Prezentarea unui plan de afaceri

Plan de afaceri–Prezentare 6Pana acum, ai reusit sa intocmesti un Plan de afaceri exceptional, in care ti-ai prezentat afacerea, produsele si serviciile pe care vrei sa le promovezi, ai facut o cercetare de piata si ai stabilit care sunt  strategiile de vanzare etc.

Dar, la fel ca si cu toate celelalte lucruri in lumea afacerilor, nu este important numai ce este scris in planul de afaceri, ci este important si felul in care le expunem in fata investitorilor sau altor persoane interesate.

O prezentare atractiva si profesionala a planului de afaceri arata ca sunteti atent la detalii si ca va intereseaza ideea pe care o prezentati.
Un plan de afaceri prost prezentat, incomplet sau fara sa i se fi acordat atentie trimite un mesaj cu rezultate dezastruoase. Prezentarile permit de asemenea o oportunitate de intrebari si raspunsuri interactive iar pentru investitori este o oportunitate sa masoare din priviri persona careia ii vor da imprumutul.

Sugestii pentru a realiza o prezentare exceptionala

In primul rand spuneti auditorului ce aveti de gand sa le spuneti, apoi spuneti-le ce trebuie spus si in final reamintiti-le ce le-ati spus deja.
Aceste trei puncte realizeaza introducerea, cuprinsul si concluzia oricarei prezentari de succes.
Incepeti cu un titlu care cuprinde titlul prezentarii, pentru cine este prezentarea (publicul), cine prezinta (dvs.) si data. Urmatoarea pagina este o prezentare sumara sau punerea in agenda,  introduceti toti prezentatorii si in acelasi timp sfatuiti publicul sa puna intrebari in timpul prezentarii sau la final.

In prezentare, aveti in vedere experinta publicului (ex: explicati termenii tehnici daca este necesar, evitati acronimele), folositi grafice, folositi umorul, dar asigurati-va ca este unul protrivit, la final faceti sumarul punctelor forte.

Daca nu sunteti sigur de un raspuns, nu va feriti sa spuneti “Nu stiu”, si daca se cuvine, promiteti sa reveniti cu raspunsul.

Terminati la timp (daca este necesar, cereti “ultima intrebare, va rog”)

Multumiti publicului pentru timpul si atentia acordata.


Descarca Ebook Gratuit “Cum sa faci un Plan de Afaceri, pas cu pas”

Iata si alte sugestii menite sa  imbunatateasca prezentarea:

 • Plan de afaceri–Prezentare 7Folositi caractere mari: 22 pt este marimea minima pentru text, un titlu ar trebui sa aiba marimea de 32 pt, sau mai mare.
 •  Folositi un font sanserif cum ar fi Helvetica sau Arial pentru text normal, si un font serif cum ar fi Times Roman sau Book Antiqua pentru titluri, pentru a arata un contrast mai bun. Pentru accentuare, folositi text ingrosat, inclinat, sau Cu Majuscule, dar nu mai mult de una in acelasi timp.
 • Folositi puncte  si evitati paragrafele. Incercati sa folositi 3-6 puncte pe pagina.
 • Folositi gramatica corespunzatoare, frazele sau propozitiile trebuie sa aiba sens, fara greseli de scriere.
 •  Evitati culorile inchise si optati pentru culori deschise (ex: alb, galben) pe un fundal inchis (ex: albastru inchis).
 • Nu vorbiti cu ecranul, vorbiti cu publicul, cu priviri sporadice spre ecran.
 •  Nu folositi aratatoare (va concentreaza atentia spre ecran, si va poate face sa semanati cu Zorro). Folositi selectiv un aratator cu laser si lasati-l jos cand nu este folosit.
 •  Stabiliti regulat contact vizual cu parti din publicul dvs.
 •  Daca este indicat sau va permite timpul, includeti publicul in prezentare (ex: adresati-le o intrebare, incepeti un exercitiu interactiv, incepeti o loterie pentru a da o mostra de produs)
 •  Miscati-va pentru a atrage atentia publicului
 •  Imbracati-va corespunzator, pentru a indeplini asteptarile publicului
 • Daca prezentarea tine mai mult de 45 de minute, acordati publicului o mica pauza.

Dupa ce am scris Planul de afaceri si am creat o prezentare “beton” a acestuia, va trebui sa:

Obtinem finantare pentru afacerea noastra

Creati o lista cu potentialii investitori ai afacerii

Pregatiti intalnirea cu investitorii (cum trebuie sa va prezentati la intalnire)

Specificati clar oferta dvs si care este nevoia de capital (ce riscuri si oportunitati sunt)

Cum sa raspundeti la intrebarile pe care vi le pun investitorii


Descarca Ebook Gratuit “Cum sa faci un Plan de Afaceri, pas cu pas”

Avantaje afacere online

Avantaje afacere online   Dacă te-ai gândit vreodată să îți deschizi propria afacere sau să îți extinzi prezența pe piață, atunci acest articol este perfect pentru tine. Vom explora cum se diferențiază o afacere online de una tradițională și care sunt beneficiile...

Protectia ideii de afaceri

Protectia ideii de afaceri Vrei să-ți transformi ideea de afacere în realitate? Ești gata să faci primul pas, dar te întrebi cum poți proteja această idee valoroasă de potențialii imitatori? Află în acest articol despre importanța protejării ideii tale de afaceri și...

Decizia de cumparare

Decizia de cumparare Descoperă secretele care stau la baza alegerilor noastre și află cum factorii interni și externi influențează procesul de luare a deciziilor. Hai să explorăm împreună ce anume ne determină să apăsăm butonul "cumpărare" atunci când facem achiziții...

Strategii de vanzare

Strategii de vanzari -Sfaturi, trucuri si tehnici care iti pot fi de folos   Indiferent dacă ești deja antreprenor sau abia îți deschizi propria afacere, este esențial să știi cum să crești vânzările în mediul digital. In acest articol, vom explora câteva...

Cum redactezi o declaratie de intentie

Cum redactezi o declaratie de intentie   Ești pe cale să faci un pas important în direcția realizării obiectivelor tale! Indiferent dacă aplici pentru un loc de muncă, pentru facultate sau vrei să îți conturezi viitorul profesional, redactarea unei declarații de...

Planificare afacere online

Planificare afacere online Te-ai gândit vreodată cât de importantă este planificarea unei afaceri online? Ei bine, astăzi vom explora împreună beneficiile și avantajele pe care le aduce o strategie bine pusă la punct. Așadar, haideți să descoperim împreună de ce este...