Cum să întocmiţi planul afacerii

 

Aşa cum fiecare persoană este diferită, în felul ei, aşa şi planurile de afaceri sunt diferite. Dar formatul acestuia este, în general, acelaşi.

Iată, în continuare cateva aspecte care vă pot ajuta să vă conturaţi propriul plan.

=> Audienţa: pentru cine întocmiţi acest plan?

=> Durata proiectului: pe ce durată se va desfăşura afacerea voastră?

=> Tipul afacerii: felul afacerii, fie ca este de furnizare de servicii, de vânzare-cumpărare a unor anumite produse, sau ambele, va influenţa tipul informaţiei ce trebuie inclusă în planul respectiv. Problemele legate de inventariere, producere sau distribuire devin mai puţin importante atunci cand vă axaţi pe furnizarea de servicii.

=> Sursele de informaţie: ce informaţii aveţi la dispoziţie pentru a va creea planul şi cât de bine v-aţi documentat?

elemente plan afacere

De fapt, când vine vorba de crearea unui plan de afaceri, cel mai important ar fi: să începeţi. Începeţi cu un document simplu care să evidenţieze principalele elemente ale afacerii voastre şi apoi dezvoltaţi-l în timp prin adăugarea de noi elemente.

1. Prezentarea generala a afacerii

Scopul descrierii afacerii este sa explice obiectiv si sa justifice ideea de afaceri intr-o maniera entuziasta si optimista.

Descrierea afacerii ar trebui sa includa urmatoarele sub-sectiuni

1.1 Prezentare generala a domeniului de activitate

De multe ori neglijata de multe planuri de afaceri, prezentarea generala a domeniului de activitate poate oferi potentialilor investitori, informatii despre domeniul in care intrati sau in care sunteti deja implicat. Aceasta prezentare generala ar trebui sa inceapa cu situatia curenta a domeniului si viitorul acestuia.

Acolo unde este posibil, oferiti informatii despre piata, incuzand efectul pozitiv sau negativ pe care oricare noi produse sau dezvoltari il pot avea asupra companiei dumneavoastra.

Descrierea companiei

Incepeti cu numele legal al companiei si mentionati forma juridica, presum SRL, SA, SNC etc. Stabiliti si daca afacerea este noua, in dezvoltare sau o preluare a unei afaceri deja existente. Apoi, explicati activitatea pe care o desfasurati, incluzand producerea oricarui produs, oferirea oricarui serviciu si asa mai departe. Mentionati unde se afla sediul central al companiei precum si alte locatii secundare in care va opera compania dumneavoastra, explicand motivele pentru care ati ales acele locatii.

 Istoric si starea curenta

Rezumati istoricul si starea curenta a companiei  dumneavoastra. Daca firma este nou-formata, explicati clar cum ati venit cu ideea de a porni aceasta afacere si cum v-ati cunoscut partenerii. Daca afacerea dumneavoastra este deja operationala, spuneti cititorului de cat timp activati in aceasta afacere.

Scopuri si obiective

Pentru aceasta sectiune, explicati in termeni simpli, intr-un singur paragraf, obiectivul companiei dumneavoastra.
Stabiliti obiectivele companiei, raspunzand la urmatoarele intrebari:

 • Care sunt planurile de viitor ale companiei dumneavoastra?
 • Care sunt ambitiile dumneavoastra pentru companie?
 • Aveti puse la punct strategii de crestere?
 • Daca da, cat de repede considerati ca va creste afacerea dumneavoastra?
 • Explicati scopurile pe termen scurt si lung pentru companie
 • Care sunt termenele pentru atingerea acestor scopuri?

 

1.2 Produse si servicii

Aceasta sub-sectiune ofera o descriere stricta si la obiect despre produsele sau serviciile pe care afacerea le va oferi clientilor. De exemplu, includeti caracteristicile produsului, cum ar fi functionalitatea, designul, stilul si culorile.

Descrierea ar trebui sa spuna cititorului de ce produsul sau serviciul companiei dvs. este diferit sau unic in piata de desfacere.

Incepeti sa va vindeti ideea, creand un oarecare entuziasm in privinta ei. Fiti sincer cu privire la propriile capacitati. Cand investitorii potentiali si ofiterii de credit vor fi terminat aceasta sectiune, ei ar trebui sa fie entuziasmati de ideea de a citi detaliile legate de marketing si finante ale afacerii dumneavoastra. Incercati sa descrieti beneficiile bunurilor si serviciilor dumneavoastra din punctul de vedere al clientului.

In cateva paragrafe, raspundeti la urmatoarele intrebari:

 • Care este produsul sau serviciul dumneavoastra?
 • Care sunt nevoile stringente la care raspunde produsul dumneavoastra?
 • Cine il va cumpara?
 • Ce beneficii va avea clientul dumneavostra de pe urma produsului sau serviciului?
 • Ce caracteristici are?
 • Cum functioneaza produsul sau cum este utilizat serviciul?
 • Ce servicii post-vanzare sunt oferite? (Livrare, garantie, asistenta clienti, returnarea banilor etc.)
 • Care este strategia dumneavoastra de stabilire a preturilor?
 • Care este pretul de vanzare, costul si profitul pentru fiecare produs?
 • Care produse / servicii se cer pe piata?
 • Care sunt vanzarile curente?