Marketing viral – Definitie, avantaje, exemple

Marketingul viral a făcut trecerea de la un cuvânt cheie strălucitor la o strategie mult căutată, cu mai mulți ani în urmă, dar asta nu înseamnă în niciun caz că este învechit. În calitate de proprietar de afaceri, probabil că ești familiarizat cu ideea „de a deveni viral” și ai dori să profiți de aceasta, dar adevărul este că există multe concepții greșite despre ceea ce este nevoie pentru a realiza acest lucru, precum și despre beneficiile care rezultă în urma marketingului viral.

Înainte de a discuta toate acestea în amănunt, să ne asigurăm că știm exact la ce se referă marketingul viral.

Ce este marketingul viral?

Ce legatura are un virus cu marketingul?

Marketingul de acest tip descrie fiecare strategie care incurajeaza indivizii sa treaca de la un marketing cu mesaj pentru ceilalti, creiand potentialul pentru cresterea exponentiala in expunerea si influenta mesajului. Ca si virusii, asemenea strategii au avantajul unei multiplicari rapide care va transmite mesajul la mii si milioane de oameni.

Marketing Viral (Definitie, avantaje, exemple) 7

In afara Internetului, marketingul de tip virus se cunostea si sub denumirea de “cuvant-din-gura-in-gura“, sau “network marketing“. Dar pe Internet, fie bine fie rau, se numeste “marketing viral”. In timp ce altii mai destepti ca mine au incercat sa-l redefineasca, sa-l domesticiasca sau sa-l imblanzeasca, eu nu il voi schimba. Asta e termenul care a fost sa fie.

Marketingul viral, așa cum îî spune și numele, este un tip de marketing care se răspândește ca un virus. Deși se referă de obicei la activitatea online, orice strategie care încurajează răspândirea veștilor poate fi considerată marketing viral. Dacă scopul este de a obține mulțimi de oameni care discută despre produsul sau firma ta, ajungând la clienți noi și creând o creștere rapidă pentru afacere, atunci este marketing viral.

Înainte de marketingul online, afacerile se bazau pe mass-media clasică pentru a-și face reclamă. Întregul proces dura mult mai mult și era, în general, destul de costisitor, astăzi însă avem rețele sociale care ne permit să realizăm același lucru, mai rapid și mai ieftin, ca niciodată. Deși mai ușor din punct de vedere tehnic, viralitatea este totuși mai dificilă astăzi, deoarece există mult mai multă concurență decât în ​​trecut. Datorită creșterii concurenței, marketingul viral trebuie adesea „conceput”.

 

Marketingul viral planificat

Când vorbim astăzi de marketing viral, vorbim de fapt despre o campanie intenționată. Da, este adevărat că unele dintre cele mai mari senzații virale apar adesea în mod aleatoriu, dar din ce în ce mai frecvent, constatăm că marketingul viral este bazat pe strategie și conceput cu precizie.

Unul dintre cele mai cunoscute exemple ale acestui studiu de caz este „hacking-ul de creștere” al celor de la Hotmail. Când s-a lansat, Hotmail a folosit marketingul viral pentru a deveni rapid principalul serviciu de e-mail gratuit, până când Gmail l-a depășit în cele din urmă în 2012.

Strategia Hotmail a fost simplă: oferirea de adrese de e-mail și servicii gratuite. Aceștia au adăugat o scurtă frază în partea de jos a fiecărui e-mail trimis: „Obțineți propria adresă de e-mail privată și gratuită la https://www.hotmail.com”. Compania a permis utilizatorilor să înceapă să trimită e-mailuri personale și de business și a urmărit cum tot mai mulți utilizatori s-au înregistrat pe măsură ce au descoperit Hotmail de la prietenii și colegii lor.

La acea vreme, Hotmail era cel mai simplu și mai intuitiv serviciu de e-mail disponibil și spre deosebire de AOL, era și gratuit. Baza de utilizatori a explodat și până în prezent răm

Marketing Viral (Definitie, avantaje, exemple) 8

âne unul dintre cele mai reușite studii de caz în ceea ce privește marketingul viral.

 

Avantajele marketingului viral

Lăsând la o parte like-urile, distribuirile și momentele scurte de celebritate, marketingul viral poate ajuta afacerea ta în mai multe moduri.

