Pretul! Ce-i cu pretul?

 

Pretul? Ce-i cu pretul? 1De unde ştiţi ce sumă să percepeţi pentru produsul dumneavoastră? Există câţiva factori după care vă puteţi orienta. Teoretic, trebuie ca orice marfă să aibă un preţ competitiv, din punctul de vedere al consumatorului, dar trebuie totodată să permită obţinerea unui profit.

Staţi un moment! În magazine se găsesc stilouri, de exemplu, care costă mai puţin de un dolar, dar şi unele modele de câteva sute de ori mai scumpe. Prin urmare, preţul competitiv se referă şi la calitatea sau clasa produsului. În fiecare zi, la tot pasul, suntem bombardaţi cu mesaje care, în esenţă, spun: „Cumpăraţi produse de aceeaşi calitate la un preţ mai mic!”

În general, lupta pe plan calitativ este de preferat oricărui război al preţurilor. Dacă produsul dumneavoastră constituie într-adevăr o realizare în domeniu, eforturile pe care le-aţi depus până acum ar trebui să vă asigure competitivitatea necesară. Scăderea necontrolată a preţului riscă să vă „ieftinească” şi imaginea în ochii publicului, eliminându-vă până la urmă din cursă.

Procesul de stabilire a preţului

Nu se limitează pur şi simplu la efectuarea unei comparaţii între preţurile cu amănuntul practicate pe piaţă. E obligatoriu să includeţi şi costurile iniţiale, precum şi pe cele aferente etapei de cercetare. Un contabil priceput vă poate ajuta să efectuaţi reducerile permise de lege şi să vă calculaţi taxele şi impozitele datorate.

Pretul? Ce-i cu pretul? 2

După aceea, trebuie să luaţi în calcul toate cheltuielile efectuate, de la debut şi până la ultima fază a procesului de producţie. Nu vă puteţi permite să omiteţi absolut nimic. Şi asta nu-i totul: e necesar să ţineţi seama de cheltuielile de transport; distribuţie şi publicitate; pe acestea cine credeţi că le plăteşte?

Fiecare pas care vă apropie de consumator vă reduce totodată câte ceva din profitul potenţial. Totuşi, există diverse modalităţi menite să asigure reducerea cât mai drastică a costurilor. Dar eliminarea intermediarilor nu intră în această categorie, fiind doar o autoamăgire. Intermediarul vă poate oferi siguranţa că produsul dumneavoastră este comercializat pe scară largă.

În capitolele anterioare vă spuneam că ar fi bine să puteţi păstra un oarecare grad de control asupra procesului de fabricare a produsului dumneavoastră. Dacă aţi procedat aşa, acum aveţi posibilitatea de a vă aloca ,,partea leului” pentru eforturile depuse. In stabilirea preţului, este crucial să aveţi permanent în prim-plan valoarea şi/sau calitatea, să ţineţi seama de cerinţele pieţei, să fiţi competitiv şi niciodată arogant.

În loc să apelaţi la un fabricant, puteţi aborda la fel de bine un distribuitor, deşi există diverse modalităţi prin care puteţi prelua dumneavoastră înşivă această funcţie – după cum veţi vedea curând.