Automatizarea unei afaceri online –
cheia succesului garantat

Ce inseamna automatizarea unei afaceri online?

Multi intreprinzatori  obisnuiesc sa faca personal multe din sarcinile pe care le implica o afacere pe Internet. Acest lucru se datoreaza in parte naturii umane.

Le place sa detina controlul asupra oricarui lucru si sa faca ei insisi totul.

Toate aceste obligatii zilnice, transmiterea e-mailurilor, primirea si verificarea comenzilor,  etc., sunt importante, dar la sfarsitul zilei nu vor creste profitul.
Intre timp, competitorii care si-au automatizat afacerea va fura clientela ce devine tot mai nemultumita de ritmul lent cu care va indepliniti sarcinile.

Haideti sa vedem daca acest lucru este valabil si pt. dvs?

Va rog sa raspundeti la urmatoarele intrebari:

 1. Ati ajuns vreodata la sfarsitul programului de lucru, dar v-ati dat seama ca sarcinile pe care trebuia sa le faceti nu au fost terminate si ca mai aveti multe de facut?
 2. Ati raspuns e-mail-urilor clientilor, ati trimis comenzile, ati adus la zi newsletter-ul si cu toate acestea, ce ati reusit sa faceti in timpul zilei:
 3. Ati generat mai multe vanzari?
 4. Ati adus imbunatatiri produselor sau serviciilor?
 5. Ati nascocit idei noi pentru urmatoarea campanie?

Singura modalitate de a face o afacere sa creasca este sa o aduceti pe o piata si sa ii faceti cat mai multa publicitate. Iar secreteul pentru a va dezvolta propria afacere si pentru a o conduce in acelasi timp este automatizarea.
Automatizarea este o solutie perfecta pentru a oferi un service bun clientilor si pentru a va elibera timp.

Procesul de comanda

Este surprinzator cum unii oameni nu inteleg importanta modului in care se face o comanda online, cum putem folosi diferite modalitati de plata sau care sunt optiunile unei comenzi.
Chiar daca ai cel mai interesant sit web din lume si sute de mii de vizitatori pe luna, daca modul in care a fost conceputa sectiunea de comanda este unul gresit, greu de inteles si are mai multe greseli, atunci veti vedea cum foarte multi vizitatori acceseaza siteul dar il parasesc imediat, fara sa achizitioneze ceva.

Multi oameni se pierd in realizare unei scrisori de vanzare si in promovarea unui site, dar uita micile detalii referitoare la proiectarea unui sistem de comanda adecvat.
Tot acest proces de comanda face diferenta intre succesul sau esecul unei afaceri.

Amintiti-va ca pe internet nu trebuie sa aveti doar un magazin de prezentare online in care oamenii intra, cauta un produs si, daca nu il gasesc, pleaca. Singurul lucru cu care intra in contact un client este situl web, de aceea el trebuie sa se simta confortabil atunci cand va viziteaza siteul, care devine astfel un intermediar intre dvs. si client.

Daca aveti un proces de comanda confuz, complicat sau pur si simplu invechit, veti pierde o gramada de vanzari.
De asemenea daca aveti un site care accepta carti de credit, dar nu aveti mentionat un numar de telefon pentru a transmite o comanda, de asemenea veti pierde mult bani.
Tot aici mai putem adauga si formularele de comanda care nu sunt actualizate si/sau functioneaza greu sau chiar deloc.

Luati in considerare un singur aspect: internetul este un spatiu global, deschis non-stop.
Din punctul meu de vedere o afacere pe internet trebuie sa fie complet automatizata, astfel incat sa o putem supraveghea cand avem timp.
Spre exemplu, eu pot calatori oriunde in tara si oricand imi pot supraveghea afacerea online prin intermediul unui computer si prin posta electronica.

Dezavantajele unui proces manual (neautomatizat)

Daca nu ati automatizat tot procesul si inca lucrati manual, atunci trebuie sa fiti pregatit:

 1. sa verificati mesajele electronice pe fiecare zi, inclusiv in week-end si de sarbatori
 2. sa confirmati si sa procesati fiecare comanda, indiferent de ora la care o primiti
 3. sa renuntati la o mare parte din timpul liber.