 1. Costuri mai mici de publicitate

Inițial campania de marketing poate avea nevoie de puțină împingere de la spate (poate o promovare plătită pe rețelele sociale), dar pe măsură ce începe să fie preluată de publicul țintă, acesta va duce mai departe mesajul pentru tine și poți reduce sau sau chiar renunța la cheltuielile publicitare. În plus, inițiativele viitoare sunt mai susceptibile de a ajunge în mod natural la un public mai mare datorită gradului de conștientizare a mărcii stabilit în timpul campaniei virale.

 1. Creștere rapidă

Rareori, succesul în afaceri apare rapid. Chiar și cazurile care par ca niște succese peste noapte se dovedesc, de obicei, a fi o luptă de 10 ani în care fondatorii au trecut prin multe încercări eșuate până când au găsit în cele din urmă formula corectă. Acestea fiind spuse, marketingul viral este una dintre puținele tactici care are potențialul de a crea o creștere explozivă într-un timp foarte scurt.

Este dificil de realizat, dar în mod evident, acesta este cel mai atrăgător avantaj pentru proprietarii de afaceri. Din fericire, nu este obligatoriu un succes peste noapte pentru ca marketingul viral să se dovedească benefic pentru afacere. Dacă poți obține o creștere constantă la un cost relativ scăzut, ești deja pe drumul cel bun.

  1. Expunere în mass-media 

 

În calitate de afacerist online, vei spune probabil că nu ai nevoie de mass-media tradițională pentru a crește gradul de conștientizare a brandului, dar nimeni nu poate nega puterea pe care presa și televiziunea încă le dețin. Marketingul viral, atunci când este realizat corect, oferă mijloacelor de informare în masă un motiv pentru a vorbi despre marca ta fără să plătești  pentru acest lucru.

 1. Credibilitate sporită

Fiind mai bine cunoscut, poți mai ușor să te faci de înceredere în ochii publicului. Când marca ta devine virală și atrage atenția noilor clienți, mai mulți oameni sunt dispuși să îți ofere o șansă. Gândește-te la marii producători de telefoane mobile și la cât de mulți oameni sunt dispuși să își înlocuiască telefoanele existente în urma vizionării unor videoclipuri noi care brusc devin virale.

 1. Generare rapidă de prospecți


Deși ne concentrăm de obicei pe vânzările care rezultă din marketingul viral, nu putem ignora faptul că acesta are un impact extraordinar și asupra generării de potențiali clienți. Oamenii gravitează mereu în jurul noilor tendințe. S-ar putea ca nu toată lumea să fie pregătită să cumpere de la tine încă, dar atunci când atragi suficientă atenție, cu siguranță vei fi luat în calcul atunci când prospecții decid că sunt gata să cumpere .

 1. Adaugă creativitate eforturilor de marketing

Doar pentru că munca ta are o prezență online nu înseamnă că va deveni și virală. Trebuie să fii creativ și să te concentrezi pe punctele forte ale mărcii pentru a te distinge de concurență. Marketingul viral îți permite să găsești noi modalități de a-ți promova mesajul, mai ales dacă ai rămas blocați în rutină. Chiar dacă marketingul desfășurat astfel nu devine viral, vei beneficia oricum de o activitate sporită a clienților.

Exemplu – HOTMAIL.COM

Marketing Viral (Definitie, avantaje, exemple) 9Exemplul clasic de marketing viral e Hotmail.com una din primele baze de servicii gratuite de pe Internet.

Strategia e simpla:

* Oferiti gratuit adresa e-mail si servicii

* Atasati o simpla eticheta la sfarsitul fiecarui mesaj trimis:

Luati un e-mail gratuit si confidential de la adresa: http://hotmail.com

* Apoi retrageti-va pana cand oamenii trimit e-mail-uri catre networkurile prietenilor si partenerilor lor.
* Prietenii si partenerii care vad mesajul, se inscriu si ei pentru a-si savura servicii de e-mail gratuit si apoi,
* Propagati mesajul mai mult catre cercuri tot mai mari de prieteni si asociati ai primilor. O strategie foarte bine pusa la punct a unui marketing de tip virus unduieste in afara extrem de rapid.

