Stabilirea pretului de vanzare,
o strategie esentiala in succesul afacerilor pe Internet
Acest pas vă ajută să stabiliţi pretul estimativ pentru produsul vostru.
A stabili preţul corect din prima este un aspect important deoarece schimbarea preţurilor trebuie întotdeauna să fie justificată clienţilor. Decideţi care este cel mai bun preţ posibil ascultând ce spun ceilalţi oameni şi luând decizii bazate pe sugestii, cercetări, calcule şi instinct.
Oricine, fie că vă place sau nu, este un consumator – poate fi superficial, extravagant, sceptic sau impulsiv. Vorbiţi cu oamenii care spun că de-abia aşteaptă ca produsul vostru să iasă pe piaţă şi întrebaţi alţi întreprinzători care consideră ei că ar fi preţul potrivit pentru produsul vostru.
Vorbiţi cu cei care ştiu cel mai bine cât sunt dispuşi să plătească, clienţii.
Fiecare are o experienţă diferită pe care ar vrea să v-o împărtăşească, aşa că ascultaţi-i pe toţi!
Ascultaţi, învăţaţi şi aplicaţi ceea ce aţi învăţat eforturilor voastre de a stabili un preţ.
Învăţaţi cum să stabiliţi un preţ pentru produsul vostru creând un sistem care reuneşte cercetarea voastră trecută şi orice nouă informaţie pe care o primiţi. Revizuiţi cercetarea pe care aţi făcut-o până acum şi vedeţi ce preţ a stabilit competiţia pentru un produs asemănător. Produsul vostru ar putea avea nişte beneficii în plus, pe care competitorii voştri nu le au. Aceste beneficii unice i-ar putea asigura produsului o valoare mai ridicată şi voi aţi putea cere un preţ mai mare decât al concurenţei.
Sau poate că produsul vostru are la bază aceleaşi beneficii, dar mai puţine componente, şi atunci puteţi cere un preţ mai mic. Voi vă cunoaşteţi produsul mai bine decât oricine, aşa că ascultaţi-vă intuiţia. Dacă aveţi un număr de produse de oferit, aţi putea dori să atrageţi atenţia oamenilor stabilind un preţ mai mic pentru primul produs, apoi încasând un preţ mai mare pentru viitoarele produse, în timp ce reputaţia şi experienţa voastră cresc.
Aţi putea, de asemenea, să oferiţi o mostră gratuită pentru a determina oamenii să încerce produsul.
De exemplu, producătorii de jocuri pe calculator oferă de obicei un demo al jocurilor, pentru a stârni interesul oamenilor şi pentru a crea publicitatea prin viu grai.
Cum se stabileste pretul corect
Stabilirea preţului este ca un joc.
Jucaţi cinstit, urmăriţi-vă competitorii şi creaţi diferite strategii pentru a câştiga.
In paginile urmatoare veti gasi foarte multe tehnici, strategii si trucuri care va vor ajuta sa stabiliti un pret corect pentru produsele sau serviciile pe care le promovati:
Factori de care trebuie tinut cont atunci cand stabilim un pret
In stabilirea unui pret corect, trebuie sa tineti cont de mai multi factori.
Prima intrebare la care trebuie sa gasiti raspunsul este cea referitoare la clientii dvs.
- Ce fel de clienti aveti?
- Clientii dvs. urmaresc chilipirurile?
- Cauta calitatea?
- Cauta doar marci recunoscute pe piata?
O alta problema implica pretul.
- Care sunt costurile produsului?
- Pretul este in concordanta cu calitatea produsului?
- Adaosul este suficient pentru a se obtine un profit?
Iata cateva criterii pe care trebuie sa le luati in considerare atunci cand stabiliti pretul unui produs
Ce anume urmariti prin pret:
- un profit mare pe o perioada scurta de timp: Prin aceasta strategie puteti scoate un profit cat mai mare din vanzari. Totusi succesul va fi pentru o perioada scurta, deoarece veti “stoarce” foarte multi bani prin preturi marite, dar in acelasi timp va veti trezi in scurt timp fara clienti.
