nisa de piata- piata tinta

 

NISA de piata- Cercetare

Cercetarea ar putea cuprinde studii demografice, conduse intern prin studii online şi campanii e-mail, sau externe, prin consultanţi de piaţă specializaţi. Cercetarea preliminară ar trebui să cuprindă:

 1. Profilul de acces la Internet

 • Capacităţile tehnologice: care sunt facilităţile/capacităţile hardware şi software de acces la Internet ale grupului ţintă? Strategia de marketing ar trebui creată în jurul acestor capacităţi
 • Mijloace de acces: cum şi unde accesează Internet grupul ţină (acasă, la serviciu, la bibliotecă, etc)? Desingul planului de marketing ar trebui să reflecte aceste punct de acces. Cum se compară acestea cu media tradiţională? Poate fi necesară utilizarea unei combinaţii de media pentru a câştiga acces la audienţa dorită
 • Utilizare: care sunt motivaţiile consumatorilor ţintă pentru utilizarea Internetului? Adunarea de informaţii, cumpărături, interacţiuni? Există şabloane de utilizare? Aceşti utilizatori sunt utilizatori frecvenţi de Internet, ocazionali etc.?
 • Capacităţile de comerţ electronic: există prejudecăţi împotriva comerţului electronic?
  Dacă da, canalele media alternative ar putea să le contra-atace etc.
 • Restricţii guvernamentale: există restricţii privitoare la vânzarea anumitor bunuri şi servicii?
 • Media şi recreere: ce tip de media utilizează grupul ţintă? Acest tip ar putea fi utilizat atât pentru a ajuta prezenţa pe Internet, cât şi în campaniile publicitare directe.

2. Analiza pieţei ţintă:

 • analiza nisa de piata: cine are nevoie sau doreşte produsele şi serviciile companiei? Întrebări adiţionale: cine sunt clienţii companiei? Care sunt nevoile clienţilor? Ce fac din aceste organizaţii potenţiali clienţi? Care sunt scopurile şi obiectivele companiei? Care sunt resursele companiei? Cine sunt competitori şi cum se poate face diferenţa de aceştia? Care sunt riscurile şi veniturile identificabile? Care sunt problemele financiare?
 • care este cea mai bună nisa de piata: care sunt forţele şi slăbiciunile competitorilor? Există oportunităţi de nişă pentru afacere? Există avantaje faţă de competiţie? Cum se poate diferenţia preţul de cel al competiţiei? Care sunt forţele şi slăbiciunile produselor? Care sunt ariile industriale în care se doreşte vânzarea produselor/seviciilor? Care este poziţia companiei pe piaţă? Ce fac competitorii pe Internet?
 • generaţia pilot şi atragerea celor care prospectează: identificarea generaţiei pilot şi a activităţilor de marketing, asignare de responsabilităţi de marketing celor care au interesul şi posibilităţile, implementarea de sisteme administrative pentru execuţia activităţilor de marketing, dezvoltarea unui program al campaniei de marketing;
 • construirea relaţiilor prin convertirea celor care prospectează piaţa în clienţi pe termen lung: ce activităţi şi paşi se pot adăuga la planul de marketing pentru a face tranziţia de la client potenţial (în prospectare) la client „stabil”?
 • imagine: Ce imagine au clienţii despre companie? Ce imagine se doreşte a fi avută de către clienţi despre companie (Compania, Produsul companiei, Serviciul clienţi din companie, Încrederea în companie, Costul serviciilor etc. – toate parte a procesului online de branding);
 • procesul de vânzare: Ce tipuri de cumpărători vor fi atrase de produsele şi serviciile oferite? Ce nevoi sunt satisfăcute de produsele/serviciile oferite? Cu se poate prezenta soluţia companiei în faţa clienţilor? Ce se formează o propunere care să reflecte imaginea si produsele companiei? Cum se pot îmbunătăţi abilităţile de negociere şi „apropiere” de clienţi?
 • perspectiva clienţilor: Ce informaţii caută clienţii? Clienţii caută informaţii despre produse, servicii, servicii-suport, alte modalităţi de utilizare ale produsului, detalii tehnice? Cum utilizează Internetul clienţii companiei?

Internetul oferă un mediu unic pentru marketing, combinând cele mai dezirabile aspecte ale mediilor conveţionale cu capacităţile de acţiune instantanee ale consumatorilor potenţiali. Deoarece utilizatorii Internet trebuie să găsească compania pe Net, aceştia pot fi atraşi şi identificaţi într-o piaţă mai îngustă decât în mediile tradiţionale.