Daca automatizati totul veti elimina toate aceste dezavantaje, dar va trebui totusi sa alocati ceva timp si buget intregului proces. Toate vanzarile vor depinde de profesionalismul si abilitatea cu care veti manevra prima comanda – rapid si cu grija. Dupa cum va voi arata si in alte sectiuni ale siteului, vanzarea repetata a aceluiasi produs va poate aduce un profit destul de mare pentru inceput.

Procesul de comanda si modalitatile de plata sunt cheia catre succesul dvs.
Daca clientul nu are o imagine clara asupra modului in care va achizitiona produsul sau daca nu-i va conveni modalitatea de plata oferita de dvs., atunci il veti pierde. Trebuie sa subliniez cat de importante sunt aceste lucruri. Am vazut multe afaceri care ofereau un produs sau un serviciu foarte bun cu o calitate deosebita, cu scrisori de vanzare la fel de bune, dar transformate intr-un esec total din cauza ignorarii celor amintite mai sus.

Explicati pasii achizitionarii produsului

Comenzile pe internet de produse si servicii pe internet sunt un lucru relativ nou.
Multi oameni sunt nervosi si stresati atunci cand comanda pentru prima oara. De aceea este important sa le explicati toti pasii pentru a le castiga increderea.

Nu uitati sa precizati  caracteristiciile importante ale produsului, cum sa completeze formulare si cum le va fi livrat produsul. Nu uitati sa subliniati ca formularul nu va fi expediat pana cand nu se va da comanda “Trimite”.

Puneti-va in locul clientului si oferiti-i toate informatiile pe care dvs. le-ati dori.

Confirmati fiecare comanda printr-un mail. Numai asa el va sti daca cererea sa a ajuns la dvs.

Amintiti-va ca o afacere pe internet nu este la fel cu una dintr-un magazin real in care dvs. aveti contact cu clientul.
Nu treceti cu vederea peste impactul psihologic al unui simplu mesaj electronic “Multumesc.

Confirmarea ii da clientului incredere in afacerea dvs. Daca utilizati un sistem de comanda computerizat confirmarea va fi trimisa automat printr-un mesaj.

Daca faceti, insa totul manual, atunci trebuie sa confirmati chiar dvs. in mai putin de 24 de ore.

 

Sa ne imaginam acum ca este sfarsitul unei zile de lucru:

 • Aţi răspuns mesajelor clienţilor
 • Aţi expediat produsele comandate
 • Aţi adus la zi newsletter-ul

Cu toate acestea, nu se observa o îmbunătăţire semnificativă a rezultatelor afacerii dvs. Ziua se termina, dar v-aţi dat seama că sarcinile pe care vi le-aţi propus să le rezolvaţi nu s-au terminat şi mai aveţi inca multe lucruri de făcut…

Mulţi întreprinzatori online, mai ales începători, obişnuiesc să rezolve personal multe din sarcinile zilnice. Le place să deţină controlul asupra oricarui lucru, să facă ei insişi totul. La urma urmei, este o satisfacţie deosebită sa vezi cum au loc primele vanzari şi să te ocupi personal de clienţi – înseamnă că tot efortul depus este răsplătit!

Dar, dupa ce aceasta perioadă de început se termină şi incepeti sa primiţi tot mai multe comenzi, satisfacţia iniţială dispare lăsand loc rutinei si oboselii. Ganditi-vă numai cat de mult ar dura si cat de plictisitor ar fi să răspundeţi manual la fiecare comandă!

Intre timp, ceilalti competitori vă fură clientela.
Aceasta va deveni tot mai nemultumită de ritmul lent în care răspundeţi mesajelor şi cererilor de asistenţă.