- un profit mai mic si un pret mai mic pentru a castiga clienti: Printr-un pret mai mic veti reusi sa castigati un segment de piata. Veti mari astfel numarul persoanelor interesate de produsele si serviciile dvs. Aceasta strategie consta in faptul ca profitul nu va fi atat de mare, ci clientii vor deveni cu timpul mai numerosi.
Am pus, una langa alta, doua strategii, din care dvs. o puteti alege pe cea mai buna!!!
Pe langa cele doua strategii, va mai prezint inca doua:
3. un profit prin care afacerea sa supravietuiasca: asta inseamna ca veniturile care le obtineti sa va permita sa continuati treaba. Totusi aceasta nu este o strategie avantajoasa pe termen lung. Personal, nu o recomand. Ori va apucati serios de treaba ori renuntati la timp. Prin aceasta strategie nu veti face altceva decat sa pierdeti. E o vorba veche: mai mult pierzi decat castigi, negustor te numesti!!! Sunt ironic, desigur.
4. un profit acceptabil in interesul ambelor parti:aceasta tehnica comerciala presupune sa stabiliti un pret care sa va multumeasca atat pe dvs., cat si pe client. Altruismul este o calitate mare. In acest domeniu puteti fi altruist in conditiile in care banii nu reprezinta singurul scop, iar multumirea clientilor reprezinta o rasplata in plus pentru dvs.
Cerintele clientilor:
reprezinta un alt factor important. Cerintele sunt determinate de veniturile si dorintele clientilor, dar si de ofertele concurentei. Desigur pretul produselor importante si foarte folosite este nfluentat de cerinte si de materia prima. Luati cel mai bun exemplu de pe piata economica – combustibilul – atunci cand pretul materiei prime creste, creste si combustibilul, insa atunci cand materia prima este abundenta, pretul ei scade, la fel si pretul combustibilului.
venituri
Odata ce ati stabilit cererile clientilor, trebuie sa estimati si veniturile. Numai asa veti putea cunoaste aspectele importante ale afacerii:
– venitul total (pretul inumltit cu fiecare produs vandut);
– venitul mediu, care reprezinta pretul mediu la produsele vandute;
– modificarile pretului in timp;
– costurile fixe care reprezinta toate cheltuielile de la demararea afacerii pana la primirea banilor pe produs;
– costurile variabile, reprezinta costurile de productie si promovare. Aceste vor varia in functie de produsele vandute, de munca depusa in conceperea lor etc.
posibilitati de abordare a pretului:
– manipularea pretului: la inceput, odata cu lansarea produsului puteti opta pentru un pret mai mare. Asadar, prima serie de cumparatori vor avea parte de un pret mai mare, iar pe masura ce ofertele scad, iar produsul devine din ce in ce mai cunoscut, puteti opta pentru o diminuare a pretului;
– un pret mic, un chilipir: va poate atrage mai multi clienti. Totusi un pret prea mic poate fi privit cu neincredere si ii poate descuraja pe cei care vor sa achizitioneze produsul. Consumatorii se pot indoi de calitatea produsului si de aceea s-ar putea sa nu aveti succes. Alegeti un pret putin mai mic decat al concurentei pentru a castiga incredere si clienti;
– un pret mare: asa cum am spus produsele ieftine nu sunt luate in serios. Multi oameni prefera produsele mai scumpe, deoarece considera ca au de-a face cu o marfa serioasa. Totusi putem gasi produse de aceeasi calitate atat intr-un supermarket, cat si intr-un magazin situat in centrul orasului. Diferenta dintre cele doua este ca in centru va fi mai mare, pe cand la supermarket pretul va fi mai mic. Numele vinde produsul, iar unii oameni cumpara firma, nu produsul. Puteti, deci, incerca si aceasta strategie.
– un pret aproximativ: 297$ la un produs va avea intotdeauna un succes mai mare decat acelasi produs la 300$. Preturile aproximative au intotdeauna un efect psihologic pozitiv in fata celor fixe. Nu degeaba vedeti prin toate magazinele preturi de genul 9,99lei. Traim intr-o lume ciudata.
