Relevanta cuvintelor cheie

 Deseori apar confuzii in ceea ce priveste Relevanta Cuvintelor Cheie. In mod evident, cuvintele cheie vizate trebuie sa fie relevante pentru tema sau mai bine zis continutul site-ului pentru care au fost utilizate.

Motoarele de cautare pot respinge anumite pagini de la afisarea dupa anumite cautari datorita unei relevante necorespunzatoare a cuvintelor interogarii vizavi de tematica site-ului (depistata prin analizarea continutului paginilor in raport cu pagini similare din baza de date) si deobicei dureaza intre 30 si 90 de zile pana cand un motor isi reimprospateaza index-ul oferind site-ului o a doua sansa.

Este un timp nepermis de mare pentru a astepta ca site-ul sa fie acceptat acolo unde ii este locul. In prezent, motoarele de cautare sunt din ce in ce mai inteligente. De aceea, va trebui ca orice proiectant sa se asigure in modul cel mai serios ca este respectata linia (tematica) generala a site-ului din punt de vedere al cuvintelor si frazelor cheie inglobate.

Cum sa le selectezi corect

Din moment ce acest lucru este crucial, cuvintele cheie vor trebui selectate cu cea mai mare grija. Folosind serviciile Overture, WordTracker sau Google AdWords mentionate anterior, orice proiectant are ocazia sa se asigure ca ceea ce face este corect. Mai intai proiectantul va selecta cuvintele pe care crede ca altii le-ar folosi pentu a identifica produsul sau serviciul sau pe web.

Apoi va cauta online, utilizandu-le efectiv in motorul preferat, si va retine primele 10 site-uri din listingurile rezultate. Examinand termenii utilizati de aceste site-uri pentru oferte similare, proiectantul isi va completa in acest fel lista de cuvinte si expresii cheie vizate. Apoi va trece la utilizarea unuia sau mai multor instrumente online in felul urmator:

  1. Relevanta cuvintelor cheie 1WordTracker – poate stabili atat potentialele lipsuri ale listei de termeni deja intocmite (si care nu este definitiva) prin sugerarea de sinonime dar va intocmi si un top al celor mai cautate cuvinte si expresii cheie pe web din lista, proiectantul urmand sa tina cont de acest top la gradul de optimizare mai mare sau mai mic aplicabil site-ului sau anumitor pagini pentru respectivele cuvinte si expresii cheie.
  2. Google AdWords – programul de incluziune cu plata este mai mult decat de ajutor in incercarea de stabilire a ceea ce se cauta pe web intr-un domeniu de interes.saptamani, luni (ca urmare a cautarilor efectuate cu Google utilizand cuvintele si expresiile cheie setate). Utilizand strategia Google AdWords in continuarea lui WordTracker, orice proiectant de pagini web isi va putea intocmi in scurt timp statistici exacte cu privire la ce si cum misca pe cea mai mare parte a web-ului d.p.d.v al cererii relative la oferta proprie. Statisticile astfel obtinute reprezinta prospectul anterior mentionat fundamental ca o afacere pe web sa se deruleze optim inca de la aparitia sa pe www. Altfel, astfel de statistici, intocmite de firme de specialitate, ar costa utilizatorul proiectant foarte mult, adaugand inca o suma considerabila investitiei initiale.

Metoda riguroasa de alegere a cuvintelor cheie utilizand instrumentul Overture

Dupa cum am mai spus, primul pas in orice campanie dedicata promovarii site-ului prin intermediul motoarelor de cautare este alegerea corecta a cuvintelor si expresiilor cheie potrivite pentru a reprezenta sintetic si sugestiv (prin intelesul lor) continutul, tematica si oferta comerciala a site-ului. Daca acest pas nu este tratat cu ca mai mare atentie si responsabilitate, se poate ajunge in situatia de a nu exprima oferta prin cuvintele si expresiile cheie utilizate uzual de vizitatori in identificarea ofertelor comerciale in domeniu, astfel ca site-ul va fi de negasit pentru multi utilizatori ai motoarelor de cautre si directoarelor web.

Sau, si mai rau, se poate ajunge la situatii comfuzive (produse accidental sau deliberat de catre posesorul afacerii online), prin care utilizatorul poate ajunge pe site cautand cu totul altceva decat ofera site-ul in cauza. Aceasta situatie poate aparea fie in cazul in care proiectantul nu a vizat strict obiectivul site-ului atfel incat a creat o „salata” si nu „un fel principal de mancare”, fie atunci cand site-ul in cauza a fost promovat de la bun inceput prin cuvinte cheie neavand nimic in comun cu continutul acestuia, fiind vizata popularitatea mare a acestor cuvinte cheie printre utilizatorii de Internet (un astfel de termen extrem de popular si de folosit in mod abuziv este, spre exemplu „sex” sau „porn”).

