Lansarea unui produs online/serviciu online
(Managementul produselor online /serviciilor online)
Pana in acest moment:
- am gasit o idee de afaceri extraordinara,
- am identificat o nisa de piata,
- am redactat un plan de afaceri
- am gasit solutii de finantare.
In paginile urmatoare, vom vedea cum lansam si cum sa facem managementul unor produse sau servicii pe care sa le oferim clientilor.
Astel, veti gasi informatii utile despre:
- Pozitionarea unui produs pe piata (unicitate, competitivitate etc )
- Propunerea de Produs Unic (ce este, cum se realizeaza…)
- Cum cream Brandul unui produs
Apoi, vom face o comparatie intre diferite feluri de produse/servicii si vom vedea care este cea mai avantajoasa varianta pentru noi
- Afacere pe cont propriu vs Parteneriat
- Produse vs Servicii
- Produsele altora vs Produsele noastre
- Produse fizice vs Produse digitale
Produsele care sunt cele mai căutate şi se vand cel mai bine pe Internet sunt:
produsele care ofera informaţie (produse digitale sau cyber-produse)
- Informatia- produsul care se vinde cel mai bine pe Internet
- 10 motive sa vindeti produse digitale pe Internet
- Stiati ca exista mai multe tipuri de e-produse?
Iata o clasificare a produselor digitale - Pasii care trebuiesc urmati daca doriti sa dezvoltati un cyber-produs
- Metode de livrare a produselor digitale
- Protejarea produsului si a ideii de afaceri
- Cum sa asigurati protectia produsului (patente, drepturi de autor si marci inregistrate)
Cartile electronice (ebooks) reprezinta varianta cea mai buna (usor de realizat) dintre toate produsele digitale
In paginile urmatoare, veti gasi informatii utile despre modul de realizare a cartilor electronice:
Cum sa concretizezi o idee intr-o carte electronica (ebook)?
Procesul de realizare a unei carti electronice (ce editoare sa folositi, etc)
Cum se face compilarea unei ebook
- Ce program de compilare sa alegem (avantaje si dezavantaje) ?
- EbookEditPro
Cum alegi coperta potrivita pentru o carte electronica
Cum se promoveaza si se vand cartile electronice pe Internet
Cum se promoveaza un produs destinat unei anumite categorii de clienti
Pe acest site ofer cateva servicii care s-ar putea sa va intereseze:
- Creare website-uri si magazine online
- Optimizare WordPress
- Gazduire Web si Cumparare nume de domenii
- Promovare prin retele sociale, optimizare SEO, review-uri produse, etc
- Publicitate outdoor si creare de clipuri publicitare
- Consultanta pentru obtinerea de Fonduri Europene
- Consultanta pentru investirea in Cripto-monede
- Consultanta in contabilitate
Lansarea unui produs online
Unii experți ar putea încerca să te convingă că Managementul produselor și serviciilor online este o inovație tehnologică recentă, dar de fapt nu este nimic nou.
De la începutul comerțului, gestionarea produselor, stocurilor, distribuției și vânzărilor au fost piese fundamentale pentru succesul oricărui business.
Acum, dacă aplicăm toate aceste cunoștințe comerțului online, atunci da, este mai inovator.
Nu putem spune că afacerile online sunt la început de drum, dar mulți antreprenori încă nu cunosc diferențele între managementul produselor și serviciilor electronice față de cele clasice.
Haide să descoperim împreună ce trebuie să faci pentru a fi un manager de succes in e-commerce.
Ce trebuie sa facem cand vrem sa lansam produse și/sau servicii online?
Ar trebui să fii pasionat de produsul sau serviciul care va fi esențial pentru afacerea ta, pentru că doar demonstrându-ți cunoștințele în acest sens, poți convinge consumatorii să fie și ei pasionați de ceea ce ai de oferit. Dacă ai o calificare legată de domeniul în care se află afacerea online, acest lucru te poate ajuta să câștigi încrederea clienților, așa că nu îți fie teamă să te întorci la facultate pentru a obține bucata de hârtie care să îți demonstreze cunoștințele.
Cunoaște-ți piața
Un dezavantaj al multor antreprenori din domeniul comerțului online este că nu au experiență anterioară în conducerea unei afaceri. Prin urmare, le poate fi greu de anticipat cât de popular va fi produsul sau serviciul oferit. Pornirea unei campanii de cercetare de piață înainte de lansare te poate ajuta să depășești această dificultate, deoarece îți oferă o șansă timpurie de a prezenta bunul direct consumatorilor și de a auzi exact ce cred aceștia despre el. Vei avea, de asemenea, posibilitatea de a reacționa la feedback-ul lor și de a ajusta produsul sau serviciul astfel încât să răspundă mai bine nevoilor clienților.
O realizare deosebită pentru un magazin online este, la fel ca și în cazul magazinelor fizice, organizarea. Dar în experiența de comerț electronic există și alți factori de vânzări și distribuție pe care nu îi regăsim în cazul comercianților fără site web. Inventarul produselor ar trebui controlat în ambele cazuri, dar în afacerile online vorbim și despre o experiență de tip multicanal care adaugă mai multe elemente și riscuri ce necesită monitorizate.
