Colaborari online (joint venture)

 

Regăsim termenul de colaborare online sau alianță strategică (în engleză joint venture/strategic alliance) în diferite contexte în funcție de tipul de afacere sau interacțiune. Majoritatea oamenilor le consideră relații pe termen lung, dar în lumea internetului, marketingul prin colaborare online este pur și simplu procesul de coordonare a unor anumite promoții.

Deci, cum arată mai exact o colaborare online în sfera marketingului digital?

În general, una din părți beneficiază de o anumită piață căreia îi furnizează conținut de calitate, iar cealaltă parte are un produs care completează mesajul primei părți. Cele două vor trimite e-mailuri publicului, invitând-ul spre exemplu la cursuri gratuite, pentru ca la final, să ofere contra cost, un produs sau serviciu. Cele două părți împart apoi veniturile din această activitate.

Această configurație poate fi o idee convingătoare pentru antreprenori.

O afacere care are un produs sau serviciu online are nevoie de o sursă de trafic, astfel încât oamenii să vină și să cumpere acel produs sau serviciu. Există mai multe opțiuni pentru obținerea de trafic, inclusiv reclame precum cele de pe Facebook.

Adevăratul beneficiu al colaborărilor online este însă că sunt cea mai rapidă modalitate de a-ți crește audiența fără costuri inițiale. Poți ajunge la sute sau chiar mii de persoane, iar comisioanele le plătești doar atunci când reușești să vinzi. Acest abordare diferă de platformele de publicitate precum Facebook, unde plătești pentru reclame, indiferent dacă acestea au ca rezultat vânzări sau nu. Aceasta înseamnă că nu există practic niciun risc financiar pentru afaceri.

Uneori, partenerul tău va dori ca tu să-i promovezi produsul, iar el pe al tău. Este important să iei în considerare cu atenție acest tip de promovare încrucișată înainte de a-ți da acordul pentru el. De exemplu, trebuie să fii capabil să recunoști dacă produsul lor este potrivit pentru publicul tău din prezent.

Găsirea partenerilor ideali pentru o colaborare online

În general, o afacere care deține un produs sau serviciu care este completat de un alt serviciu poate beneficia de o alianță strategică. Să presupunem, de exemplu, că deții o aplicație care se sincronizează bine cu alte aplicații (cum ar fi multe dintre aplicațiile care se sincronizează cu Google Docs sau Evernote). Dacă nu ai pregătirea sau experiența necesară, poate fi benefic să colaborezi cu o persoană sau cu o firmă care are această expertiză.

Ca și proprietar de afaceri, trebuie să înțelegi clar capacitățile și beneficiile afacerii tale înainte de a căuta partenerul complementar ideal. Ca atare, ar trebui să ai deja un produs ori un serviciu, sau cel puțin să ai o idee clară despre ceea ce vei oferi spre vânzare.

Dacă știi cine este clientul tău ideal, atunci ar trebui să cauți și alte persoane care servesc aceluiași tip de client, pentru a porni o colaborare. Ia în considerare antreprenorii care țin cursuri și îi instruiesc pe ceilalți în domeniul tău de operare și participă și tu acolo pentru a începe să îți construiești relații. Poate fi vorba de cursuri online, cursuri in clasă sau diverse alte evenimente similare.

Formarea unei relații din timp, chiar înainte de a-ți dezvolta produsul, poate facilita formarea unei colaborări online mai târziu. Având aceste relații poți, de asemenea, dezvolta de la început un produs mai potrivit pentru un parteneriat comun. Există o mulțime de platforme unde poți construi relații cu oameni cu experiență din domeniul tău. Caută în grupurile Facebook sau LinkedIn și vei găsi persoane care împărtășesc conținut valoros pentru afacerea ta. 

Construirea acestor relații poate începe cu ceva simplu, precum comentarea unei postări pe blog, sau participarea la o discuție pe forum. Reține că, deși acești oameni ar putea fi considerați lideri sau experți în domeniul lor, asta nu înseamnă că sunt experți în fiecare aspect al acestuia. Poți începe prin a face sugestii pe baza propriei expertize și să le demonstrezi că ai cunoștințe valoroase care sunt complementare cu ale lor.

Poți oferi valoare oamenilor, indiferent cine ești sau cine sunt ei, este doar o chestiune de a ști cum abilitățile și cunoștințele tale se completează reciproc. Demonstrarea capacității tale de a adăuga valoare unei alte persoane sau afaceri reprezintă cheia pentru formarea acestor relații.

Odată ce ai ajuns la un anumit nivel de familiaritate prin interacțiuni online, poți cere o întâlnire pe Zoom sau altă platformă similară pentru a vorbi despre afaceri. Întreabă-ți partenerul despre activitatea sa curentă și despre planurile viitoare. Dacă menționează ceva la care crezi că ai putea ajuta, oferă-ți serviciile, sau numele altor persoane care pot fi, de asemenea, de ajutor. 

