Principiile colaborarii cu clientii

 

Principii 1Ce implica serviciile de calitate adresate clientului?
Urmatoarele puncte ilustreaza principiile de baza ale colaborarii cu clientii dumneavoastra.

 1. Fiti sigur ca toti clientii se simt importanti! Aratati-le clientilor ca apreciati ceea ce fac ei si multumiti-le.
  Pentru afacerile mai mici un telefon personal functioneaza excelent si va da posibilitatea de a vedea cat de satisfacuti sunt cumparatorii. Daca telefoanele nu sunt posibile, le puteti trimite un mesaj de multumire sau le puteti trimite un cadou pe care stiti cu siguranta ca il vor aprecia.
  Amintiti-va ca un client care se simte important va reveni si va face din nou afaceri cu dumneavoastra.
 2. Manierele sunt foarte importante! Dar la fel este si profesionalismul. Serviciile adresate clientilor trebuie sa fie folositoare, dar aceasta atitudine pozitiva nu valoreaza nimic daca nu oferiti servicii sau produse profesioniste. Fiti sigur ca reprezentantii serviciilor cu clientii au toate cunostintele necesare si autoritatea pentru a se descurca cu cererile, cu nemultumirile si intrebarile clientilor.Un raspuns de genul “Stiu exact de ceea ce aveti nevoie” va avea un impact pozitiv,
  fata de un politicos “Nu stiu nimic despre acest lucru”.
 3. Fiti atenti si asigurati-va ca produsele ajung in timpul promis! Asigurati-va ca timpul de livrare a comenzilor este unul cat mai scurt.
  Stiati ca unul dintre cele mai mari dezavantaje ale comertului pe internet este faptul ca majoritatii clientilor nu ii convine sa astepte mult timp dupa un produs.
  Nu faceti promisiuni pe care nu le puteti onora, clientii apreciaza sinceritatea!
  Daca promiteti ceva trebuie sa va tineti neaparat cuvantul, altfel veti actiona in defavoarea afacerii dumneavoastra.
 4. Fiti responsabil si nu ignorati problemele clientilor! Daca a avut loc o greseala sau un client nu este multunit de produsul sau serviciul pe care il oferiti, luati act de aceasta problema si asigurati-va clientul ca veti avea grija ca totul sa fie bine. Aratati-i ca sunteti gata sa lucrati cu el pentru a remedia disfunctionalitatile. Aceasta il va ajuta sa isi dea seama ca totul este in ordine. De fapt, cand astfel de probleme apar si sunt bine gestionate, in timp scurt si in mod eficient, acesti oameni vor deveni unii dintre cei mai buni clienti.
 5. Rasplatiti loialitatea clientilor!  Aveti clienti care cumpara regulat de la dumneavoastra? V-ati acordat timp in ultima perioada pentru a le multumi? Aceasta este o strategie foarte importanta pe care multi afaceristi de pe internet o neglijeaza, concentrandu-se mai mult pe atragerea unor clienti noi. Trebuie sa tineti cont de valoarea pe care o reprezinta acesti clienti loiali pentru ca ei sunt o baza solida a afacerii.
 6. Aratati-va disponibilitatea! Asigurati-va ca puteti fi contactat de catre clienti 24 din 24 de ore, 7 zile din 7 prin intermediul telefonului, faxului sau emailului. Acest lucru presupune ca dumneavoastra sa oferiti cat mai multe posibilitati de contactare. Daca micii afaceristi nu isi permit inca un serviciu prin care sa raspunda oricand, iar dumneavoastra faceti parte din aceasta categorie, asigurati-va ca oamenii vor sti cand sa primeasca un raspuns.
 7. Raspundeti intrebarilor si nemultumirilor! Un raspuns la intrebari in timp scurt va demonstra ca sunteti un profesionist si prin urmare va va creste credibilitatea. In ceea ce priveste nemultumirile clientilor, cu cat veti raspunde mai prompt, cu atat mai repede veti rezolva problema si veti restabili increderea clientului in dumneavoastra.
 8. Oferiti ceva special prin produsul dumneavoastra! Clientii care stiu ca ati depus un efort extraordinar in realizarea produsului si, implicit, ati contribuit la satisfacerea nevoilor lor sunt cei care va vor deveni loiali. Toate detaliile conteaza: de la personalizarea emailului pana la produsul finit.Atitudinea conteaza! Daca ignorati problemele clientilor, daca sunteti nepoliticos si nu ii respectati, atunci sa nu va asteptati la o cooperare cu ei.
  Cum sa aiba ei incredere in dumnevoastra?
  O atitudine pozitiva, prietenoasa, amabila va va aduce beneficiile ei la final.
 9. Telul dumneavoastra este sa oferiti servicii de calitate. Avantajul este ca imbunatatirea relatiilor cu clientii nu va va costa nimic si, mai mult, va va diferentia de ceilalti din aceeasi bransa.

  In concluzie, atentia si respectul pe care il oferiti clientilor sunt vitale in comertul pe internet.
  La acestea se adauga timpul de raspuns.
  Promptitudinea inseamna castig si credibilitate.