Ce este de facut? Raspunsul este destul de simplu:

Este obligatoriu să automatizaţi sarcinile cheie. Astfel, veţi scăpa de anumite sarcini zilnice, veti oferi o asistenta mai buna clienţilor si veţi reuşi să vă dezvoltaţi mai bine afacerea. Haideti sa vedem care sunt…

Avantajele automatizării

 • Cel mai mare avantaj este faptul că vă permite să alocaţi mai mult timp dezvoltării afacerii. Este dificil şi obositor să pierdeţi atata timp, in fiecare zi, rezolvand sarcini Automatizarea unei afaceri online 5de rutina cum ar fi: răspunsul la mail-uri, procesarea comenzilor, etc. Riscati să deveniţi un fel de secretară care răspunde la mailuri şi dă telefoane.
 • Puteţi să vă testaţi strategiile si tehnicile necesare dezvoltării afacerii, să creaţi şi să implementaţi idei noi
 • Aveţi mai mult timp liber la dispoziţie, pe care puteţi sa-l petreceţi cu familia.

Secretul pentru a va conduce cu succes propria afacere şi

a o dezvolta în acelasi timp este automatizarea.

În continuare, vă propun o trecere în revistă a zonelor ale unei afaceri online care pot, şi trebuie să fie, automatizate

Exemplu:

In continuare, voi explica procesul de comanda pentru produsele naturiste Calivita implementat pe situl www.terapii-naturiste.com

In paginile cu descrierea produsului am adaugat o caseta in care am inserat cele mai importante informatii despre produs:

Automatizarea unei afaceri online 6

 • Numele produsului
 • Pretul (boldat, cu un font mai mare – pentru a iesi in evidenta)
 • Continutul (subliniat)
 • Stocul (daca este disponibil, am pus o bifa)
 • Imaginea produsului
 • Numarul de bucati
 • butonul “Adauga in cos” care indica foarte clar actiunea care trebuie executata.

Automatizarea unei afaceri online 7De asemenea, in pagina cu catalogul de produse:
http://www.terapii-naturiste.com/calivita/index-produse-naturiste.htm

am adaugat, in dreptul fiecarui produs, un buton cu “Adauga in cos” si o lista derulanta (pentru a putea alege cantitatea) Nu este necesara crearea unui cont de client sau retinerea de parole / nume utilizator.


Dupa alegerea (adaugarea in “cos”) unui produs (unor produse), puteti naviga in continuare oriunde in site (sectiunea Calivita), editarea, vizualizarea sau finalizarea comenzii putandu-se face usor, accesand din orice pagina “Cosul de cumparaturi” cu butoanele “Editeaza” si “Finalizeaza” (comanda).

Continutul cosului va fi afisat in partea dreapta sus si el se va modifica automat de fiecare data cand se adauga/se sterg produse din comanda.

In cosul de cumparaturi puteti vizualiza produsele comandate, numarul de bucati, pretul acestora si pretul final (suma) de plata.

 

>> Prin apasarea butonului “Editeaza” in cosul de cumparaturi, se va ajunge in pagina de vizualizare/editare a comenzii, pagina in care se poate:

Automatizarea unei afaceri online 8

1) – edita cantitatea, prin introducerea unui nr de bucati in casuta corespunzatoare cantitatii, dupa care se apasa butonul “Actualizeaza” – pentru actualizarea pretului total.
2) – continua cumparaturile / naviga in site, prin click pe linkul “Continuati cumparaturile” sau pe orice alt link de interes (produsele selectate pt comanda sunt retinute, oriunde ati naviga in site).
3) – finaliza comanda si introducerea datelor personale in vederea expedierii acesteia. Aceasta se face prin apasarea butonului “Finalizeaza comanda “.
4) – sterge un produs prin apasarea butonului de stergere in forma de “X” aferent fiecarui produs. “.

>> Prin apasarea butonuluiFinalizeaza comanda” se ajunge la pasul final al modalitatii de comanda. Se introduc datele personale, se alege modalitatea de livrare (in f. de care vor fi afisate automat si taxele de expediere) , si se apasa butonul “Trimite comanda”. Veti primi automat pe adresa de e-mail furnizata o confirmare de primire (informatii despre expediere) a comenzii dvs. In cazul in care nu aveti o adresa de e-mail (sau nu ati introdus-o corect), veti fi contactat telefonic.
Comanda se va finaliza cu un simplu click pe butonul “
Trimite comanda

 

Veti primi automat pe adresa de e-mail furnizata o confirmare de primire (informatii despre expediere) a comenzii dvs. In cazul in care nu aveti o adresa de e-mail (sau nu este i

Automatizarea unei afaceri online 9

ntrodusa corect), veti fi contactat pe telefon.

