Cea mai buna investitie

 

Investitie buna 1Dacă majoritatea agenţilor comerciali se gândesc la modul în care îşi prezintă produsele/serviciile, foarte puţini sunt cei care se gândesc la modul în care îşi prezintă preţul. Când clientul întreabă care este tariful, răspunsul cade, laconic, ca lama unei ghilotine. Anunţarea preţului e urmată atunci de o lungă tăcere apăsătoare, în timpul căreia vânzătorul aşteaptă, jenat, o reacţie din partea clientului. De multe ori răspunsul este ,,E scump!…”.

Tăcerea creează nelinişte. Lăsând-o să se instaleze după ce aţi anunţat preţul, vă invitaţi interlocutorul să ia cuvântul şi să reacţioneze. Şi la ce altceva ar putea reac­ţiona clientul dacă nu la ceea ce tocmai a aflat, la preţ?

Anunt plus expunere comerciala

Iată de ce e bine ca anunţarea preţului să fie urmată de o expunere comercială. De altfel, alegerea cuvintelor este importantă pentru prezentarea preţului. Trebuie eliminate toate cuvintele cu încărcătură negativă, adică acele cuvinte care induc o noţiune de „scoatere a unor bani fără speranţa de a primi ceva înapoi”, precum costuri sau cheltuieli. Se va prefera termenul de investiţie, care evocă ideea de rentabilitate a investiţiei. În sfârşit, vor fi bine–venite toate tehnicile clasice de minimizare a preţului – rate lunare, evaluarea lui în număr de pachete de ţigări sau bilete la cinema, de exemplu

În cele din urmă, dacă luăm în considerare toate aceste trucuri, vom ajunge la un rezultat sensibil mai bun, aşa cum o demonstrează cei doi negociatori imo­biliari cu competenţe comerciale diferite care răspund solicitării de preţ din partea clientului:

Vânzătorul 1: Pentru cumpărarea acestui apartament va trebui să luaţi în calcul o cheltuială de 120.000 de euro. (Tăcere)

Vânzătorul 2 : Pentru a deveni proprietarul acestui apartament va trebui să investiţi 120.000 de euro, adică în jur de 1.000 de euro pe lună dacă faceţi un credit – şi astfel vă alegeţi cu o privelişte frumoasă, o viaţă de vis, cu parcul Cismigiu la doi paşi, spaţii comerciale la parterul imobilului şi săli de cinema la cinci minute de mers pe jos.