Machetarea unui sit web

 

Pentru a realiza designul (machetarea) unui site web sunt folosite o serie de tehnici cu ajutorul carora paginile capata contur, atat din punct de vedere vizual (conţinut,  grafică, elemente multimedia) cat si din punct de vedere al organizarii legaturilor si al amplasarii continutului in pagini.

In continuare, va prezint cateva dintre aceste tehnici, fiecare dintre ele referindu-se la cate un aspect al designului site-ului.

Schita site-ului

Odata ce v-ati decis asupra modului in care va fi structurat site-ul este foarte bine ca inainte de a incepe scrierea efectiva a codului HTML pentru fiecare pagina in parte, sa realizati o schita a intregului site sau un plan despre modul cum va arăta situl web.

Acest plan este de fapt o schemă grafică ce vă arată care sunt şi cum se vor lega între ele obiectele (paginile web) din situl vostru.
În aceasta fază iniţială de proiectare, stabilirea unor legaturi clare între paginile site-ului vă poate oferi o imagine de ansamblu asupra proiectului vostru. Pentru acest lucru nu aveţi nevoie de unelte sofisticate.

1. Schita scrisa in word

Puteti folosi in acest scop Microsoft Word sau orice alt procesor de text. Pentru inceput creati un document nou in care listati punctele majore pe care doriti sa le acoperiti in pagina Home.

Faceti de asemenea o lista a elementelor grafice pe care intentionati sa le includeti, insotite de indicatii privind asezarea lor in pagina.

Stabiliti care sunt paginile de nivel unu si ce informatii doriti sa oferiti in cadrul lor, precum si paginile subordonate acestora care vor cuprinde detalierea subiectelor anuntate in paginile de nivel unu.

Pentru a avea o imagine cat mai exacta a structurii site-ului inca din faza de schitare a sa este recomandat sa folositi bara de instrumente Outlining din meniul Tools > Customize din Word. Aceasta va permite sa stabiliti nivelul paginilor si sa realizati cu usurinta ramificarea lor in adancime.

2. Schita facuta pe hartie

Daca nu doriti sa va complicati folosind un editor de text sau un program de grafica, puteti realiza o astfel de schita si pe hartie, cu creionul.
Desenati cate un dreptunghi pentru fiecare pagina din site, specificand in interiorul sau scopul si obiectivele paginii, elementele si aranjarea lor in pagina. Apoi uniti dreptunghiurile prin sageti pentru a specifica traseele pe care le poate parcurge utilizatorul. Sagetile reprezinta de fapt legaturile dintre pagini. Aveti grija ca spre pagina Home sa indice toate sagetile, pentru a asigura astfel o legatura cu ea din orice pagina a site-ului. In acest mod puteti planifica pentru fiecare pagina ce urmeaza sa vada, sa inteleaga si sa faca vizitatorul acesteia, precum si unde se poate deplasa din pagina respectiva.

Oricare ar fi metoda folosita pentru a schita site-ul, la fiecare pagina trebuie sa va puneti urmatoarele intrebari:

  • Ce doresc sa afle vizitatorul din aceasta pagina?
  • Ce doresc sa faca vizitatorul in acest moment?
  • Ce doresc sa simta vizitatorul parcurgand pagina?
  • Unde doresc sa mearga vizitatorul in continuare?

Desigur, in ultima instanta comportamentul si impresiile vizitatorului scapa controlului designerului, insa un site in care fiecare pagina da raspunsuri clare si limpezi acestor intrebari are foarte multe sanse de a intruni aprecierile pozitive ale vizitatorilor sai.

creati directoare

Dacă aveţi un site mare, ar fi bine să organizaţi paginile lui în directoare (la fel cum aţi făcut probabil cu poşta electronică) pentru a  fi mult mai uşor să le urmăriţi pe toate. Numele directoarelor trebuie să evidenţieze conţinutul lor.

Paginile de nivel unu reprezinta diviziunile majore ale subiectului general al site-ului. Exista tentatia de a include prea multe informatii detaliate la acest nivel. Daca site-ul acopera un subiect vast, cu o cantitate mare de informatii specifice, este bine sa lasati detalierea acestora pentru paginile de nivel doi.
Paginile de nivel unu trebuie sa contina o descriere succinta a subiectului acoperit precum si legaturi catre paginile de nivel doi care detaliaza fiecare parte a subiectului.

O tehnica des utilizata este plasarea resurselor suplimentare in pagini de nivelul trei. De exemplu o pagina de nivelul doi care ofera pe langa text si imagini explicative ale unui anumite notiuni poate fi legata de pagini de nivel trei care contin imaginile.
Cand vizitatorul face click pe un anumit text sau buton aflat in pagina de nivel doi se deschide pagina de nivel trei cu un text explicativ. Avantajul acestei abordari este descongestionarea paginilor de nivelul doi care cuprind detalierea subiectului.

listeaza elementele paginilor

Schita trebuie sa cuprinda, pe langa modul de organizare a paginilor, si o lista cat mai completa a elementelor pe care doriti sa le includeti in fiecare pagina (text, imagini, formulare, fisiere multimedia, etc.).

Exemple:

Aşa am făcut şi cu celelalte secţiuni. Cel mai bine puteţi vedea acest lucru în pagina
Hartă sit de la adresa: http://www.terapii-naturiste.com/harta/harta_sit.htm

După cum spuneam, pentru fiecare subsecţiune am creat cate un director separat, în cadrul directorului secţiunii de nivel superior. Concret, directorul Kinetoterapie (nivel3) este cuprins în directorul Balneoterapia (nivel2).

Şi, bineînţeles acest ultim director este în directorul terapii_naturiste(nivel1) Apoi, am denumit fiecare fişier cu un nume sugestiv. De exemplu, fişierul kinetoterapie.htm.

Titlul acestei pagini este: Kinetoterapie-Tratament naturist prin mişcare.

Aşadar, adresa web a acestui fişier este foarte uşor de obţinut – şi de ţinut minte:

http://www.terapii-naturiste.com/terapii_naturiste/balneoterapia/kinetoterapie/kinetoterapie.htm

În acest mod, îmi va fi foarte uşor să găsesc sau să actualizez fişierele aflate în directoare diferite. Sau să includ noi fişiere în secţiunea corespunzătoare.

De exemplu, Dl. DRD .NASOKU. M. MARIO de la cabinetul medical KINETOMEDICA  (http://www.kinetomedica.ro) mi-a trimis cateva articole foarte interesante. Pe acestea le-am inserat în cadrul aceleiaşi secţiuni. Vezi:

http://www.terapii-naturiste.com/terapii_naturiste/balneoterapia/kinetoterapie/articol_kinetoterapie.htm

Am realizat fişierul articol_kinetoterapie.htm şi l-am uploadat în directorul indicat.

Avand în vedere că, în acest moment, situl are aproape 2,000 de pagini web gandiţi-vă cat de greu mi-ar fi fost să găsesc directorul care avea legătură cu articolul respectiv…