Am cautat sa implementam un mod de comanda cat mai simplu si intuitiv si, din acest motiv, NU am obligat vizitatorul sa se inregistreze pentru a comanda produsele Calivita.

De asemenea, am realizat o pagina unde am explicat modul de comanda:
http://www.terapii-naturiste.com/calivita/comanda-online-produse-naturiste.htm

 

 

Automatizarea procesului de onorare a comenzilor primite

La cateva minute dupa ce clientul a efectuat comanda, el va primi prin email urmatorul mesaj:

Buna ziua.

Comanda dvs. de produse CaliVita listata mai jos:
Nume-Prenume: …
Adresa:
Email: Telefon:
Mod livrare: Posta Romana
Produs:
Cantitate:
Total de plata: ……..lei, din care …….. lei taxe de livrare.
realizata pe site-ul www.terapii-naturiste.com
a fost receptionata si va pleca spre destinatie in cel mult 24 ore de la primire (cu exceptia sfarsitului de saptamana, cand va pleca luni).
Expedierea prin Posta Romana presupune ajungerea coletului la destinatie in aprox. 3 zile lucratoare, iar prin curierat rapid, a doua zi dupa expediere .
Va multumim.
======================================================
Nota: Acest mesaj a fost expediat ca raspuns la comanda dvs din formular. Primirea lui confirma faptul ca datele dvs au ajuns pe serverul nostru, sunt procesate si comanda urmeaza sa fie expediata.
In cazul in care exista neclaritati/orice alt fel de probleme, va vom contacta pe e-mail/telefon. De asemenea, nu ezitati sa ne contactati in cazul in care aveti nevoie de mai multe informatii.


Puteţi să realizati un script care sa trimita automat aceste mesaje de confirmare. In acest fel, îi asigurati pe clienţi că a fost primită comanda lor şi că ea va fi onorată în scurt timp. Primirea unui astfel de mesaj le confirma clienţilor impresia că sunteţi un profesionist.

De asemenea, îi opreşte să va trimită alte emailuri sau să vă sune.

Alte metode prin care sa automatizati acest proces:


Automatizarea unei afaceri online 101. Dacă vindeţi programe sau abonamente online, puteţi trimite clienţilor o parolă care le permite accesul intr-o zona exclusivă
–Acces
numai pentru membri.
Acest raspuns rapid are un impact pozitiv asupra cumparatorilor.

2. Dacă vindeţi carţi electronice, le puteti trimite automat clientilor prin e-mail. Puteţi trimite o notificare cu o notă de mulţumire. Bineinţeles, durează mult prea mult sa trimiteţi fiecărui client in parte o mulţumire. Prin automatizare, puteţi seta ca un email să fie trimis la cateva zile de la livrare ca să mulţumiţi pentru comanda făcută sau să intrebaţi daca a fost mulţumit de produsul respectiv.


3. Puteti
promova produse complementare.

Exemplu:

Dupa ce a transmis comanda pentru CD-ul “Cure de slabire“, vizitatorul primeste automat, prin email, urmatorul mesaj:

Comanda a fost receptionata cu succes! Va multumesc.

Maine va trimit prin posta, la adresa indicata, cd-ul / cd-urile pe care le-ati mentionat in comanda. Plata se face ramburs, la ridicarea coletului de la Oficiul Postal de care apartineti. Coletul va ajunge in cateva zile.

 

4. Automatizarea consultantei, asistenţei tehnice sau service-ului acordat clienţilor

Mai mult ca într-o afacere clasică, clientii online doresc o asistenţă tehnică prompta si de calitate. Dacă aveţi nevoie de două zile pentru a oferi o soluţie la o problemă apărută, atunci veţi pierde rapid clientii.
De aceea, asigurarea unui service prompt este o condiţie vitală pentru o afacere online de succes.

