizezi cu lumea creării de site-uri web, vei vedea că „web design” și „dezvoltare web” sunt prezentate aproape interschimbabil. La nivel de începător, practic ambele sunt despre crearea de site-uri web. Dar haide să le descompunem puțin pentru a înțelege mai bine la ce se referă fiecare din ele.

Designul web, așa cum am vorbit mai sus, se referă la ceea ce văd oamenii și la modul în care aceștia interacționează cu site-urile web – butoanele, culorile, fonturile, imaginile, aspectul paginilor etc. Dezvoltarea web înseamnă introducerea efectivă a codului de programare, scrierea în limbaje HTML, CSS, Javascript, PHP etc. care formează site-ul web funcțional.

Dacă construiești singur site-uri web folosind instrumente precum WordPress, practic ești atât designer cât și dezvoltator, chiar dacă nu scrii cod. Pe măsură ce devii mai avansat, poți alege să urmezi cursuri de design web sau dezvoltare, sau poți plăti pe cineva care să te ajute cu anumite părți ale procesului de creare a site-ului tău web.

Ce este un webdesigner?

Pur și simplu, aceștia sunt oamenii care fac site-urile web să arate bine și să fie ușor de utilizat. Dar în lumea site-urilor web de mare succes, cum ar fi Amazon sau Google, există câteva tipuri diferite de „designeri web”.

Designer User Interface (UI).

La nivelurile superioare ale realizării de site-uri web, designerii UI sunt dedicați doar elementelor vizuale. Care culori, fonturi și imagini sunt folosite și unde? Ce dimensiune are textul și unde se află situat?

Designer User Experience (UX)

Mai există un element în lumea design-ului web și anume experiența pe care site-urile o oferă utilizatorilor. Designerii UX își pun întrebări de genul: „ce pagini ar trebui să fie de fapt în meniu de antet?” „Ar trebui să am un buton pentru contact în meniu?” „Ar trebui ca meniul să dispară când derulez în jos sau să rămână deasupra conținutului?”

Designerii UX efectuează apoi cercetări și testări pentru a descoperi cea mai bună modalitate de a dispune paginile și ce elemente să includă acestea pentru a-i determina pe cei ma

i mulți oameni să găsească site-ul distractiv și captivant.

Concluzii

Sper că acest articol te-a ajutat să înțelegi mai bine elementele esențiale ale web design-ului. Pentru a revizui, să aruncăm o privire la câteva elemente cheie în proiectarea unui site web care este atât plăcut ochiului, cât și funcțional:

  1. Experiența utilizatorilor ar trebui să fie pe primul loc, deoarece aceștia vor fi în cele din urmă cei care decid dacă site-ul tău merită vizitat.
  2. Dacă îți construiești singur site-ul, alege cel mai potrivit constructor de site-uri web pentru nevoile tale, țînând seama de funcțiile principale ale site-ului.
  3. Nu uita de echilibrarea elementelor vizuale: este important să menții un echilibru între textul, grafica și schema de culori pentru a evita un site web care atrage atenția mai mult decât mesajul pe care încearcă să îl transmită.

Crearea unui sit web reprezintă cea mai importantă etapă în dezvoltarea unei afaceri online. El poate să vă ajute sau, daca nu este bine realizat, poate chiar să vă distrugă afacerea!

Când vine vorba de atragerea clienţilor şi vânzarea propriu-zisă,imaginea este cea care contează”.

Un website este cea mai usoara modalitate de a va contacta clientii. Noii clienti vor avea posibilitatea sa afle de dumneavoastra si despre afacerea pe care o faceti. Ei nu mai trebuie sa astepte sa le furnizati informatii despre produse, servicii. Site-ul va face acest lucru in mod constant, prin trimiterea unui mesaj coerent, in armonie perfecta cu brandul pe care il promovati.

De aceea, atunci când vă proiectaţi situl web, nu trebuie să pierdeţi din vedere scopul final – vanzarea produsului.

