Garantia – Oferirea de garanţii sau
asumarea integrala a riscului

 

Oferirea de garanții

oferirea de garanţiiServiciile de excepţie oferite clienţilor reprezintă „coloana vertebrală” a oricărei afaceri online de succes. Clienţii satisfăcuţi vor reveni, indiferent de ce produs ti-ai propus să vinzi.
Un mod des întâlnit pentru a face acest lucru este oferirea de garanţii.

Cele mai multe companii garantează restituirea banilor clienţilor nemulţumiţi. Acest mod de a garanta este foarte bun, dar nu si suficient pentru a câştiga şi păstra clienţii. Oferind garanţia restituirii banilor, potenţialii clienţi vor deduce că celor anteriori nu le-a plăcut produsul, în mod clar nefiind interesaţi să lucreze cu compania ta.
Dincolo de asta, există multe alte garanţii posibile, pe care le poţi alege.
De exemplu, poţi oferi garanţie pe viaţă produselor tale. Dacă vinzi un filtru de apa foarte scump, te oferi să-l repari fără alte costuri din partea clientului.

Un lucru important este faptul că trebuie să respecţi orice garanţie pe care o oferi, indiferent ce se întâmplă. În afară de garanţia pe viaţă, poţi garanta înlocuirea unui produs, dacă el se deteriorează.

Orice garanţie pe care o faci are „uşiţe” de scăpare, care îţi permit să dai dovadă de creativitate. De exemplu, garanţia restituirii banilor apare scrisă mărunt, oferind un termen de valabilitate (nu se mai pot returna banii după o anumită dată).

Nicio garanţie nu este valabilă pe viaţă. Ea este valabilă atâta timp cât proprietarul produsului se află în posesia lui. Deşi toate aceste garanţii au „scăpări”, ele de fapt îmbunătăţesc relaţia ta cu clienţii. Dacă ai câţiva clienţi care te obligă să-ţi respecţi garanţiile, va trebui să apelezi la mărturiile altor clienţi, înlăturând problema apărută şi onorând astfel garanţiile făcute.

Profitul mic care se pierde prin onorarea garanţiilor nu se compară, nici pe departe, cu numărul de clienţi pe care îi câştigi daca ai dovedit că eşti un om de onoare. După cum am spus mai devreme, un client mulţumit este un client loial.

Daca sunteti proprietarul unei afaceri sau pur si simplu ii faceti reclamă şi nu vă asumaţi anumite riscuri in ceea ce priveste produsul sau serviciile oferite, inseamna ca nu folositi una dintre cele mai eficiente arme din cadrul arsenalului de marketing online.

 

De ce asumarea riscului?

oferirea de garanţiiIn esenţă, asumarea riscului inseamnă că dvs, in calitate de intreprinzator, vă asumaţi în întregime riscurile legate de cumpărarea bunurilor sau a serviciilor pe care le deţineţi, in timp ce clientii dvs.nu işi asumă nici unul.
Principalul motiv pentru care va asumaţi riscul este legat de cresterea vanzarilor.Asumarea riscului poate fi cu usurinta obtinuta prin oferirea unei garantii puternice si extraordinare. Un exemplu ar putea fi o garantie ce permite returnarea produsului indiferent de motive si recuperarea banilor.

Cumparatorii, in mod special cei ce folosesc Internetul, sunt in general sceptici.
Acest lucru se accentuează dacă ei nu au mai avut de a face cu afacerea dvs. Credibilitatea dvs. este pusă sub semnul intrebării şi încrederea lor incă nu a fost castigată.
Asumarea riscului reprezintă un important concept de marketing. Iată de ce: Dacă potentialii clienti vad garantia, mai ales una deosebită, atunci ei pot fi siguri ca vor obtine ceea ce isi doresc.

Garanţia le dovedeşte clienţilor că sunteţi încrezător şi credeţi în produsele/ serviciile oferite. Dovedeste de asemenea ca sunteti demn de incredere si chiar dacă nu vor fi multumiti de serviciile dvs., tot nu au nimic de pierdut.Rezultatul final este acela că vanzarile şi profitul vor creste semnificativ

Să presupunem că într-o campanie promotionala vindeti 500 de unitati din produsul dvs.
Prin oferirea unei garanţii puternice vanzările cresc cu 8% (40 de unitati) fara cheltuieli suplimentare pentru publicitate. Astfel rezulta o vanzare totala de 540 unitati in timpul campaniei. Sa presupunem că ulterior aveţi o rambursare de 10% din vanzarile suplimentare de 40 unitati, adica 4 unitati (10% X 40 de unitati). Chiar şi dupa rambursare, tot veţi obţine o vanzare suplimentara de 36 de unitati prin simpla oferire a unei garantii puternice. Acestea sunt vanzări suplimentare pe care nu le-aţi fi obţinut fără garanţie.

Asa puteţi vedea in ce măsură o garanţie puternică vă poate creşte vanzările şi profitul.

 

De ce nu  sunt intreprinzătorii online dispuşi să ofere o astfel de garantie?