Exemplu:

V
enind in intampinarea persoanelor dornice sa primeasca o consultatie pe parte de tratamente naturiste, oferind astfel posibilitatea de a intra in legatura directa cu un medic specialist care sa ghideze in alegerea unui tratament natural strict orientat pe afectiunile diagnosticate sau catre profilaxie si imbunatatirea performantelor individuale am initiat o noua si inedita sectiune la adresa:

http://www.terapii-naturiste.com/calivita/consultatii-online.htm

Vizitatorul poate completa un formular de consultatie:
http://www.terapii-naturiste.com/calivita/formulare-solicitare-consultatie.htm

Dupa trimiterea formularului, primeste AUTOMAT urmatorul raspuns:

Solicitare receptionata

Solicitarea dumneavoastra de consultatie medicala online a fost receptionata cu succes. Dr. Doina Teodora va formula raspunsul pentru dvs. in cea mai apropiata zi de consultatii.
Va multumim ca ati ales
Terapii-Naturiste.com!

Apoi, in maxim 48 de ore va primi prin mail mesajul personalizat de la Dr. Doina Teodora. In acest mod, am incercat sa ne fidelizam clientii oferindu-le un serviciu nou, personalizat si foarte atractiv.

In plus, eu folosesc un serviciu de plata cu ajutorul careia toate platile au loc automat:

 • cartea de credit este aprobata imediat ce clientul a introdus datele
 • banii sunt virati catre contul meu
 • clientul primeste un mesaj de confirmare
 • clientul primeste in acelasi timp produsul meu
  (cartea electronica  Afaceri pe Internet – Ghidul succesului online).

In concluzie, sfatul meu este sa va bazati cat mai mult pe automatizarea afacerii.
Acestea sunt avantajele afacerilor online– eficienta si rapiditate.

Timpul costa bani, optimizati timpul petrecut online si veti castiga mai multi bani!!!

In continuare, haideti sa vedem:

6 elemente de impact asupra conversiei 

Statistici pe care trebuie sa le urmariti pentru a urmari fluxul comenzii

Testarea – Secretul Succesului unui magazin online

 

Oferta Unica

Oferta Unică:Cum Să Atrageți și Fidelizați Clienții în e-Commerce Într-o piață online din ce în ce mai competitivă, ofertele unice reprezintă o metodă eficientă de a atrage și fideliza clienții. În acest articol, vom explora ce înseamnă o ofertă unică, de ce este...

Produse adiţionale (Vanzarea de tip upsell)

Produse adiţionale (Vanzarea de tip upsell) Vânzarea de tip upsell reprezintă o strategie eficientă și profitabilă pentru orice afacere care dorește să-și maximizeze veniturile. În acest articol, vom explora în detaliu ce înseamnă vânzarea de tip upsell, beneficiile...

Oferte promoţionale pentru un magazin online

Oferte promoţionale pentru un magazin online   Bine ai venit la ghidul nostru complet despre ofertele promoţionale pentru un magazin online! Dacă ești în căutarea modalităților prin care îți poți promova produsele și atrage mai mulți clienți, atunci ai ajuns unde...

Abandonul cosului de cumparaturi

Abandonul cosului de cumparaturi Ați intrat vreodată într-un magazin plin de entuziasm și cu un coș de cumpărături gol, doar pentru a-l abandona mai târziu fără să achiziționați nimic? Nu sunteți singurii! Abandonul coșului de cumpărături este o problemă comună cu...

10 sfaturi care te ajuta sa depasesti asteptarile clientilor

10 sfaturi pentru a depasi asteptarile clientilor   Dobândirea clienţilor este procesul care constă în câştigarea de noi clienţi. Păstrarea clienţilor este procesul care constă în reţinerea acestora. Majoritatea obiectivelor şi strategiilor din marketingul   sunt...

Conversia traficului

Conversia traficului - 6 elemente cu impact asupra conversiei pe site Fred Flintstone traia in Epoca de Piatra, însa noi locuim in Epoca Informatiei. Ne confruntam cu un flux constant al informatiei provenite de la televizor, website-uri, email-uri, telefoane mobile,...