Reține că fiecare persoană și fiecare parteneriat sunt diferite. Unele se formează rapid și natural, în timp ce altele au nevoie de ceva mai mult timp pentru a se dezvolta. Dacă te poți întâlni în persoană la diverse evenimente, probabil că îți va fi mai ușor să formezi colaborări cu alți antreprenori. S-ar putea chiar să nu dureze mai mult de o singură conversație pentru a demara un parteneriat.

Dar, în general, vei avea mai mult succes la pornirea colaborărilor online dacă ești în măsură să îți valorifici punctele forte, oferind exemple din parteneriate anterioare și cum au beneficiat partenerii tăi.

Fă din colaborările online o prioritate!

În concluzie, dacă ai un produs vândut online și dorești să îți crești afacerea fără a fi nevoie să te pui într-o situație financiară dificilă, trebuie să iei în considerare colaborările online. Fii proactiv în a te prezenta, atât online, cât și în persoană pentru a găsi situații în care poți crea noi relații și poți găsi parteneri ideali. Ascultă mai întâi, apoi începe să adaugi valoare. Vei fi uimit de ceea ce poți realiza doar angajându-te în discuții autentice și depunând efortul de a construi o relație.

colaborari onlineColaborarea (alianţă strategică) sau joint venture este o formă de marketing online ce presupune o conlucrare cu alţi întreprinzători online, cu scopul de a vă îmbunătăţi profitul.

Această formă de marketing utilizeaza relaţiile existente între persoane/companii. Astfel, atat dvs cat şi partenerul vă puneţi în comun resursele deja existente, conlucrand pentru mărirea numărului total al clienţilor şi implicit creşterea profitului.

În acest mod, prin colaborari online,pe langă produsele şi serviciile proprii, le veţi promova şi pe cele ale partenerului, în schimbul unui procent din vanzările realizate.

Colaborarea este esenţială atunci cand încercaţi sa atrageţi o anumită categorie de persoane la care nu aveţi acces direct. Prin încheierea de colaborări nu trebuie sa vizaţi numai firmele ce nu vă fac concurenţă directă. Puteţi să incheiaţi un contract şi cu competitori directi. Un exemplu clasic de colaborări este cel între librariile online (care vand CD-uri, cărţi) şi edituri.

Colaborarea online este cea mai rapidă modalitate prin care va puteţi creşte simtitor atat vanzările online cat şi profitul, într-un timp scurt.

Beneficii aduse de colaborari online

Colaborările reprezintă un mod eficient de a vă îmbunătăţi relaţia cu abonaţii sau clienţii. Pentru ca o colaborare să fie eficientă, clienţii trebuie să fie convinşi că le oferiţi un produs de calitate, la un preţ competitiv.
Trebuie să-i asiguraţi că faceţi tot posibilul ca să le satisfaceţi dorinţele şi nevoile. În consecinţă, este foarte probabil ca ei să accepte oferta dvs in locul celorlalte existente pe piaţă.

Pe de altă parte, dacă produsul sau serviciul nu se ridică la înălţimea asteptărilor, propria credibilitatea va avea de suferit. Clienţii vor avea impresia că nu doriţi decat să obţineţi un profit cat mai mare, într-un timp cat mai scurt şi astfel  riscaţi să pierdeţi mulţi clienţi iar castigul realizat va fi doar pe o perioadă scurtă.

Puteţi să castigaţi credibilitate prin încheierea unei colaborări cu un jucător puternic de pe piaţă. Dacă partenerul insuflă încredere în randul clienţilor, aceasta va trece automat şi asupra dvs şi astfel veţi castiga încredere prin asociere.

Propunerea de colaborare

Colaborari online 6Ce îi va determina pe partenerii să te implore să faceţi afaceri împreună?

Descoperă câteva dintre cele mai eficiente tehnici de convingere, ce vor transforma propunerea ta de colaborare, pentru mult timp, într-un parteneriat profitabil.

Să scrii o propunere in domeniul de colaborari online este un mod în pas cu vremurile de a spune potenţialului tău partener: „Hai să facem o afacere!”. De fapt, aş avea mult mai mult succes formulând o propunere scurtă şi la obiect decât aş avea folosind un sterotip: un document de zece pagini, încărcat cu termeni de business.

Adevărul este că, indiferent cine este potenţialul tău partener, că e vorba despre autorul unei reviste online sau un competitiv om de afaceri, toţi îşi vor pune aceeaşi întrebare, atunci când vor primi propunerea ta:
Eu cu ce mă aleg?”.
Mai exact, se vor întreba în ce măsură vei putea să le oferi beneficii, lor şi companiilor pe care le conduc.