Multi dintre ei au opinia eronata că oamenii sunt in general preocupati de pretul produsului sau serviciului. Fără indoială că pretul este un factor important, dar numai intr-o anumită măsură.
Dacă clienţii isi dorec cu adevarat un lucru, si daca puteţi răspunde cererilor lor, aceştia vor cumpăra ceea ce le oferiti.

În cazul in care credeţi că veţi fi inşelat oferind garanţia, studiile arată ca acest lucru se intamplă destul de rar. Oamenii sunt in general oneşti si nu fac apel la garantie decat in cazuri deosebite. Foarte puţini oameni vor căuta să returneze produsul pe care l-au cumparat. Dar, daca sunteti un intreprinzator intelept, ştiţi că nu este bine să vă supăraţi clienţii.  Întotdeauna, clientii suplimentari pe care ii veţi castiga vor compensa pierderile suferite în urma acordării garanţiei.

Trebuie să adaug ca pentru a obţine cresterea vanzarilor si profitului este necesar să luaţi în calcul urmatoarele lucruri:

  • Este necesar să aveţi un produs/serviciu de calitate
  • Trebuie sa va adresaţi cu precadere unor frustrări ale clientilor
  • Nu trebuie sa fie ataşate nici un fel de alte condiţii

Este de preferat ca garantia sa fie pentru o perioada de minimum 30 de zile sau mai mult.

Un exemplu de garantie ar putea fi: „Incercaţi produsul nostru timp de 30 de zile! Daca nu veţi reuşi dublarea vanzarilor în această perioadă, returnaţi-l şi vă vom rambursa pretul de achizitie.”

Se poate observa valoarea afirmaţiei de mai sus. Aceasta presupune ca sunteţi atat de încrezător in produsul prezentat încat va asumati toate riscurile. Clientul nu riscă nimic.

O dată ce aţi trecut peste teama de a vă asuma riscul, veţi putea să oferiţi garanţii din ce in ce mai curajoase.
O astfel de garanţie trimite unui potential client mesajul că: „sunteţi de încredere şi produsele oferite sunt de cea mai înaltă calitate

Acest lucru indepărteaza riscul asociat cu cumpărarea produsului/serviciilor dvs şi vă măreşte credibilitatea.

Dupa cum aţi văzut, asumarea riscului este una din modalităţile eficiente de a creste semnificativ vanzările si profitul.
Aplicati acest concept de marketing cat mai rapid posibil.
Implicati-va in crearea unei garantii puternice si sigure, implementa-ti-o si veti vedea cum vanzarile vor exploda.

O garanţie puternică este cel mai eficient mod de a face faţă scepticismului si fricii cumparatorului in momentul in care acesta vrea sa faca afaceri cu dvs.

Exemplu:

 In pagina de prezentare a CD-ului “Cure de slabire”  http://www.terapii-naturiste.com/cure_slabire/index.htm
am mentionat explicit garantia pe care o ofer:

Stim ca o astfel de oferta poate parea greu de crezut – mai ales tinand cont ca primesti atat de multe bonusuri, plus materialele incluse pe CD pentru doar … lei.

Asa ca ne asteptam sa iti pui problema ca “este ceva in neregula cu aceasta oferta!”.
Insa ne-am gandit deja la asta, si vrem sa luam tot riscul asupra noasta! Riscul tau este ZERO!

Comanda acum CD-ul “Cure de slabire” si vei beneficia de o garantie de 365 de zile!
Daca nu vei gasi toate cartile mentionate sau nu vei fi pe
deplin multumit de materialele pe care le vei primi, atunci poti sa ne returnezi CD-ul iar noi iti voi rambursa banii, fara sa mai cerem orice alte explicatii!

Asadar, te rog sa deschizi documentele si materialele prezentate pe CD. Citeste-le si analizeaza-le cu atentie. Testeaza curele, dietele si regimurile pentru slabire timp de UN AN. 

Apoi, daca nu vei fi pe deplin multumit de rezultatele obtinute, te rog sa ne returnezi CD-ul iar noi iti vom rambursa banii (mai putin taxele postale). Nu vor fi necesare alte explicatii!

In schimb, daca vei fi multumit de materiale trimise, te rog sa ne trimiti un email in care sa ne povestesti despre experienta ta si sa recomanzi CD-ul prietenilor si cunoscutilor tai.

Si asta nu este tot…!

Chiar daca vei decide ca acest CD nu este ceea ce te asteptai, vei putea pastra toate BONUSURILE.
Acesta este modul nostru de a-ti multumi pentru faptul ca ne-ai acordat o sansa de a-ti prezenta produsul nostru! Cu toate acestea, suntem convinsi ca vei fi multumit de rezultatele pe care le vei obtine, astfel incat vei hotari sa pastrezi CD-ul si sa studiezi materialele o lunga perioada.”

Dupa ce am scris aceasta garantie, numarul comenzilor a crescut si pana acum nu am avut niciun CD returnat.