Comert electronic- 10 sfaturi juridice

 

va oferim cateva sfaturi juridice foarte importante pentru afacerea ta online

1. Fii comerciant!

Deci vrem sa vindem ceva online. Pentru ca va fi o activitate comerciala pe care o facem, este clar ca trebuie sa devenim comerciant. Adica trebuie sa ne facem o firma, o asociatiei familiala sau o persoana fizica autorizata care sa aiba dreptul de a vinde.

2. Informarea consumatorului

Este unul din principalele elemente pe care se pune baza in atit in legislatia privind comertul electronic, precum si in cea privind contractele la distanta. ( vezi art 5, art 6 alin 2 lit b, art.8 din Legea comertului electronic). In principiu consumatorul (in cazul nostru cel ce vrea sa cumpere de pe site) trebuie sa afle in mod clar si direct principalele informatii cu privire la ce vede online.

3. Nu trimite mesaje comerciale nesolicitate

Mesajele comerciale trimise prin e-mail sunt interzise, atita vreme nu exista acordul explicit al destinatarului. Legea comertului electronic, dar si Legea privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice – Numarul 506/20045 interzic in mod explicit astfel de mesaje, incalcarea acestei dispozitii reprezentind o contraventie.

4. Contractele incheiate online sunt recunoscute de legea Romana

Interpretarea articolelor din capitolul III din legea comertului electronic ne demonstreaza ca un contract de tip click-wrap (adica acel buton de “Sunt de acord cu termenii “ pe care il apasam sau acea casuta bifata atunci cind suntem de acord cu niste termeni si conditii generale) este legal valabil si in Romania, atunci cind se respecta conditiile impuse de lege – chiar daca nu avem din pacate suficienta jurisprudenta pentru a trage mai multe concluzii despre acest nou tip de contracte.

5. Limitarea raspunderii furnizorilor de servicii

Capitolul IV din legea comertului electronic stipuleaza conditiile de exonerare a raspunderii furnizorilor de servicii ai societatii informationale, tocmai datorita caracterului specific al acestor activitati. Acestea nu sunt direct aplicabile in cazul unui site de comert electronic, dar va pot fi utile in cazul in care aveti activitati adiacente care pot atrage raspunderea voastra – de ex. administrarea unui forum, posibilitatea de comentarii din partea utilizatorilor la produsele afisate, linkuri catre alte pagini web, etc.

6. Cumparatorul are dreptul sa va trimita bunul inapoi in termen de 10 zile (dreptul de denuntare unilaterala)

Consumatorul are dreptul de a denunta unilateral contractul la distanta, in termen de 10 zile lucratoare, fara penalitati si fara invocarea vreunui motiv. Singurele costuri care pot cadea in sarcina consumatorului sunt cheltuielile directe de returnare a produselor.

7. Dispozitii privind executarea contractului

Legea privind contractele la distanta are si citeva dispozitii specifice pentru executarea contractului – in cazul unui site de comert electronic fiind vorba fie livrarea bunului, fie prestarea serviciului.

Termenul prevazut de lege pentru executarea contractului este de 30 de zile (evident este vorba de zile calendaristice) – timp suficient pentru orice magazin online. Totusi, daca acest lucru nu se poate intimpla, atunci magazinul trebuie sa-l informeze pe consumator de aceast lucru precum si sa returneze banii, daca este cazul.

Legea romana mai prevede insa o dispozitie care poate fi utila pentru comercianti – in cazul neexecutarii produsul poate fi inlocuit de unul similar, in conditiile in care acest lucru este prevazut in mod expres in contract.

8. Protectia datelor cu caracter personal – esentiala pentru un comerciant online

Orice site de comert electronic este implicat in mod direct in prelucrarea unor date cu caracter personal. Fie ca se cer in mod obligatoriu date cu caracter personal pentru inregistrarea utilizatorilor inainte de procesul de cumparare, fie se cer datele doar pentru a permite plata sau pentru a trimite bunurile sau serviciile – practic nu exista nici o situatie in care un site de comert electronic sau nu colecteze date cu caracter personal.

In domeniul datelor cu caracter personal, mai putin cunoscut in Romania la ora actuala, exista si un act normativ – Lege nr. 677 din 21 noiembrie 2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date12 – care stabileste conditiile generale cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, ce date pot fi prelucrate si ce obligatii au cei care le prelucreaza (operatorii).

9. Atentie la numele de domeniu si conflictul cu marca inregistrata

Alegerea numelui de domeniu care sa apartina site-ului de comert electronic are o importanta deosebita, mai ales ca intreaga promovare a magazinului se va lega de aceasta adresa de pagina web. De aceea consideram ca este extrem de necesar ca, o data ales numele de domeniu, sa nu existe in viitor nici o problema juridica in legatura cu folosirea lui.

10. Dreptul de autor asupra elementelor din magazin

Ideea de baza este ca trebuie sa ne asiguram ca toate operele care sunt protejate de drept de autor care intra in site-ul nostru sunt in proprietatea firmei care gestioneaza magazinul, sau pot fi utilizate de firma fara restrictii.

Acest articol este preluat de pe situl:
Legislatie

Articolul  original il gasiti la adresa:
http://www.apti.ro/10_sfaturi_juridice_comert_electronic.pdf

Legislatia romana in domeniul comerţului electronic

În continuare, sunt menţionate principalele acte normaţive privind comerţul electronic din Romania:

 • Legea comerţului electronic – 365/2002
 • Regulament nr. 4/2002 al BNR privind tranzacţiile efectuate prin intermediul instrumentelor de plata electronica şi relatiile dintre participantii la aceste tranzacţii
 • Ordinul 16/2003 al MCTI privind procedura de avizare a instrumentelor de plata cu acces la distanta, de tipul aplicatiilor Internet-banking sau home-banking
 • Legea semnaturii electronice – 429 / 2001
 • Norme tehnice şi metodologice din 13 decembrie 2001 pentru aplicarea Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica
 • Legea 51/2003 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 130/2000 privind regimul juridic al contractelor la distanta
 • Ordonanta nr. 130/2000 privind regimul juridic al contractelor la distanta
 • Hotarirea Guvernului nr. 1308 din 11/20/2002 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Legii 365/2002 privind comerţul electronic
 • Legea privind clauzele abuzive incheiate intre comercianti şi consumatori, nr. 193/2000;
 • Legea pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulatie a acestor date – 677 / 2001
 • Ordin nr. 1453 din 1 martie 2001 privind ocupatia de Designer pagini web
 • Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe
 • Dispoziţii privind Prevenirea şi combaterea criminalitatii informatice (Titlul III din Legea 161 din 19/04/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice şi in mediul de afaceri, prevenirea şi sanctionarea coruptiei – Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 279 din 21/04/2003 )

Mai multe informaţii despre legislaţie IT&C din Romania se găsesc pe situl
Legile Internetului http://www.legi-internet.ro