 

Campaniile de marketing viral prin intermediul cartilor electronice

 

 

 

campanii de marketingMarketingul viral imita procesul de virusare, cu diferenta ca in locul virusului apare un mesaj de marketing initiat de compania care lanseaza o campanie de marketing viral, iar oamenii sunt cei care transmit, cu buna stiinta, acest mesaj mai departe.

Desi aceasta legatura cu procesul de virusare are o conotatie negativa, totusi marketingul viral reprezinta o modalitate de a atrage foarte multi clienti cu niste costuri foarte reduse, si acest lucru transforma marketingul viral in ceva pozitiv pentru orice afacere.

Conform Asociatiei Americane de Marketing, marketingul viral reprezinta un fenomen care inlesneste si incurajeaza oamenii sa transmita mai departe un mesaj de marketing. A fost denumit viral datorita numarului mare de persoane expuse unui mesaj care imita perfect procesul transmiterii unui virus de la o persoana la cealalta.

Marketingul viral se bazeaza pe o rata cat mai ridicata a celor care trimit mesajul mai departe, fie ca este vorba de marketingul traditional, marketingul prin internet sau chiar mai recent marketingul viral prin telefonul mobil.

 

marketing cu ajutorul cartilor electronice

Cu ajutorul cartilor electronice (eBooks) aveti un nou mijloc de a profita printr-o strategie puternica de noi categorii de clienti sau vizitatori ai siteului dumneavoastra. Aceasta strategie implica cum am spus si mai sus schimbul de informatii intre vizitatorii siteului si cunostintele acestora.

Cu ajutorul cartilor electronice informatiile despre afacerea dumneavoastra se pot imprastia foarte repede. Spre exemplu, sa zicem ca ati convins zece oameni sa transmita informatii despre cartea dumneavoastra prietenilor lor. La randul lor acestea transmit la alti zece prieteni, prin urmare intr-un timp foarte scurt veti avea sute de oameni dornici sa achzitioneze cartea. Cea mai grozava parte este acea ca de aceasta strategie profita tot oamenii interesati.

Este destul de usor sa realizezi o carte electronica “virala”.

 

Sunt cativa pasi de care trebuie sa tineti cont:

 • realizati o scurta descriere (10-30 pagini) care trateaza o anumita problema sau ofera informatii despre un subiect pentru o anumita categorie de oameni
 • transformati aceasta descriere intr-o carte electronica;
 • realizati o comanda speciala pentru cartea dumneavoastra, astfel incat fiecare cititor sa o poata impartasi cu prietenii sai
 • oferiti aceasta carte gratis si invitati-va cititorii sa o dea mai departe, astfel incat si altii sa aiba acces la ea; priviti cum mii de oameni impartasesc cartea dumneavoastra.

 

O sa va intrebati de cum se transforma aceste carti gratuite in mai multe vanzari?

Marketing Viral (Definitie, avantaje, exemple) 10Aceasta este o intrebare buna. Pentru ca aceasta carte sa aiba succes trebuie sa o dati gratis si sa fie bogata in informatie pentru a-i incuraja pe oameni sa o descarce, sa o citeasca si sa o transmita si altora. Secretul este sa nu incercati sa vindeti prin intermediul ei.

Nu-i fortati nici pe cititori sa va viziteze siteul. Cel mai bine este sa le castigati increderea si respectul prin bogatia de informatii. La cateva zile dupa ce au citit cartea le puteti trimite un mesaj cu o oferta a produselor dumneavoastra.

Cheia unei astfel de campanii este sa strangeti cat mai multe contacte ale celor care va citesc cartea. Asta inseamna ca fiecare persoana care vrea sa aiba acces la cartea dumneavoastra trebuie sa se inregistreze pe site, oferindu-si adresa de email si cateva detalii personale.

Aveti mare grija in alegerea programului prin care veti distribui cartea. Pentru a avea mii de vizitatori pe site, interesati fie de carte, fie de produse trebuie sa folositi programele cele mai bune. Pentru a avea succes, programul pe care il folositi trebuie sa le permita cititorilor sa transmita cartea printr-un singur click. Pentru a transmite cartea cititorii trebuie sa fac asta tot printr-un singur click din meniul principal al siteului dumneavoastra.

Strangeti toate informatiile despre cei care va citesc cartea. Cei care doresc sa o descarce trebuie neaparat sa isi ofere cateva date de contact. Aceasta este o conditie importanta, daca o refuzati veti pierde multe contacte.