– adaosul normal la pret: cel care realizeaza produsul adauga 15% la costurile de productie, apoi distribuitorul adauga 20%, iar vanzatorul adauga 40% din pretul de pe raft.
Strategii de pret care va maresc profitul
Strategiile de pret sunt trecute uneori cu vederea intr-o afacere. Acestea au un impact asupra profitului, asa ca trebuie sa le acordam o mare atentie, deoarece fac parte din strategiile de promovare si publicitate. Un pret mare sau mic poate avea schimbari dramatice asupra volumului de vanzari. Acesta poate marca si alte cheltuieli prin reducerea costurilor de depozitare sau distribuire etc. Alti factori care pot determina strategia de pret: luati in calcul cele 4 forte care influenteaza deciziile intr-o afacere – concurenta, furnizorii, valabilitatea produselor si clientii; Luati in calcul cum doriti sa fiti privit de catre publicul tinta.
Cateva strategii de pret:
1.Preturi competitive: preturile concurentei pot fi un reper pentru preturile dumneavoastra. Stabiliti-va pretul in functie de cel concurentei;
- Costurile plus adaosul comercial: reprezinta o strategie opusa primei. In loc sa urmariti piata, urmariti cheltuielile care se fac in productie si stabiliti profitul pe care vreti sa il obtineti, adaugand un procent la pretul de vanzare.
- Soldurile reprezinta un produs care are un pret la fel sau mai mic decat al concurentei cu scopul de a atrage clienti. Strategia este una buna, atata timp cat se desfasoara pe o perioada scurta de timp.
- Promotiile se fac atunci cand produsul nu mai este atat de cautat si aveti foarte multe pe stoc. Scopul acestei strategii nu il reprezinta profitul, ci diminuarea pierderilor.
- Discounturile: puteti atrage clienti printr-o oferta de preturi speciale la anumite produse.
- Discounturile in cantitati mari: puteti oferi astfel de discounturi pentru a rasplati clientii care cumpara mai multe produse. Prin aceasta strategie puteti promova si produsele noi.
7. Versiunile sunt comune printre produsele tehnice si serviciile in care se vinde acelasi lucru in doua sau mai multe configuratii. Puteti oferi o mostra la un anumit pret si produsele de baza la un pret mai mare.
Alte exemple
In cartea “Afaceri pe Internet – Ghidul succesului online” veti putea citi mai multe tehnici si strategii de stabilire a pretului.
Cum ar fi, de exemplu :
“Pătrunderea în forţă”, pentru a acapara cât mai mult din piaţa de desfacere:
Această strategie constă în stabilirea unui preţ cât mai scăzut posibil pentru produsul sau serviciul vostru, pentru a atrage cât mai mulţi cumpărători şi pentru a pătrunde cât mai repede pe piaţă. S-ar putea să nu aveţi un profit foarte mare într-un viitor apropiat, dar profitul va apare mai târziu din vânzările ulterioare ale altor produse sau servicii.
În unele cazuri, puteţi stabili preţul chiar dacă, pentru o scurtă perioadă, ieşiţi în pierdere. Scopul este să pătrundeţi pe piaţă repede şi cât mai mult – adică să vindeţi foarte repede cât mai multe produse şi să vă faceţi o clientelă solidă.
Fiti foarte atenti atunci cand folositi aceste strategii. Toate va cer sa apelati la psihologie si sa vedeti cum gandesc clientii dumneavoastra. Majoritatea acestoer strategii sunt foarte vechi pentru ca dau roade.
Alte articole utiele cu informatii esentiale despre stabilirea pretului:
Cateva Trucuri pentru stabilirea unui pret corect
Modul in care se prezinta pretul
Virgula- solutia pentru cererea de reducere
La final , va propun sa vedem:
Cateva strategii de pret pentru cartile electronice
Pret-Vanzare-Distributie de produse
7 modalitati prin care pretul tau va parea un chilipir si vei vinde fara discount