Conversia traficului 1De ce sa facem analiza traficului?

Fred Flintstone traia in Epoca de Piatra, însa noi locuim in Epoca Informatiei.
Ne confruntam cu un flux constant al informatiei provenite de la televizor, website-uri, email-uri, telefoane mobile, PDA-uri, radio, ziare, pliante, panouri publicitare si reviste.
Chiar si pe autobuze se regăsesc informatii despre companii, produse si servicii.

De ce oare, in mijlocul acestei supraincarcari de informatie, si-ar dori cineva sa tina evidenta persoanelor ce ii folosesc siteul?

Sa presupunem acum ca afacerea ta online este estimata la 50.000 Lei / luna (500 de vanzari pe luna).

Esti incantat de aceste rezultate, asa cum este normal, si tii evidenta deoarece consideri ca faci ceva corect. Insa concurenta, intotdeauna supraveghand si asteptand momentul propice, dintr-o data vine si iti fura o mare parte din cota de piata, inainte ca tu sa iti dai seama de ce se intampla.

Sa ne gandim altfel.
Vinzi cu succes 500 de produse pe luna prin intermediul siteului tau, insa rata de conversie este de doar 0,18%.
Potrivit studiului efectuat de www.shop.org, rata medie de conversie a vanzarii ar trebui sa fie 1,8%. Asta inseamna ca ar trebui sa vinzi de 10 ori mai multe produse (adica 5.000)!

Imagineaza-ti ce inseamna asta pentru profitul tau net! Daca nu stii care este rata ta de conversie, atunci nu vei stii cum sa o imbunatatesti, nici macar nu vei sti daca are sau nu nevoie de imbunatatiri. Masurarea conversiei nu nu este o treaba complicata. Pe o perioada de timp, trebuie sa stii cati oameni au cumparat sau au afisat interes in a cumpara un produs dintre toti cei care au vizitat site-ul.

Trebuie sa urmaresti „drumul” parcurs de utilizatori pe siteul tau si sa incerci sa-l imbunatatesti. Nu trebuie sa stai si sa te intrebi de ce oamenii ce intra pe siteul tau nu convertesc, ci sa urmaresti „parcursul” unui vizitator pe website-ul tau pana in momentul plecarii acestuia.

Ce este rata de conversie?

conversia traficuluiAcest lucru il poti face prin urmarirea: Ratei de conversie a unui website

Există cumva o diferenţă de proporţii între numărul mare al vizitatorilor website-ului tău şi numărul mic de vânzări?
Încercând să îţi revizuieşti site-ul nu găseşti nici o problemă la prima vedere. Arată profesional, cu grafici bine realizate, se încarcă rapid şi pare că merge aşa cum ar trebuii.

Articolele sunt foarte bine gândite, originale, conţinutul are o ţintă bine precizată şi site-ul oferă promoţii unice. În plus, toate aceste oferte sunt sprijinite de garanţii 100 % şi mărturii ale multor clienţi satisfăcuţi.

Care poate fi problema?! De ce există totuşi site-uri cu rate extreme de scăzute ale conversiei, uneori mai mici de 0,5 %?


Un website bine creat şi gândit poate atinge 1 % sau chiar mai mult, fără nici un fel de sprijin suplimentar din partea ta. De cele mai multe ori piedica o reprezintă „efortul” la care sunt supuşi vizitatorii. Pentru a îmbunătăţii rata de conversie trebuie să găseşti acele procese sau acei paşi care îi împiedica pe vizitatori să convertească, să cumpere sau să se înregistreze pe site-ul tău.

Haideti sa analizam urmatorul “scenariu” cu un shopping cart (coş de cumpărături).

Un vizitator ajunge pe site-ul tău prin accesarea unei reclame, adaugă unul din produsele tale în coşul său de cumpărături, completează informaţiile privind cardul său şi confirmă cumpărarea acelui produs. Cam aşa ar arăta derularea acestui scenariu:

Pagina 1 – prima_pagină.php
Pagina 2 – adaugă_în_coş.php
Pagina 3 – revizuirea_comenzii.php
Pagina 4 – adaugă_informaţii_de_plata_si_transport.php
Pagina 5 – confirmarea_comenzii.php

Se întâmplă foarte des ca din numărul foarte mare de vizitatori ce accesează pagina 1, numai un număr foarte mic ajung până la final – pagina 5.
Intregul proces de comanda trebuie urmărit îndeaproape pentru a găsi motivul ce cauzează plecarea vizitatorilor de pe site. Dacă poţi determina unde şi dupa cat timp se abandonează procesul cumpărării unui produs (numit şi
abandonul coşului de cumpărături) atunci poţi să faci ceva pentru a remedia situaţia. Si, bineinteles, pentru a creste profitul.