Folositi o lista de contacte si o statistica in timp real pentru a tine pasul cu cititorii. Trebuie sa stiti exact cati oameni s-au inregistrat si au descarcar cartea. Numai asa veti putea sti cat de repede se transmite cartea si cat de mult succes ati avut cu ea.

Un alt punct important este sa aveti o pagina bine securizata, pentru a pastra informatiile in siguranta. Aveti grija la programele pe care le folositi. Pentru a preveni “hotii” care va cumpara cartea, o descarca si apoi cer anularea comenzii, bineinteles si a platii, programul dumneavoastra trebuie sa va permita sa anulati intreaga comanda. Toate aceste programe va vor permite sa nu fiti inselati si sa nu pierdeti din profit.

 

La final, e bine de stiut ca nu toate mesajele care se viralizeaza aduc si vanzari.

Utilizatorii de net sunt interesati de o multime de informatii, si ca dovada stau miile de cautari efectuate in fiecare secunda pe motoare.

In momentul in care cineva ajunge la site-ul tau printr-un mesaj viralizat, acesta nu va deveni automat clientul tau.

El nu va face neparat actiunea de pe site-ul tau pe care tu ti-ai propus-o cand ai lansat acel mesaj viral pe net.

Exista un indicator care masoara numarul actiunilor efectuate pe site-ul tau raportat la numarul total de vizitatori: Click Thru Rate (CTR).

 

In continuare, va propun sa vedem impreuna cateva:

Strategii de maketing viral

Tehnici de marketing viral.

Metoda Platesti Cat Consideri

Metoda Platesti Cat ConsideriPCC vine de la Plateste Cat Consideri.Mai este cunoscuta si ca Plateste Cat Poti sau Plateste Cat Crezi. Oricum ai vrea sa i spui,intelesul ei ar trebui sa fie destul de clar pentru toata lumea,dar totusi inca sunt o multime de...

Promovarea prin retele sociale

Ce este Marketingul prin intermediul rețelelor sociale Odată cu apariția și dezvoltarea rețelelor sociale s-a conturat o nouă metodă de promovare - SMM (Marketingul prin intermediul rețelelor sociale). Utilizatorii de internet petrec tot mai...

Google adwords- etape esentiale

Google AdWords – etape esentiale   1. Pregatiti-va organizarea Inainte de a va incepe campania trebuie sa tineti cont de anumite informatii in organizarea sistemului de anunturi (reclame), asta daca vreti sa incepeti bine: un site; numele dvs. si al companiei; o...

Analiza traficului web

Web Analytics constă în analizarea informaţiilor privind fiecare vizitator al site-ului tău şi a acţiunilor săvârşite de acesta în timpul vizitei sale; şi folosindu–te de aceste date să poţi îmbunătăţi afacerea ta pe internet. În timp ce Search Engine Optimization...

Cum să scriem o metadescriere care sa genereze clickuri din partea cititorilor

Cum să scriem o metadescriere care sa genereze clickuri din partea cititorilor Dacă dorești să îți sporești în mod organic optimizarea  SEO, metadescrierile sunt esențiale. Asta, în cazul în care sunt și scrise corespunzător! O meta descriere excelentă ar trebui să îi...

Convingeţi posibilii clienţi să cumpere!

Cum sa convingeti clientii sa cumpere bunurile/serviciile voastre   Descoperiţi acele stimulente care vor da o valoare maximă listei voastre – şi convingeţi posibilii clienţi să cumpere! Aşa cum am mai spus, pentru ca oamenii să vă dea adresele lor de email trebuie să...

Algoritm PageRank – Definitie, formula matematica, optimizare 

Algoritm PageRank -Definitie, formula matematica, optimizare  Definitie PageRank Page Rank este pe scurt mecanismul prin care Google masoara (sau contorizeaza) importanta paginii. Cand toti ceilalti factori (dintre cei pana acum discutati) au fost luati in...

Sfaturi esenţiale în realizarea unei reclame

Sfaturi esenţiale în realizarea unei reclame   Cu cât urcaţi mai sus în motorul de căutare, cu atât mai multe accesări (clickuri) veţi primi pe pagina dvs., din moment ce potenţialii clienţi vă observa reclama înaintea altora. Se creează astfel o spirală din ce...