Cantitatea contează: foarte multe informații despre produse și servicii
Atunci când vinzi online trebuie să te ocupi de sute și mii de informații despre stocuri, atribute, categorii, descrieri, imagini și tabele. Multe dintre aceste materiale sunt exclusiv online, precum fotografiile de catalog. Din fericire, tehnologia ne permite să avem totul sub control fără rafturi pline cu dosare, unde găsirea informațiilor ar fi deosebit de greoaie.
Cu toate acestea, digitalul vine cu pericolul de a pierde locația a ceva pe care îl căutăm din cauza unui nume de fișier greșit sau a lipsei unei referințe de stocare. Pe hârtie ai un singur registru, dar versiunile digitale se înmulțesc și în curând poți găsi informații duplicate și detalii contrastante între diferite dispozitive sau între membrii echipei.
Managementul produselor și serviciilor online îți asigură un ajutor esențial. Cu instrumente digitale adecvate, un manager de e-commerce poate organiza conținutul afacerii și îl poate unifica în toate canalele, platformele și locațiile. Internetul oferă numeroase software-uri care realizează pentru tine centralizarea conținutului și automatizarea sarcinilor de care ai nevoie într-o afacere electronică.
Calitatea contează și mai mult!
În trecut, eticheta produsului trebuia să atragă atenția fiind concisă și colorată. În prezent, SEO este calul troian al oricărui vânzător online. Un bun management al produselor și serviciilor din comerțul electronic trebuie să asigure aplicarea cuvintelor cheie ale nișei sau industriei tale.
Descrierile din fiecare platformă de distribuție sau vânzare, textele site-ului și aplicațiilor, campaniile publicitare și poziționarea în motoarele de căutare și social media, toate acestea reprezintă vitrina ta în comerțul electronic. Un produs sau serviciu dobândește mii de afișaje virtuale pe care le poți armoniza și controla. În acest fel, imaginea mărcii va fi întotdeauna bună și va răspunde nevoilor de informare ale clienților.
Cel mai valoros factor: timpul înseamnă bani
Un afacerist cu un magazin fizic poate termina de croit o rochie și să o plaseze imediat în vitrina magazinului. În mediul digital lucrurile nu sunt atât de ușoare și depinzi, de regulă, de mai mulți factori.
Atunci când o afacere online are anumite obiective de lansare a unui produs sau serviciu, multe probleme pot întârzia procesul: furnizori care nu-și fac datoria la timp, diferite formate de imagine pe fiecare canal, informații neadaptate fiecărei regiuni geografice… Și nu e nimic mai rău pentru un magazin online decât să ajungi mai târziu decât concurența la vânzarea unui produs sezonier sau prea târziu pentru momentele importante ale anului, precum Crăciunul.
În cele din urmă, trebuie să te întorci și să examinezi cum a decurs întregul proces. Poți trata fiecare experiență ca fiind un pas de învățare, îmbunătățind și dezvoltând astfel, afacerea ta online. Deci, analizează ce a funcționat pentru tine și echipa ta și ce necesită mai multă muncă în viitor. Amintește-ți, că și în cazul în care ai un insucces, poți învăța din el. Contează să fii sincer cu tine însuți și dedicat îmbunătățirii. Doar cu o introspecție profundă te poți îmbunătăți și poți deveni cel mai bun manager de afaceri online!
In incheiere, cateva cuvinte despre:
Managementul produselor si serviciilor online
Asa cum v-am promis inca de la inceput, pe aceasta pagina vom incerca sa vorbim si cate ceva despre management. Mai exact, va fi vorba despre o definitie si cateva sfaturi utile.
Prin management intelegem, pe scurt, conducerea unei afaceri. Cu tot ceea ce implica ea: resurse umane, finante, contabilitate, marfuri sau servicii, clienti si furnizori.
Managementul este un domeniu extrem de vast. El se bazeaza pe decizie, care este considerata “nervul vital al managementului”.
Managerul este cel care se ocupa de conducerea firmei. Atentie: nu este obligatoriu ca managerul si proprietarul afacerii sa fie una si aceeasi persoana!
Ba din contra. Firmele mari au mai multi proprietari, reprezentati de investitorii care isi risca banii in afacerea respectiva.
Iar conducatorul efectiv al intregii afaceri este CEO-ul. Acesta este de obicei o persoana cu studii de specialitate in domeniul de activitate al firmei si are neaparat un MBA (Master in Business Administration).
Si asta nu e tot.
Conducerea afacerii este o arta. Desigur, poate ca iti suna cam pompos, insa exact asa stau lucrurile.
Managerul oricarui business devine, chiar fara voia lui, un artist. Atunci cand afacerea merge exact asa cum si-a propus proprietarul ei, inseamna ca toate lucrurile au fost puse cap la cap.
Exact ca intr-o opera de arta.
Intr-un concert, este suficient ca un singur instrument sa nu sune bine, si totul s-a naruit instantaneu. Este rolul dirijorului sa stie cum sa aseze toate sunetele la locul lor.
La fel si in afaceri.