Analiza concurenței concurentei

identificarea concurenteiOrice afacere are concurenta si numai un antreprenor ignorant nu ia în considerare identificarea concurentei

Analiza concurentei este o cerinta importanta in orice plan de afacere deoarece:

 1. evidentiaza pozitia firmei fata de concurenta pe piata de desfacere on-line
 2. te ajuta sa dezvolti strategii competitive
 3. investitorii, cat si alti cititori ai planului de afacere, se asteapta sa gaseasca aceasta sectiune. Daca ignori sau minimalizezi impactul concurentei asupra perspectivelor afacerii, atunci vei avea un plan plan de afacere nerealist.

In continuare, urmeaza sa analizezi tipul de concurenti pentru afacerea ta (sa identifici si sa analizezi concurentii majori). Analiza foloseste o variatie a SWAT, o unealta de planificare strategica foarte populara, cu scopul de a te ajuta pe tine sa identifici atat punctele puternice cat si slabiciunile concurentei, iar apoi oportunitatile afacerii dumneavoastra.

Identificarea concurentei:

Primul pas spre o analiza a concurentei este chiar identificarea acesteia. Incepeti acest proces prin a lua in considerare toata piata de desfacere deoarece nu toata concurenta este la fel. Sunt mai multe tipuri de concurenta cu care afacerea dumneavoastra se va confrunta.

Concurentii directi sunt aceia care ofera produse sau servicii identice sau aproape identice cu ale dumneavoastra. Exista companii de la care clientului ii este mult mai usor sa cumpere si sa nu cumpere de la dumneavoastra, deci aceste companii reprezinta cea mai intensa concurenta. In plus acestea vor avea avantajul ,,primul-motor” cu care va trebui sa va confruntati. Acesti concurenti probabil au ca target aceeasi piata cu aceeasi putere de cumparare ca si dumneavoastra.

Viitoarea concurenta  vine din partea companiilor deja existente, dar care nu ocupa inca aceeasi piata de desfacere cu cea pe care dumneavoastra intentionati sa o ocupati. Evident ca un viitor concurent poate fi si un concurent direct daca acesta observa ca dumneavoastra veti avea succes cu un alt produs pe piata sa de desfacere. Este foarte posibil ca acesta sa copieze oferta dumneavoastra, devenind astfel un concurent direct si formidabil.

În primele etape ale comerţului electronic, când nu era o competiţie foarte stransă, întreprinzătorii nu trebuiau decât să deschidă un magazin online şi să-şi facă puţină publicitate produselor. În ziua de azi, lucrurile nu mai sunt aşa de simple.

Identificarea tuturor concurentilor este o sarcina aproape imposibila deoarece acestea pot fi de ordinul zecilor, sutelor sau chiar a miilor. In schimb va trebui trasa  o linie dupa concurenta majora (aceia care vor avea un impact adevarat asupra afacerii dumneavoastra in timp).

În comerţul clasic este destul de greu de făcut acest lucru, dar pe Internet este o joacă de copil.

cum se face identificarea concurentei

identificarea concurențeiIdentificarea concurenţei se face foarte uşor prin cautarea şi apoi introducerea unor cuvinte cheie în motorul de căutare favorit.

Aşadar, sunteţi pregătiţi să începeţi?

Ok, primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să vă întoarceţi la lista cu cuvintele pe care le-aţi notat şi pe care să le găsiţi cu ajutorul unui motor de căutare. Aceste cuvinte, sau fraze, vă vor ajuta să găsiţi nu numai cu ce fel de situri web veţi intra în competiţie, dar şi o serie de potenţiali parteneri pe care ar trebui să-i luaţi în considerare.

Dacă vreţi să vă exersaţi talentele de detectivi, căutaţi pe Google o anumită companie sau produs în felul următor:

numele produsului + numele companiei

Nu uitaţi să folosiţi ghilimelele dacă numele companiei sau al produsului au mai mult de un cuvânt. Acest lucru determină motorul de căutare să identifice fraza exactă.

După ce aţi cercetat terenul, trebuie să studiaţi această listă şi să-i găsiţi pe principalii  competitori.  Desi numarul de concurenti tine de natura afacerii, va recomand sa identificati 7-10 concurenti directi, 3-5 concurenti indirecti si posibili.