Fără un site web care să vă ajute să vindeţi, toate celelalte eforturi de marketing nu vor fi decât o pierdere de timp şi de bani.

Cum sa fie webdesign-ul sitului tau?

Pentru aceasta aveti nevoie de un site web cu un design atragator, usor de navigat de catre potentialii clienti, optimizat pentru motoarele de cautare, astfel incat sa fie afisat de catre aceste motoare de cautare cat mai in fata (de preferat, in primele zece rezultate) pentru anumite cuvinte cheie referitoare la domeniul dvs de activitate.
Pe langa asta, o pagina web de succes trebuie sa aiba si un panou de administrare usor de folosit prin care sa puteti modifica sau adauga continut nou pe pagina d-voastra, fara a avea cunostinte tehnice de web design.

Prin web design se intelege realizarea de site-uri web de la momentul planificarii, conceperii structurii de navigare si interfetei grafice si pana la finalizarea programarii si introducerea propriu-zisa a datelor – imagini, text, fisiere si alte elemente – care alcatuiesc continutul site-ului.
website design

In paginile urmatoare, vom vedea împreună care sunt principalele etape pentru a avea un website de succes.

Click pe linkuriele urmatoare:

 

Alte articole utile din Categoria Webdesign:

Afla cum se realizeaza o pagina de start atractiva

Afla cum se realizeaza o pagina de start site web atractiva - 30 de principii care iti pot aduce succesul si mai multi vizitatori   Bine ai venit în minunata lume a site-urilor web! Dacă ești la început de drum sau pur și simplu vrei să îmbunătățești aspectul...

5 motive pentru care ai nevoie de un Web Design profesional pentru websiteul afacerii tale

5 motive pentru care ai nevoie de un Web Design profesional pentru websiteul afacerii tale In secolul vitezei, anul 2022, multi patroni de afaceri mici si mijlocii inca nu realizeaza importanta unui website pentru afacerea lor, si cu atat mai putini, cat de important...

Lucruri gratis pe care le poti oferi pe situl tau

Lucruri gratis pe care le poti oferi pe situl tau Ziar electronic Internetul este plin de idei creatoare, utile, inovatoare, dar e foarte greu sa retii de fiecare data unde ai vazut cate ceva interesant. Nici folderul tau Favorites nu poate fi umplut la nesfarsit. De...

Ghid pentru a creste viteza siturilor WordPress

Ghid optimizare Wordpresspentru imbunatirea vitezei si cresterea performantelor site-ului tau Vrei sa cresti viteza site-ului tau WordPress?Daca paginile se incarca mai repede, experienta utilizatorilor se imbunatateste, se imbunatateste numarul vizualizarilor...

Alege nume de domeniu

Alege nume de domeniu sugestiv pentru afacerea ta In primul rand recomandam ca numele de domeniu sa nu fie achizitionat odata cu oferta de hosting deoarece exista multe companii care nu numai ca te determina in scurt timp sa renunti la serviciile de gazduire...

Strategii de pagina-Formulare ascunse si utilizarea CSS

Strategia nr. 13: Formulare ascunse si formulare de selectie Se stie ca formularele HTML sunt de cele mai multe ori utilizate in combinatie cu anumite scripturi CGI spre exemplu, pentru trimiterea datelor de la user catre server, la declansarea unui...

Strategii de pagina-IP Delivery

Strategia nr. 12: IP Delivery alias Cloacking   IP Delivery numita adeseori Cloacking este probabil cea mai controversata ca de asemenea si cea mai eficienta si spectaculoasa strategie de marketing utilizata in prezent. In opinia generala, marea...

Strategii de pagina-Pixel fantoma

Strategia nr. 10: Secretul „pixelului fantoma” Vom aborda unul dintre cele mai ingenioase trucuri intalnite in paginile web optimizate. Am numit acest truc „pixelul fantoma”. Sa presupunem ca avem o imagine atat de mica incat nu poate fi vazuta pe ecran. E...