In oricare dintre situatii s-ar afla, webmaster-ul trebuie sa stie ca nu exista o finalitate fericita pentru nici una dintre abordarile prezentate.

Abordrea profesionala si corecta:

Relevanta cuvintelor cheie 2

Pasul 1:

Deschide un editor text si noteaza intr-un fisier toate cuvintele si expresiile cheie care crezi ca pot sugera cat mai bine oferta in domeniu a site-ului, continutul si tematica acestuia. Vom exemplifica acest lucru in cazul unei companii care ofera produse informationale si servicii in domeniul „search engine optimization”. O lista primara de expresii cheie ar fi: search engine optimization; search engine marketing; online marketing; search engine promotion; search engine campaign;

Un sfat: nu alege expresii cheie alcatuite dintr-un singur cuvant, deoarece sunt foarte generale si extrem de competitive (o cautare cu Google pentru cuvantul „marketing” returneaza nici mai mult nici mai putin de 58 de milioane de rezultate). Un alt motiv pentru care sa nu alegi cuvinte singulare este acela ca nu iti vor aduce trafic de calitate, spre exemplu, daca site-ul tau vinde accesorii de iarna in timp ce in Google site-ul apare pe primele locuri pentru cuvantul cheie „iarna” sau numai pentru „accesorii”, este foarte putin probabil ca majoritatea vizitatorilor cautand „iarna” sau „accesorii” sa fie interesati sau sa si cumpere ceva.

Relevanta cuvintelor cheie 3

Pasul 2:

Incarca pagina corespunzatoare instrumentului online de analiza a cuvintelor cheie generic numit „Overture Search Term Suggestion Tool” si executa o cautare dupa prima expresie cheie din lista anterior intocmita. Se va genera automat un tabel cu cele mai cautate expresii cheie pe Internet derivate din expresia initiala. Tabelul generat va include si expresia initiala intr-un clasament incepand de la cea mai utilizata expresie de cautare pana la cea mai putin utilizata. Din acest clasament vei selecta expresii cheie in functie de relevanta acestora vizavi de continutul site-ului si de numarul lunar de cautari efectuate utilizand expresia respectiva (numar de cautari afisat de altfel intr-o coloana separata din tabelul-clasament generat).

Vei imbunatati astfel lista initiala cu mai multe expresii si cuvinte cheie (poate mai multe decat ti-ai imaginat vreodata ca se cauta), excluzand, daca este cazul, vechile expresii formulate initial (daca acestea apar ca fiind solicitate foarte rar sau daca nici macar nu exista in tabel). Vei nota in dreptul fiecarei expresii din lista finala numarul de cautari efectuate pe luna in curs dupa acea expresie de catre utilizatorii de Internet.

Relevanta cuvintelor cheie 4

Pasul 3:

Intocmeste un tabel pe 4 coloane, fiecare coloana desemnand generic: Expresia cheie, Popularitatea expresiei, Numarul de competitori, Coeficientul calculat.

  • Expresia cheie va fi luata din lista finala de expresii.
  • Popularitatea expresiei va fi cea din tabelul de expresii generat online.
  • Numarul de competitori va fi desemnat de numarul de rezultate gasite de Google la cautarea dupa expresia cheie in cauza (numar care apare la fiecare cautare in extrema dreapta din bara albastra de sub caseta Search).
  • Coeficientul calculat va fi rezultatul combinarii Popularitatii Expresiei si Numarului de Competitori dupa urmatoarea formula:

Popularitatea * Popularitatea * 1000 / Nr. Competitori ADICA: patratul Popularitatii inmultit cu 1000 si raportat la Nr. Competitori

Relevanta cuvintelor cheie 5

Pasul 4:

Sorteaza expresiile cheie de la cea cu coeficientul cel mai mare (ca fiind prima din lista) pana la cea cu coeficientul cel mai mic (ultima din lista). Coeficeintul cel mai mare va indica expresia cea mai importanta ce urmeaza a fi inclusa ca expresie cheie in structura textuala a site-ului, in timp ce ultima expresie din lista este si cea mai putin importanta, fie ca nu este cautata suficient, fie ca se plaseaza intr-un context extrem de concurential.

Vei fi obtinut asadar lista finala a expresiilor cheie in functie de care se preteaza optimizarea site-ului, clasificate in raport cu prioritatea la optimizare. Nu uita ca adresa web (URL-ul) site-ului final, titlul si numele de fisier ale paginilor finale trebuie sa fie cat se poate de relevante din punct de vedere al cuvintelor cheie prospectate, si de asemenea, continutul propriu zis al site-ului sau paginii web trebuie sa se imbine sintactic si semantic cu restul cuvintelor cheie selectate anterior ca reprezentative.