Din acea lista 2-3 concurenti directi, 1 concurent indirect si 1 concurent posibil trebuie analizati in profunzime.

Numarul de concurenti analizati nu este chiar asa de important cat este pozitia lor competitiva si profunzimea cu care acestia au fost analizati. Ar fi bine să aveţi un creion la îndemână deoarece trebuie să-i studiaţi şi să luaţi notiţe despre:

 • Modul cum se aseamănă afacerea lor cu a voastră (dacă este cazul)
 • Cum arată şi cum funcţionează siturile lor web
 • Strategiile şi obiectivele demne de luat în seamă
 • Produsele sau serviciile oferite
 • Asistenţa clienţilor – garanţii oferite, reguli şi proceduri
 • Funcţionalitatea şi personalizarea sistemului de vânzare
 • Campaniile de publicitate
 • Punctele slabe şi sensibile din ofertele lor
 • Căti vizitatori au?
 • Situaţia afacerilor lor. Se dezvoltă? Stagnează? Scad? Care ar fi explicaţia?
 • Ce se poate învăţa din acţiunile competitorilor vostri? Dar din reclamele lor?
 • Prin ce se deosebesc produsele sau serviciile lor de ale voastre?
 • Şi, cel mai important, cum credeţi că puteţi concura cu succes cu ei ?

După ce studiaţi concurenţa, puteţi constata că domeniul de activitate este pur şi simplu prea aglomerat şi că va fi foarte greu să oferiţi ceva în plus. În cazul acesta, ar fi mai bine să găsiţi o altă nişă de piaţă în care să puteţi să vă desfăşuraţi activitatea cu succes.

Pe de altă parte, dacă veţi considera că nu este o concurenţă foarte mare, vă puteţi folosi imaginaţia ca să găsiţi strategii pentru a le combate oferta.

Cum afli care este concurenta pentru produsul tau?

O data ce ai stabilit  ca exista cerere pentru nisa pe care ai ales-o, trebuie sa vezi daca poti concura impotriva concurentilor deja aflati pe piata.
Astfel, va trebui sa stii:
– Cine se afla in Top 10 pe Google pentru acele cuvinte cheie?… si cat de greu va fi sa declasezi pe unul dintre ei pentru a te stabili in topul primilor 10?
-Cat de multe reclame Pay-Per-Click (PPC) exista pentru cuvantul cheie?… Si cat de mari sunt licitatiile?

Daca nu reusesti sa ajungi pe prima pagina a Google-ului este putin probabil sa ai mult trafic pe pagina. Nu conteaza daca sunt 2,000 sau 20 de milioane de pagini care concureaza pentru acelasi cuvant cheie, nu conteaza decat primele 10 locuri.
Trebuie sa stii ca este foarte greu sa pozitionezi un site nou pe prima pagina de Google pentru un cuvant cheie competitiv.
Ceea ce trebuie facut este sa stabilesti daca vei putea atinge acea pozitie de top in primul an de optimizare al site-ului sau daca concurentii stabiliti sunt atat de bine inradacinati incat este practic imposibil sa obtii o pozitie pe prima pagina.

O data ce ai stabilit ca nisa ta are intr-adevar potentialul de a deveni profitabila, incepe sa folosesti SEO pe pagina, strategii de construire a link-urilor si instrumente de copywrite pe care le ai la indemana. Internetul este un teren cu mii de nise profitabile care asteapta sa fie alese de cei care pot sa le recunoasca.

Cerceteaza concurenta pentru nisa

Acest pas este esential pentru succesul tau. Dupa cum am precizat mai devreme, exista macro si micronise. In mediul online foarte competitiv din ziua de azi este mai bine sa alegi o micronisa care implineste sufieciente cereri ale vizitatorilor si cautari si in acelasi timp nu implineste milioane de rezultate ale cautarii pe Google (site-uri concurente).

Evident, nu vrei sa construiesti un site de nisa daca nu exista oameni care sa il caute sau care sa caute produsele pe care le promovezi in el. Ai nevoie de vizitatori si vanzari astfel incat sa obtii comisioane, si evaluarea cererii permite determinarea sau prezicerea cator vizitatori si vanzari vei avea.

Competiţia  este un mod de viaţă,  mai ales când vine vorba de afaceri online.