Plan financiar

Plan Financiar 4Această secţiune ar trebui să fie “cireaşa de pe tort”.
Aţi elaborat un concept de afacere valid, aţi demonstrat nevoia reală de pe piaţă, aţi arătat ce veţi întreprinde pentru a vă îndeplini executa planul, aţi demonstrat că echipa dvs. este pregătită să accepte provocarea iar acum veţi arăta câţi bani va face toată lumea din această afacere.

Dacă aveţi un concept slab, dacă nu există o piaţă pentru produsul sau serviciile dvs., dacă echipa dvs. de management  este incompetentă, atunci planurile finaciare sunt sortite din start eşecului. De asemenea, dacă nu aţi convins potenţialii investitori sau ofiţerii de credit de eficienta produsului propus, aceştia nu vor putea fi convinşi de datele financiare.

Este important ca aspectele şi argumentele financiare să fie bine construite.
Dacă nu veţi putea arăta că ideea dvs. poate aduce mulţi bani, investitorii potenţiali  îşi vor pierde rapid intersul.
Ce urmează sa faceti acum?

Mai intai, trebuie să stabiliţi de câţi bani aveţi nevoie ca să porniţi afacerea.

Vestea bună este că pentru a începe şi a dezvolta o afacere pe Internet este nevoie de mult mai puţine fonduri decât în comerţul tradiţional. Cei mai mulţi comercianţi online nu au nevoie de alte finanţări, în afară de fondurile proprii.

Vestea proastă este că ei vor avea mari probleme dacă îşi cheltuiesc fondurile de care dispun fără a avea un plan financiar. Pe parcurs, se vor  lovi de costuri şi cheltuieli neprevăzute şi îşi vor termina rapid resursele financiare de care dispun.

Astfel, foarte mulţi întreprinzători intră în capcana “viitorului luminos”, anticipând cu optimism că vor vinde foarte mult în primele luni şi îşi vor amortiza rapid investiţia. Apoi dau vina pe Internet, în loc să acuze organizarea slabă a afacerii.

Descarca Ebook Gratuit “Cum sa faci un Plan de Afaceri, pas cu pas” Deşi nu aveţi nevoie de mulţi bani pentru a începe o afacere online, trebuie să…

Plănuiţi inteligent cum veţi cheltui fondurile.

Plan Financiar 5Produsul sau serviciul vostru poate fi de un real succes pe piaţă dar, dacă nu cunoaşteţi toate aspectele afacerii, nu veţi putea să obţineţi rezultatele dorite. Bugetul este cel care vă arată cum se derulează afacerea şi vă ajută să obţineţi un profit rezonabil. Tot el vă permite să stabiliţi un obiectiv şi să determinaţi ce trebuie făcut pentru a-l atinge.  Îl puteţi stabili răspunzând la următoarele întrebări:

  • Ce vânzări trebuie făcute pentru a avea profitul dorit?

 

  • Câte cheluieli sunt necesare pentru a întreţine aceste vânzări?

 

  • Ce cheltuieli suplimentare pot apare?

 

Comparaţi periodic bugetul prognozat cu cifrele reale. Puteţi face acest lucru ţinand o evidenţă clară a ceea ce faceţi.Acolo unde apar discrepanţe, le puteţi corecta înainte de a fi prea târziu. Dacă intenţionaţi să ţineţi singuri evidenţa contabilă, ar fi indicat să vă formaţi nişte deprinderi încă de la început. Un contabil ar putea să vă sfătuiască cum să ţineţi evidenţa primară. Dar, înainte de a vorbi cu acesta, trebuie să învăţaţi singuri cât mai multe lucruri despre folosirea eficientă a resurselor financiare. Asadar, pentru a avea un plan financiar bine întocmit trebuie să luaţi în calcul:

  1. Fondurile de pornire a afacerii – necesarul de bani pentru începerea acesteia
  2. Fondurile de întreţinere a afacerii – fondurile pentru menţinerea ei
  3. Istoric şi analiză financiară
  4. Fluxul de numerar

 

Ce Fonduri aveti nevoie pentru o afacere online

 

Plan Financiar 6Fondurile pentru pornirea unei afaceri

Cât de mult vă costa prima zi/prima lună în care porniţi afacerea?

Bugetul iniţial trebuie să acopere cheltuieli pentru:

 • echipament (ex. calculatorul, dacă nu aveţi unul sau vă gândiţi să-l îmbunătăţiţi)
 • birotică (ex. coli de hârtie, cartuşe de imprimantă, biroul propriu-zis, etc.)
 • proiectare web (înregistrarea numelui de domeniu, proiectarea paginii de Internet, asistenţa tehnică, taxele pentru servicii de comerţ electronic, etc.)
 • cercetare/taxe pentru instruire (dacă nu aveţi abilităţile necesare sau vreţi să vă proiectaţi singuri pagina de Internet sau să dezvoltaţi aplicaţiile necesare)
 • diverse alte taxe

Daca vreţi să intraţi în comerţul cu amănuntul online, trebuie să luaţi în considerare următoarele costuri suplimentare:

-costurile pentru fabricarea produsului

-costurile de achiziţionare a produselor (dacă intenţionaţi să fiţi intermediar)

– costurile pentru depozitarea produselor

– costurile pentru distribuirea produselor (dacă veţi folosi curieri)

 

Fondurile de întreţinere a afacerii

Plan Financiar 7Cât de mare trebuie să fie bugetul pentru operaţiunile de întreţinere?

