Planificarea sitului web

Planificare site reprezintă procesul prin care trebuiesc definite in mod clar motivele pentru care se realizează un sit web, mijloacele care sunt la dispozitie, care va fi publicul ţintă, etc.

Înainte de a investi bani, timp si energie in realizarea unui sit web şi pentru a avea o privire de ansamblu, căutaţi să …

Intrebari preliminare pentru planificare site:

 • Care este scopul sitului ?
 • Care este audienţa potenţială ? Care este nivelul de pregătire , ce anume îi interesează , ce fel de aptitudini si cunoştinţe au persoanele care se presupune ca vor vedea situl ?
 • Ce motive ar avea oamenii sa viziteze situl respectiv ?
 • Ce produse sau servicii doriti sa prezentaţi sau sa vindeţi ?
 • Cat timp preconizaţi că va dura realizarea sitului? Realizaţi un grafic cu eşalonarea in timp a etapelor pe care trebuie sa le parcurgeţi.
 • Cat de des doriţi să-l actualizaţi: zilnic, saptamanal, bilunar sau lunar?
 • Unde doriţi sa fie găzduit situl ? La propriul furnizor de servicii Internet, la un serviciu de găzduire gratuit sau la un serviciu de găzduire comercial ( cu plata ) ?
 • Planificare site web 5Ce materiale si informatii vă sunt necesare pentru a crea situl web ?

Scop 

Pentru început trebuie să definiţi in mod clar scopul sitului.
Ce anume doriţi să realizaţi şi cum vă propuneţi să arate situl web in final?

Analizaţi mijloacele care vă sunt necesare şi pe care le aveţi la dispoziţie pentru atingerea ţintei propuse. Notaţi ce anume trebuie făcut mai întai şi ce sarcini puteţi îndeplini ulterior.

Pe baza obiectivului stabilit şi a mijloacelor disponibile puteţi să vă planificaţi mai uşor munca. De asemenea, scopul urmărit şi profilul vizitatorilor va influenţa in mod decisiv conţinutul, modul de structurare şi cantitatea de informaţie, forma de prezentare a sitului şi tehnologia de editare a paginilor web. Scopul care trebuie urmărit atunci cand se proiectează un sit web poate fi urmatorul :

 • pentru a invăţa HTML
 • pentru a crea un sit web personal
 • pentru a putea intra in legătură cu alte persoane avand aceleaşi preocupări
 • pentru a începe o afacere online şi a castiga bani
 • pentru a extinde o afacere clasica, desfaşurată offline
 • pentru a face publicitate prin intermediul Internet-ului .

Atunci cand faceti planificare site, amintiţi-vă că fiecare pagina web trebuie să aibă un scop precis. Acesta trebuie sa fie in concordanţă cu tema generală care a fost aleasă. Dacă nu ştiţi cum să procedaţi, uitaţi-vă la alte situri care v-au plăcut şi incercaţi să vă inspiraţi din modul cum au fost realizate acestea.

Ok. Ati stabilit ce doriti ca oamenii sa faca pe site-ul dvs.
Cum faceti pentru a pune in aplicare aceste dorinte?

Aplicati pe site scopul site-ului.

 • Daca scopul site-ului e sa obtineti cat mai multe comenzi prin telefon, afisati vizibil telefonul pe orice pagina a site-ului.
 • Doriti ca vizitatorii site-ului sa comande online produse? Face-ti-le sarcina usoara si afisati pe orice pagina a site-ului formularul de comanda (sau un buton sau un link catre el).
 • Vreti sa cresteti a numarului de comenzi pentru un produs? Afisati in pagina de descriere a produsului si optiunea de a comanda acel produs.
 • Vreti ca oamenii sa va viziteze blogul? Indemnati-i sa faca asta, oferindu-le un cadou – o carte electronica gratuita!
 • Doriti comentarii pe blog? Face-ti o cerere directa catre cititorii blogului.
 • Vreti sa creati o comunitate in jurul site-ului? Oferiti optiunea de a crea un cont pe site.

 Un exemplu de planificare site

Pe situl www.terapii-naturiste.com, in al doilea paragraf din pagina index, am precizat clar scopul acestui sit web:

“SANATATEA ar trebui sa devina un subiect de interes general pentru fiecare din noi, nu doar pentru medici si alti oameni implicati in “industria” sanatatii”. Iar o modalitatea foarte simpla si lipsita de efecte secundare de a ne imbunatati starea de sanatate este medicina naturista.

Tratamentele naturiste sunt adesea suprinzator de eficiente, si usor de urmat. Inca din cele mai vechi timpuri, ele au fost folosite cu rezultate foarte bune si din acest motiv reprezinta o sursa de sanatate la indemana tuturor!”

Dupa ce am stabilit scopul sitului nostru, haideti sa vedem care sunt:

Etapele care trebuiesc parcurse in procesul de planificare a unui site web

Trucuri pentru imbunatatirea unui site web
(care va pot aduce multi vizitatori)

Ce trebuie sa contina o pagina de acces

30 de Principii care trebuiesc urmarite pentru un design mai bun al paginii de acces

– Care sunt ratele de conversie pentru 4 tipuri de afaceri pe internet

–  7 lucruri care trebuiesc evitate atunsi cand construiesti un site web

– cum se face o analiza a performantei siteului 

– cum sa pastrezi mai mult timp vizitatorii pe situl web

 

 

5 motive pentru care ai nevoie de un Web Design profesional pentru websiteul afacerii tale

5 motive pentru care ai nevoie de un Web Design profesional pentru websiteul afacerii tale In secolul vitezei, anul 2022, multi patroni de afaceri mici si mijlocii inca nu realizeaza importanta unui website pentru afacerea lor, si cu atat mai putini, cat de important...

Lucruri gratis pe care le poti oferi pe situl tau

Lucruri gratis pe care le poti oferi pe situl tau Ziar electronic Internetul este plin de idei creatoare, utile, inovatoare, dar e foarte greu sa retii de fiecare data unde ai vazut cate ceva interesant. Nici folderul tau Favorites nu poate fi umplut la nesfarsit. De...

Ghid pentru a creste viteza siturilor WordPress

Ghid optimizare Wordpresspentru imbunatirea vitezei si cresterea performantelor site-ului tau Vrei sa cresti viteza site-ului tau WordPress?Daca paginile se incarca mai repede, experienta utilizatorilor se imbunatateste, se imbunatateste numarul vizualizarilor...

Alege nume de domeniu

Alege nume de domeniu sugestiv pentru afacerea ta In primul rand recomandam ca numele de domeniu sa nu fie achizitionat odata cu oferta de hosting deoarece exista multe companii care nu numai ca te determina in scurt timp sa renunti la serviciile de gazduire...

30 de principii pentru un design mai bun al paginii de acces

30 de principii pentru un design mai bun al paginii de acces In articolul urmator gasesti 30 de principii pentru un design web cat mai eficient: 1. Cunoaşte-ţi vizitatorii: Înţelegerea vizitatorilor: motivaţiile, dorinţele, temerile şi preocupările acestora este...

Analiza sitului

Cum sa faci o analiza a performantei siteului    O analiza a performantei siteului este comuna in randul acelora care se ocupa cu administrarea unui site. Va intrebati de ce este necesara o astfel de cercetare?  Explicatia este simpla – o puteti face gratis, iar...