Despre copywriting

Copywriting 1Un lucru important pe care l-am învăţat din proprie experienta, este faptul ca ideal ar fi sa schitezi scrisoarea de vânzare înainte de creerea produsul în sine. Astfel, vei avea o idee generală despre ce vrei sa faci şi vei avansa mult mai repede. Atunci când am început să fac afaceri online, nu aveam abilităţi pentru marketing sau vânzări. Eram total neexperimentat şi nu aveam nicio idee despre cum aş fi putut să-i atrag pe oameni pe site-urile mele.

Pentru a trece peste stângăciile (nereuşitele) mele legate de advertising, m-am decis să mă documentez şi să testez diverse tehnici pentru a-mi vinde produsele. Cum eram debutant în activitatea mea online, aveam un buget limitat. Dacă ar fi să angajezi un copywriter profesionist pentru a-ţi scrie o scrisoare de vânzare, ar trebui să plăteşti cateva zeci de lei. Trebuie să fii norocos să găseşti unul mai ieftin de atât! Eu nu îmi permiteam sa platesc un asemenea preţ, aşa că am început să învăţ cât mai multe despre copywriting.

Copywriting-ul este mai mult o artă. Nu poţi să-l înveţi peste noapte. Abilitatea de a scrie cu succes texte pentru pagini web m-a ajutat să cresc substanţial nivelul vânzărilor şi să îmbunătăţesc popularitatea afacerii mele. Este important să acordăm timp deprinderii abilităţilor legate de copywriting, pentru că le putem utiliza în toate aspectele legate de marketingul online, inclusiv în e-mailuri, anunturi online, in paginile web sau chiar in fisierele semnatura. În ceea ce priveşte copywriting-ul online, accentul trebuie să fie pe propriile produse sau servicii.

Beneficiile, trăsăturile caracteristice şi specificaţiile legate de produsul tău, totul trebuie ambalat intr-un mod cat mai atragator, aşa încât nimic să nu fie omis. Primul subiect pe care îl vom discuta este modalitatea de a structura textele web (ceea ce scrii pentru internet), în scopul realizării unui marketing de succes.

 

Stimulii psihologici

Sunt folosiţi în diverse forme de publicitate. Trebuie să foloseşti stimulii psihologici în pagina ta pentru a-ţi convinge clienţii să cumpere, fără însă a-i presa.  Stimulii psihologici pot fi: Emoţii,  Cuvinte,  Fraze,  Numere, Culori,  Forme. Să vorbim mai întâi despre stimulii de natură emoţională.

Curiozitatea poate fi folosită la începutul unei pagini. De exemplu, poţi folosi în mod repetat pronumele „el” (pentru obiecte) în debutul paginii, pentru a te asigura că cititorul se va întreba „Despre ce e vorba?”. Apare astfel este curiozitatea. Sunt curioşi să afle răspunsul, aşa că ei continuă să citească.

De exemplu, chiar la inceputul paginii am pus urmatoarea intrebare, prin care am cautat sa trezesc curiozitatea cititorului: “Stiai ca exista un produs natural cu potential terapeutic si de vindecare deosebit? “ si apoi, tot eu am dat raspunsul, scris cu o culoare rosie. “Este vorba despre fructul NONI.”

Ce este insuficienta?

Copywriting 2Insuficienţa este disponibilitatea limitată a unei resurse sau a unui articol. Probabil că ai întalnit asta de multe ori, dar poate ca nu i-ai acordat atenţie. De exemplu, anumiţi webmasteri limitează numarul produselor pe care le vând la 50, 100 sau 200.

Efectul zeigarnik” il mai putem defini si ca sentimentul incompletului. “Dezvoltat de d-na psiholog Bluma Zeigarnik in urma unor influente din partea profesorului Kurt Lewin – unul dintre patriarhii psihologiei gestalt – efectul care-i poarta numele se refera la tendinta indivizilor de a prefera actiunile incomplete celor care au fost incheiate.

Psihologia gestalt explica aceasta tendinta prin nevoia de a reconstrui un intreg deja cunoscut sau anticipat. Aplicatiile intelegerii efectului Zeigarnik sunt multiple: un ospatar va tine minte mai bine mesele unde inca nu s-a platit, un student va retine mai bine un capitol al carui studiu a fost intrerupt, un accidentat usor va avea tendinta de a se ridica imediat si a-si continua drumul dinaintea accidentului, un consumator de publicitate va fi atras de mesajele incomplete sau neclare.”

Preluat de pe situl:  http://www.drandrei.ro

Un alt exemplu intalnim la diverse show-uri de televiziune sau telenovele. Ele iÎţi vor arăta câteva secvenţe, de două minute, ale episodului următor şi te vor lăsa să aştepţi şi să-l urmăreşti.

Un exemplu practic de aplicare a „efectului zeigarnik” în scrisorile de vânzare este dat de folosirea punctelor de suspensie…

De exemplu: „Ştiaţi că 4 din 5 oameni dau greş…”

De asemenea, folosirea culorii roşii, caracterele îngroşate în titluri au functionat foarte bine în cazul meu. Asta atrage foarte repede atenţia.