Plati Online

 

Sistem de plata online

sistem de plata onlineDupa ce am făcut magazinul virtual, a sosit vremea să ne gandim la implementarea unui sistem de plata online. Dupa parerea mea, nu putem vorbi despre un magazin electronic fără o soluţie de plată online.

PROCESUL DE PROCESARE AL PLĂŢII

Inainte de a vedea care sunt soluţiile de plată online as vrea să reamintesc, pe scurt, care este procesul de procesare al plăţii. Acesta este relativ simplu.

Practic, în momentul în care clientul a ales produsele şi se decide să finalizeze comanda şi să faca plată, infomaţiile cu privire la comanda sa sunt tranferate procesatorului, impreuna cu un cod de indentificare al comerciantului.

In continuare, procesarea plăţii se face direct pe situl intermediarului/procesatorului de plăti online. Cardul clientului va fi debitat în timp real.

Dacă nu apare nici o problema, comerciantul este notificat în timp real de efectuarea plăţii, iar la final clientul este întors pe situl comerciantului.

Asadar, raman trei opţiuni pentru a semna contractul de procesare:

  • direct cu una din bancile care au implementat o soluţie de eCommerce
  • cu un integrator/procesator care are deja contract cu o banca
  • cu un intermediar de tranzacţii intern sau extern

 

Adoptarea unei solutii de plata online

Plati online 1Dacă vă hotăraţi să adoptaţi o soluţie de plata online, ar fi bine să urmaţi sfaturile următoare:

  1. Începeţi întotdeauna prin a avea o discutie cu toti ofertantii, indiferent de mărimea acestora. Astfel, vă puteţi face o idee despre ofertele din piaţă.
  2. Identificaţi toate costurile pe care le impune înrolarea într-un astfel de sistem. Sunt situaţii în care se percep taxe pentru notificarea în timp real a comenzilor efectuate de utilizatori. De  asemenea, se percep uneori taxe de întreţinere, care se plătesc lunar, precum şi  taxe de înrolare în sistem, ce urmeaza a fi plătite la începutul colaborării. Comerciantul trebuie să fie atent mai ales la costurile ascunse.
  3. Observaţi politica în caz de fraudă pe care o impune ofertantul. Este garantată protecţia comerciantului? Respectă procesatorul standardele de securitate internaţionale?
  4. Care este credibilitatea ofertantului?
  5. Cat la sută deţine procesatorul respectiv din piaţă?

 

In continuare, voi analiza ofertele băncilor si procesatorilor de plăţi. Informaţiile următoare le-am preluat de pe siturile bancilor şi procesatorilor de plăţi sau din diverse comunicate de presă care au semnalat, de-a lungul timpului, apariţia unor noi servicii/oferte/promoţii. Pentru a afla mai multe detalii şi pentru a cere oferte personalizate, vă rog să accesaţi siturile respective.