Ca urmare, componenta de maximă importanţă a propunerii tale este să le explici ce avantaje vor avea. Înainte de a detalia situaţia, este important de reţinut că e necesar să ai ceva valoros de oferit potenţialului tău partener. Mai mult, este crucial ca oferta ta să ţintească sus, să fie relevantă şi extrem de avantajoasă pentru clienţii lor, ca de altfel şi foarte profitabilă pentru potenţialul tău partrener.

Este, de asemenea, foarte important să cauţi potenţialii tăi parteneri şi companiile lor, pentru a afla către ce ţintesc ei, şi nu e întotdeauna vorba despre mai mulţi bani, chiar dacă pare greu de crezut…

Având aceste aspecte clarificate, să vedem cum trebuie să-ţi scrii propunerea, în aşa fel încât să stârnească interesul partenerului tău, până într-acolo încât să ajungă să creadă că ar fi o nebunie să te refuze.

Cateva sfaturi pentru a incheia o colaborare de succes

  • Aflaţi cine vinde, ce produse şi/sau servicii se vand şi cine este considerat demn de încredere. Apoi. încercaţi să îi contactaţi pentru a încheia o colaborare oferindu-le produse sau servicii complementare.
  • Aceasta este o propunere din care ambele parti au de caştigat, deoarece poate aduce un profit consistent. Dacă sunteti o companie cunoscuta care oferă servicii sau produse bune ar trebui să vă fie mult mai uşor să gasiti alte companii cu care să incheiaţi contracte de colaborare.

In paginile urmatoare va invit sa descoperiti câteva dintre cele mai eficiente tehnici si strategii de convingere, ce vor transforma propunerea de colaborare, pentru mult timp, într-un parteneriat profitabil.

7 Tactici de succes pentru o propunere de colaborare irezistibila

Cum sa obtii linkuri externe (backlinkuri)

Schimb de bannere

Promovarea prin forumuri

Crearea unui profil pe forum

Folosirea eficienta a mesajelor/raspunsurilor pe forumuri

Promovarea prin mesaje pe bloguri

Stimuli psihologici in vanzarile online

Metode de folosire a stimulilor psihologici online   Sunt folosiţi în orice formă de advertising creată vreodată. Dacă nu mă crezi, intră într-un supermarket şi dă ocol. Vei vedea că cerealele pentru „adulţi” se află pe rafturile superioare, iar cele scumpe,...

Cum să scriem o metadescriere care sa genereze clickuri din partea cititorilor

Cum să scriem o metadescriere care sa genereze clickuri din partea cititorilor Dacă dorești să îți sporești în mod organic optimizarea  SEO, metadescrierile sunt esențiale. Asta, în cazul în care sunt și scrise corespunzător! O meta descriere excelentă ar trebui să îi...

Algoritm PageRank – Definitie, formula matematica, optimizare 

Algoritm PageRank -Definitie, formula matematica, optimizare  Definitie PageRank Page Rank este pe scurt mecanismul prin care Google masoara (sau contorizeaza) importanta paginii. Cand toti ceilalti factori (dintre cei pana acum discutati) au fost luati in...

Cum sa faci un Schimb de Linkuri avantajos

Schimb de linkuri -imbunatatirea popularitatii si reputatiei link-urilor externe 1.Concentreaza-te asupra colectarii de linkuri de la site-uri importante. Ce conteaza cu adevrat nu este atat numarul linkurilor cat gradul de relevanta al acestora si importanta in...

Alege cuvinte cheie potrivite ce sunt, cum le gasim, relevanta, strategii si instrumente

Alege cuvinte cheie potrivitece sunt, cum le gasim, relevanta, strategii si instrumente   Inainte de proiectarea designului propriuzis al paginii, este strategica intocmirea unei liste de cuvinte sau fraze cheie pe care potentialii clienti le-ar putea folosi...

7 secrete pentru o relație de succes între agenția de promovare online și clienții săi

7 secrete pentru o relație de succes între agenția de promovare online și clienții săi   Secretele unei relații fructuoase între o agenție de promovare online și clienții săi necesită un amestec de competență, creativitate, comunicare și încredere. Agențiile de...

Care este scopul agentiilor de marketing?

Care este scopul agentiilor de marketing? Persoanele care gestionează mai multe afaceri, sau agențiile de marketing te vor ajuta foarte mult în procesul de dezvoltare al business-ului tău. Totodată, ele vor reduce semnificativ stresul pentru proprietarul afacerii....

7 trucuri pentru cresterea vanzarilor

7 trucuri pentru cresterea vanzarilor   1.Ajută oamenii să găsească ceea ce caută. Oamenii nu se concentrează prea usor şi trec cu repeziciune peste paginile web dacă nu găsesc imediat ceea ce caută. Cel mai bine este să realizezi o bară de navigare. Evită să...