Protectia de baza- metode de protectie a ideii

Protectia de baza a ideii de afaceri 1Înainte de a trece la etapa de testare preliminară, trebuie să le adresăm câteva cuvinte celor care se tem că altcineva le-ar putea fura ideea. În majoritatea cazurilor vă veţi convinge că oamenii sunt demni de încredere, dar pentru a fi cu inima împăcată, puteţi proceda astfel: scrieţi pe scurt, în două exemplare, o prezentare a conceptului dumneavoastră, incluzând şi documentaţia aferentă. Păstraţi un exemplar şi expediaţi-l pe celălalt avocatului dumneavoastră, cu instrucţiunea de a nu-l desigila decât la nevoie.

Dacă ideea dumneavoastră este ieşită din comun, însărcinaţi-vă avocatul să iniţieze formalităţile de brevetare. În plus, dacă discutaţi despre ea cu un potenţial fabricant, îl puteţi ruga să semneze o declaraţie prin care se angajează să nu o copieze. E de asemenea prudent să notaţi într-un jurnal progresele înregistrate. Chiar dacă sunteţi extrem de precaut, nu trebuie ca luarea măsurilor de prevedere să constituie un pretext pentru a vă limita activitatea. La urma urmei, conceptul vă aparţine, îl cunoaşteţi mai bine decât oricine, deci se poate spune că sunteţi o autoritate în domeniu.

Pe măsură ce veţi avansa, veţi vedea că încep să se petreacă lucruri interesante. Ideile vor deveni mai clare, mai concise, iar dumneavoastră veţi şti mai bine încotro doriţi să vă îndreptaţi şi cum să faceţi pentru a ajunge acolo. Important este că nu aţi cheltuit mii de dolari pentru a testa piaţa sau a vă structura ideile. În acest capitol v-au trebuit bani doar pentru benzină, câteva telefoane şi ceva mai multe creioane şi carneţele. Ni se pare o investiţie rezonabilă pentru a vă explora visele. Care este acum situaţia ideii dumneavoastră? Sunteţi gata să-i daţi viaţă? Haideţi să aflăm împreună!

Evaluarea fezabilităţii

Experţii şi majoritatea companiilor ce oferă produse noi cheltuiesc adesea pentru evaluarea fezabilităţii unui produs sau serviciu sume mai mari decât ar putea strânge o persoană cu venit mediu într-o viaţă întreagă. Şi atunci, cum se face că există milioane de oameni obişnuiţi, ca noi şi ca dumneavoastră, care lansează cu succes diverse produse fără a dispune de resurse materiale? Explicaţia este simplă: ei pot înregistra reacţii de răspuns preţioase cu privire la planurile şi prototipurile lor, fără a cheltui aproape nimic.

Protectia de baza a ideii de afaceri 2Persoanele din partea cărora trebuie să aşteptaţi reacţii de răspuns pot fi împărţite în trei categorii: prieteni, profesionişti pe care îi cunoaşteţi, şi, în al treilea rând, persoane pe care nu le cunoaşteţi, dar a căror opinie are o anumită relevanţă pentru afacerea dumneavoastră în ce priveşte procesul de producţie, planificarea şi proiectarea prototipului sau marketingul general.

Reţineţi însă: deocamdată nu este necesar să angajaţi pe nimeni; altfel, riscaţi să rămâneţi fără resurse materiale. Acum trebuie doar să ne asigurăm că următorul pas va fi cât se poate de corect.

Devotamentul ca protectie

Probabil că vă preocupă încă modalităţile de protejare a ideii dumneavoastră şi, de această dată, vom adânci problema, abordând-o într-o manieră mult mai tranşantă. Deşi furturile nu au devenit încă o raritate, iar unele iniţiative necesită serviciile unui specialist în problema brevetelor de invenţie, noi considerăm că cea mai eficientă modalitate de a vă proteja ideile este devotamentul dumneavoastră deplin faţă de activitatea pe care o efectuaţi. Nu vă fie teamă să învăţaţi şi apoi să aplicaţi în practică hotărât, agresiv chiar, ceea ce aţi învăţat. Uneori se întâmplă ca o anumită tendinţă economică să fie percepută de mai multe persoane, ele elaborând apoi, separat, proiecte sau concepte asemănătoare. Exemple în acest sens sunt computerul, faxul, biscuiţii traşi în ciocolată şi multe altele. Ei bine, aşa-i în economia de piaţă!

Atentie cui descrieti ideea

Dacă totuşi vă temeţi de anumite persoane, mărginiţi-vă să le descrieţi ideea în termeni cât mai generali. Adesea un concept poate fi expus fără a oferi nici un fel de detaliu, permiţând însă consultantului să înţeleagă situaţia pieţei şi să vă dea un sfat util.

Concluzii

În concluzie, indiferent de protecţia pe care v-aţi asigurat-o, pentru a face progrese trebuie să aveţi încredere în cineva. Aşa că, luaţi aminte: nu vă daţi şi cămaşa de pe dumneavoastră, nu cheltuiţi sume uriaşe de bani spre a vă pune ideea în aplicare, dar, pe de altă parte, nu vă folosiţi temerile exagerate ca scuză pentru a nu avansa. În opinia noastră, hotărârea dumneavoastră de a identifica piaţa potrivită este cea mai eficientă protecţie de care puteţi beneficia şi, totodată, principala modalitate de a dobândi succesul. Experimentarea unor idei şi activităţi noi implică totdeauna şi un oarecare grad de explorare a universului interior, fapt ce poate părea puţin înspăimântător sau, pur şi simplu, neplăcut. Mulţi dintre clienţii noştri, având o anumită experienţă profesională, nu-l consideră dificil.

Alţii însă nu pot spune cu certitudine cine sunt şi ce posibilităţi au. Interesant este faptul că, de obicei, din cea de-a doua categorie fac parte persoane cu un ridicat potenţial creator, care nu au fost excesiv rigidizate sau marcate de anumite limite impuse ori deprinse. Ţinem să vă reamintim faptul că, în viaţă, orice situaţie poate fi privită din două unghiuri de vedere: ca fiind copleşitoare, lipsită de speranţă şi deprimantă, sau, dimpotrivă, ca abundând în posibilităţi, promisiuni de viitor şi aventuri incitante, indiferent de persoana în cauză sau de situaţia ei din acel moment.

Descoperiţi partea interesantă a vieţii, aventura, sau mai bine spus,creaţi dumneavoastră înşivă aventura şi frumuseţea. De aici înainte, orice moment poate constitui punctul de plecare. Sperând că v-am deschis gustul pentru „producerea” ideilor, să abordăm în continuare cel mai incitant aspect al profilului dumneavoastră ideatic – o activitate extrem de interesantă prin faptul că veţi imagina o sumedenie de noi posibilităţi, învăţând în acelaşi timp şi câte ceva despre dumneavoastră înşivă.