Strategia de marketing (strategia comerciala)

 

strategia comercialaAsa cum spuneam, pentru a pune pe picioare o afacere, trebuie să ai ceva original cu care să ieşi în evidenţă în faţa celorlalţi competitori. Dar, pentru a iesi în evidenţă, trebuie să ştii care este concurenţa.

De aceea, trebuie să va cunoaşteţi principalii competitori, să le analizaţi strategiile comerciale pentru a vă putea poziţiona cât mai bine în drumul vostru către success.

 ce este strategia comerciala?

Strategia comercială constă în identificarea acelor grupuri de clienţi (obiective comerciale) pe care o afacere mică  poate să-i servească mai bine decât marii competitori din domeniu  precum şi definirea unor oferte de produse, de preţuri, de distribuire sau oferte promoţionale şi servicii caracteristice segmentului respectiv de piaţă.

Aceste strategii de marketing joacă un rol vital într-o afacere online de succes.

Elementul de bază al oricărui plan de afaceri de succes îl reprezintă cunoaşterea amănunţită a preferinţelor clienţilor – ce le place, ce nu le place, la ce se aşteaptă?

Identificând aceşti factori, veţi putea defini o strategie comercială care să  îndeplinească nevoile clienţilor.

Odată cu analiza clientelei am definit cine sunt potenţialii cumpărători (din punct de vedere demografic), ce doresc ei şi de ce ar fi interesaţi de produsele sau serviciile oferite (din punct de vedere psihologic). Acum este timpul să-i privim din punct de vedere comercial. Aceasta înseamnă că trebuie să vă puneţi următoarele întrebări:

  1. Cum veţi găsi potenţialii cumpărători?
  2. Cum îi veţi atrage să cumpere?
  3. Câţi clienţi doriţi să aveţi şi, realistic vorbind, câţi vă puteţi permite?
  4. Vreţi clienţi mai mulţi sau clienţi fideli?
  5. Cum vă veţi păstra clienţii, odată ce i-aţi atras?
  6. Ce importanţă au preţul, calitatea şi performanţele produselor sau a serviciilor şi garanţiile pe care le oferiţi clienţilor?
  7. Ce politică veţi adopta pentru a asigura asistenţă clienţilor voştri?

Aşa cum am discutat, pentru a avea succes, nu trebuie să vă gândiţi la cerinţele întregii pieţi. Trebuie să fiţi mai cât  exacţi – să vă îndreptaţi atenţia către un anumit grup de clienţi. Ca toţi micii întreprinzători aveţi fonduri limitate pentru activităţile comerciale şi de aceea trebuie să vă concentaţi resursele financiare acolo unde trebuie cu adevărat.

Dar cum stiţi unde trebuie cu adevărat? Din fericire aici aveţi noroc!

 strategia de atragere clienti in comertul electronic

strategia comercialaÎn comerţul tradiţional, identificarea pieţei de vânzări corespunzătoare şi stabilirea strategiilor de atragere a clienţilor presupune luni de documentare şi foarte mulţi bani cheltuiţi pe publicitate. Acest lucru nu este valabil în comerţul electronic. Internetul oferă întreprinzătorilor posibilitatea de a identifica şi localiza clienţii şi piaţa corespunzătoare în doar câteva zile, cu cheltuieli minime şi randament maxim! Concentraţi-vă activitatea acolo unde trebuie

Din păcate, cei mai mulţi noi întreprinzători online fac greşeala de a-şi trimite adresele siturilor lor la intamplare, după principiul – cantitatea este mai bună decât calitatea.

Ceea ce contează nu este să fiţi peste tot, ci să fiţi peste tot unde trebuie.
Cu alte cuvinte, mesajul vostru trebuie să apară în faţa acelor oameni care sunt interesaţi de el şi care vor cumpăra de la voi.

Trebuie “să pescuiţi acolo unde este peşte”.

Dar de unde stiţi unde este peştele? Haideti sa vedem:

Grupuri de utilizatori online, forumuri de discuţii

Dacă veţi intra în anumite forumuri de discuţii, grupuri de utilizatori din domeniul de interes, veţi reuşi să identificaţi foarte repede care este domeniul de piaţa corespunzător doar observând conversaţiile şi adresându-le câteva întrebări strategice.

Dar, să nu vă repeziţi să vă promovaţi produsele sau serviciile – pentru că puteţi fi daţi afară imediat.  Trebuie mai întâi să observaţi. Să vedeţi care este subiectul discuţiilor. Să aflaţi unde le place să-şi petreacă timpul şi ce situri web le place să viziteze.

Puteţi să vă daţi drept un cumpărător interesat şi să întrebaţi unde puteţi găsi produsul pe care chiar voi îl vindeţi! Vedeţi pe cine vă recomandă sau dacă sunt preocupaţi de acest lucru. Aceste comunităţi de utilizatori, grupuri, forumuri de conversaţii sunt locuri extraordinare unde puteţi foarte repede să găsiţi răspunsuri la întrebările voastre.
În cadrul acestor forumuri puteţi să aflaţi chiar şi care au fost discuţiile şi preocupările lor precedente şi astfel să studiaţi şi conversaţiile lor anterioare.

Prin intreprinderea acţiunilor necesare identificării şi localizării pieţei corespunzătoare veţi  realiza o mare parte din munca ce trebuie făcută ca începători în comerţul electronic.
Nu numai că eforturile voastre vor fi mai eficiente, dar veţi reduce considerabil din costurile de publicitate deoarece veţi plăti doar publicitatea care vă aduce rezultate!

Stabilirea pietei tinta este un lucru foarte important când vine vorba despre comerţul pe Internet. Pentru a avea şanse reale de succes trebuie să alegeţi şi să dominaţi o părticică din piaţa comerţului electronic.
Aceasta presupune să vă gândiţi la ce stiţi să faceţi mai bine, la ce sunteţi mai buni decât ceilalţi în acelaşi domeniu de activitate, dar şi să conştientizaţi care sunt plusurile competitorilor.