Cât va costa derularea afacerii voastre – pentru a rezista în primele trei luni? Dar în primul an? Iată ce trebuie să luaţi în considerare pentru a determina costurile întreţinerii afacerii voastre…

-Gazduirea lunara pe Internet

– Taxe pentru implementarea sistemului de comerţ electronic şi/sau plata online

-Costurile publicitare, reclame şi materiale promiţionale

-Cheltuieli pentru dezvoltarea afacerii (ex. aplicaţii pentru automatizarea afacerii, autorespondere, etc.)

– Obligaţii sau cheltuieli personale

– Costuri pentru cumpărarea unui program afiliat

Desigur, cu cât veţi vrea să faceţi totul singuri, cu atât bugetul de întreţinere va fi mai mic!

 

Istoric şi analiză financiară

 O analiză serioasă a trecutului trebuie să preceadă orice tentativă serioasă de previzionare a viitorului. O foaie de lucru destinată acestui scop vă permite să adunaţi într-o singură pagină multe informaţii financiare din diverse surse pentru a facilita analiza lor.

În Anexe ataşaţi: bilanţul contabil, contul de profit şi pierdere, fluxurile de numerar pentru ultimii 3 ani şi balanţele de verificare, declaraţiile fiscale şi CASS curente.

 

Fluxul de numerar

 Documentele legate de fluxul de numerar identifică ieşirile şi intrările de numerar. Arată dacă o firmă va avea suficienţi bani pentru a-şi putea acoperi nevoile lună de lună.

Fluxul de numerar vă va arăta dacă este adecvat capitalul dvs. de lucru. Vă va arăta şi dacă, când şi cât va trebui să împrumutaţi.

Explicaţi principiile majore, mai ales cel care fac să difere fluxul de numerar de declaraţia de profit şi pierdere, de ex.:

 • Dacă faceţi o vânzare într-o anumită lună, când veţi primi banii efectiv?
 • Când cumpăraţi materiale pe inventar, plătiţi în avans, la livrare sau mai târziu?
 • Cum va afecta acest lucru fluxul de numerar?
 • Sunt anumite chetuieli plătibile în avans?

Planul de afaceri trebuie sa contina cifre care sa-l convinga pe un potential investitor ca este o afacere viabila. El va compara aceste cifre cu cifrele din alte planuri de afaceri ale unor firme care au avut succes sau care au dat faliment. 

Felicitari! Ati reusit! Planul este aproape terminat… In acest moment, aveti finalizate componentele planului.

 

concluzie plan 

Mai trebuie sa scrieti o concluzie, la finalul planului de afaceri.
Un sumar a ceea ce v-ati propus sa faceti si ce asteptari aveti de la cititorul planului.

Compilati toate aceste parti intr-un singur document.

Verificati si reverificati, cautand greseli gramaticale sau lingvistice, informatii false sau duplicate, etc. Dati unui prieten/rude/cunostinte sa citeasca planul pe care l-ati facut.

El va putea sa gaseasca greselile sau inadvertentele pe care nu le-ati descoperit prima data.

 

Cititi si urmatoarele pagini:

 

 


Descarca Ebook Gratuit “Cum sa faci un Plan de Afaceri, pas cu pas”

 

Elemente cu impact pentru succesul online

Afla care sunt Elementele succesului online Să le examinăm pe rând: 1. Diferenţiere Să fii pur şi simplu on-line nu este de ajuns. Pe internet vei găsi o mulţime de persoane care vând acelaşi tip de produse ca şi tine, pretinzând că ale lor sunt mai bune, acaparând o...

Cum sa planifici o afacere online

Cum sa planifici o afacere online Ideea de afacere în sine poate fi perfect viabilă pentru orice om de afaceri experimentat sau competent, dar alt do­meniu care trebuie să fie luat în considerare este dacă între­prinzătorul nostru începător are sau nu are capacităţile...

4 paşi importanţi într-o afacere pe internet

  4 paşi importanţi într-o o afacere pe internet   1. O idee sclipitoare. Iată câteva exemple pentru un plan bun de afaceri: o pastilă cu ajutorul căreia se poate slăbi mai repede. secretul reglării metabolismului la adolescenţi. strategia prin care să aveţi...

20 de idei ușoare pentru afaceri online

20 de idei de afaceri online   2020 va fi anul în care veți crea în sfârșit o afacere online profitabilă? V-ați gândit la asta în fiecare an. Ați trecut peste nenumărate idei de afaceri online și vi-ați imaginat cum ar fi viața dacă ați putea renunța la serviciu...

Excursia de vis

Excursia de vis Visarea aceea cu ochii deschişi şi schimbarea peisajului reprezentau cele două elemente care declanşau instinctul creator: locuri noi = idei noi. Pentru dumneavoastră, exerciţiul este mult mai simplu: trebuie doar să aveţi mereu la dispoziţie, oriunde...

Avantajele unei afaceri online

Avantajele unei afaceri onlineV-ati intrebat care sunt principalele avantaje în dezvoltarea unei afaceri online? Iata mai jos, cele mai importante avantaje:Oferirea de servicii non-stop pentru clienții tăiAvantajul aici este reprezentat de faptul ca...