Prezentarea unui plan de afaceri

Plan de afaceri–Prezentare 1Pana acum, ai reusit sa intocmesti un Plan de afaceri exceptional, in care ti-ai prezentat afacerea, produsele si serviciile pe care vrei sa le promovezi, ai facut o cercetare de piata si ai stabilit care sunt  strategiile de vanzare etc.

Dar, la fel ca si cu toate celelalte lucruri in lumea afacerilor, nu este important numai ce este scris in planul de afaceri, ci este important si felul in care le expunem in fata investitorilor sau altor persoane interesate.

O prezentare atractiva si profesionala a planului de afaceri arata ca sunteti atent la detalii si ca va intereseaza ideea pe care o prezentati.
Un plan de afaceri prost prezentat, incomplet sau fara sa i se fi acordat atentie trimite un mesaj cu rezultate dezastruoase. Prezentarile permit de asemenea o oportunitate de intrebari si raspunsuri interactive iar pentru investitori este o oportunitate sa masoare din priviri persona careia ii vor da imprumutul.

Sugestii pentru a realiza o prezentare exceptionala

In primul rand spuneti auditorului ce aveti de gand sa le spuneti, apoi spuneti-le ce trebuie spus si in final reamintiti-le ce le-ati spus deja.
Aceste trei puncte realizeaza introducerea, cuprinsul si concluzia oricarei prezentari de succes.
Incepeti cu un titlu care cuprinde titlul prezentarii, pentru cine este prezentarea (publicul), cine prezinta (dvs.) si data. Urmatoarea pagina este o prezentare sumara sau punerea in agenda,  introduceti toti prezentatorii si in acelasi timp sfatuiti publicul sa puna intrebari in timpul prezentarii sau la final.

In prezentare, aveti in vedere experinta publicului (ex: explicati termenii tehnici daca este necesar, evitati acronimele), folositi grafice, folositi umorul, dar asigurati-va ca este unul protrivit, la final faceti sumarul punctelor forte.

Daca nu sunteti sigur de un raspuns, nu va feriti sa spuneti “Nu stiu”, si daca se cuvine, promiteti sa reveniti cu raspunsul.

Terminati la timp (daca este necesar, cereti “ultima intrebare, va rog”)

Multumiti publicului pentru timpul si atentia acordata.


Descarca Ebook Gratuit „Cum sa faci un Plan de Afaceri, pas cu pas”

Iata si alte sugestii menite sa  imbunatateasca prezentarea:

 • Plan de afaceri–Prezentare 2Folositi caractere mari: 22 pt este marimea minima pentru text, un titlu ar trebui sa aiba marimea de 32 pt, sau mai mare.
 •  Folositi un font sanserif cum ar fi Helvetica sau Arial pentru text normal, si un font serif cum ar fi Times Roman sau Book Antiqua pentru titluri, pentru a arata un contrast mai bun. Pentru accentuare, folositi text ingrosat, inclinat, sau Cu Majuscule, dar nu mai mult de una in acelasi timp.
 • Folositi puncte  si evitati paragrafele. Incercati sa folositi 3-6 puncte pe pagina.
 • Folositi gramatica corespunzatoare, frazele sau propozitiile trebuie sa aiba sens, fara greseli de scriere.
 •  Evitati culorile inchise si optati pentru culori deschise (ex: alb, galben) pe un fundal inchis (ex: albastru inchis).
 • Nu vorbiti cu ecranul, vorbiti cu publicul, cu priviri sporadice spre ecran.
 •  Nu folositi aratatoare (va concentreaza atentia spre ecran, si va poate face sa semanati cu Zorro). Folositi selectiv un aratator cu laser si lasati-l jos cand nu este folosit.
 •  Stabiliti regulat contact vizual cu parti din publicul dvs.
 •  Daca este indicat sau va permite timpul, includeti publicul in prezentare (ex: adresati-le o intrebare, incepeti un exercitiu interactiv, incepeti o loterie pentru a da o mostra de produs)
 •  Miscati-va pentru a atrage atentia publicului
 •  Imbracati-va corespunzator, pentru a indeplini asteptarile publicului
 • Daca prezentarea tine mai mult de 45 de minute, acordati publicului o mica pauza.

Dupa ce am scris Planul de afaceri si am creat o prezentare „beton” a acestuia, va trebui sa:

Obtinem finantare pentru afacerea noastra

Creati o lista cu potentialii investitori ai afacerii

Pregatiti intalnirea cu investitorii (cum trebuie sa va prezentati la intalnire)

Specificati clar oferta dvs si care este nevoia de capital (ce riscuri si oportunitati sunt)

Cum sa raspundeti la intrebarile pe care vi le pun investitorii


Descarca Ebook Gratuit „Cum sa faci un Plan de Afaceri, pas cu pas”

7 Idei de afaceri cu buget mic

7 Idei de afaceri care nu necesitamai mult de 500€ pentru a fi puse pe picioareCautati idei de afaceri simple si accesibile?In randurile de mai jos va prezentam 7 idei de afaceri simple, cu bani putini, afaceri ideale pentru a lua un start optimist si...

Relevanta cuvintelor cheie

Relevanta cuvintelor cheie  Deseori apar confuzii in ceea ce priveste Relevanta Cuvintelor Cheie. In mod evident, cuvintele cheie vizate trebuie sa fie relevante pentru tema sau mai bine zis continutul site-ului pentru care au fost utilizate. Motoarele de...

Plan de afaceri-Anexe

Plan de afaceri - Anexe  Anexele sunt locul în care ar trebui să adunaţi toate documentele care susţin conţinutul planului de afaceri. Ca şi planul per ansamblu, ar trebui să fie complete, dar la obiect. Includeţi acele documente care sunt solicitate (ex....

Plan de afaceri-Solicitarea de fonduri

Plan de afaceri - Solicitarea de fonduri Dacă aţi decis să căutaţi capital, atunci ar trebui să oferiţi unui potenţial investitor o parte din afacerea dvs. în schimbul unei anumite sume de bani. Dacă vă interesează un împrumut, trebuie să solicitaţi unui...

Plan de afaceri-Secţiunea financiară

Plan de afaceri - Secţiunea financiară  Este important ca aspectele şi argumentele financiare să fie bine construite. Dacă nu veţi putea arăta că ideea dvs. poate aduce mulţi bani, investitorii potenţiali şi ofiţerii de credit îşi vor pierde rapid...

Plan de afaceri-Personal/Productie

Plan de afaceri - Personal, Productie, Costuri, Legislatie Personal Alegerea personalului este cel mai important bun pe care o afacerea îl are. Angajaţii vor juca un rol important în operaţiunea totală a afacerii dvs. Este foarte important să ştiţi ce...