Piata tinta – Cercetare preliminaraPiata tinta 6

Cercetarea unei nise de piata trebuie sa cuprinda studii demografice, conduse intern prin studii online şi campanii e-mail, sau externe, prin consultanţi de piaţă specializaţi.
Cercetarea preliminară ar trebui să cuprindă:

  1. Profilul de acces la Internet

  • Capacităţile tehnologice: care sunt facilităţile/capacităţile hardware şi software de acces la Internet ale grupului ţintă? Strategia de marketing ar trebui creată în jurul acestor capacităţi
  • Mijloace de acces: cum şi unde accesează Internet grupul ţină (acasă, la serviciu, la bibliotecă, etc)? Desingul planului de marketing ar trebui să reflecte aceste punct de acces. Cum se compară acestea cu media tradiţională? Poate fi necesară utilizarea unei combinaţii de media pentru a câştiga acces la audienţa dorită
  • Utilizare: care sunt motivaţiile consumatorilor ţintă pentru utilizarea Internetului? Adunarea de informaţii, cumpărături, interacţiuni? Există şabloane de utilizare? Aceşti utilizatori sunt utilizatori frecvenţi de Internet, ocazionali etc.?
  • Capacităţile de comerţ electronic: există prejudecăţi împotriva comerţului electronic?
    Restricţii guvernamentale: există restricţii privitoare la vânzarea anumitor bunuri şi servicii?
  • Media şi recreere: ce tip de media utilizează grupul ţintă? Acest tip ar putea fi utilizat atât pentru a ajuta prezenţa pe Internet, cât şi în campaniile publicitare directe.

2. Analiza pieţei ţintă:

  • Piata tinta 7analiza nisa de piata: cine are nevoie sau doreşte produsele şi serviciile companiei? Întrebări adiţionale: cine sunt clienţii companiei? Care sunt nevoile clienţilor? Ce fac din aceste organizaţii potenţiali clienţi? Care sunt scopurile şi obiectivele companiei? Care sunt resursele companiei? Cine sunt competitori şi cum se poate face diferenţa de aceştia? Care sunt riscurile şi veniturile identificabile? Care sunt problemele financiare?
  • care este cea mai bună nisa de piata: care sunt forţele şi slăbiciunile competitorilor? Există oportunităţi de nişă pentru afacere? Există avantaje faţă de competiţie? Cum se poate diferenţia preţul de cel al competiţiei? Care sunt forţele şi slăbiciunile produselor? Care sunt ariile industriale în care se doreşte vânzarea produselor/seviciilor? Care este poziţia companiei pe piaţă? Ce fac competitorii pe Internet?
  • generaţia pilot şi atragerea celor care prospectează: identificarea generaţiei pilot şi a activităţilor de marketing, asignare de responsabilităţi de marketing celor care au interesul şi posibilităţile, implementarea de sisteme administrative pentru execuţia activităţilor de marketing, dezvoltarea unui program al campaniei de marketing;
  • construirea relaţiilor prin convertirea celor care prospectează piaţa în clienţi pe termen lung: ce activităţi şi paşi se pot adăuga la planul de marketing pentru a face tranziţia de la client potenţial (în prospectare) la client „stabil”?
  • imagine: Ce imagine au clienţii despre companie? Ce imagine se doreşte a fi avută de către clienţi despre companie (Compania, Produsul companiei, Serviciul clienţi din companie, Încrederea în companie, Costul serviciilor etc. – toate parte a procesului online de branding);
  • procesul de vânzare: Ce tipuri de cumpărători vor fi atrase de produsele şi serviciile oferite? Ce nevoi sunt satisfăcute de produsele/serviciile oferite? Cu se poate prezenta soluţia companiei în faţa clienţilor? Ce se formează o propunere care să reflecte imaginea si produsele companiei? Cum se pot îmbunătăţi abilităţile de negociere şi „apropiere” de clienţi?
  • perspectiva clienţilor: Ce informaţii caută clienţii? Clienţii caută informaţii despre produse, servicii, servicii-suport, alte modalităţi de utilizare ale produsului, detalii tehnice? Cum utilizează Internetul clienţii companiei?

Internetul oferă un mediu unic pentru marketing, combinând cele mai dezirabile aspecte ale mediilor conveţionale cu capacităţile de acţiune instantanee ale consumatorilor potenţiali. Deoarece utilizatorii Internet trebuie să găsească compania pe Net, aceştia pot fi atraşi şi identificaţi într-o piaţă mai îngustă decât în mediile tradiţionale.

 

Decizia finala asupra nisei de piata optime

 

Piata tinta 8Trei factori esentiali ar trebui sa influenteze ce nisa iti alegi.

1. Tine cont de interesul si experienta ta

Acesta este un pas important. Este cunoscut faptul ca in mediul online de azi continutul unui site web il poate distruge sau ii poate oferi succes. Daca luam in considerare cantitatea de munca implicata in publicitatea si in crearea unei afaceri de succes pe Internet, daca poti evita adaugarea cerecetarii unei nise necunoscute pentru a crea continut bun pe site-ul tau atunci este indicat sa procedezi astfel.

Cand am intrat in aceata afacere, primul meu site a fost despre computere, un subiect despre care stiu cate ceva dar nu suficient pentru a crea continut cu usurinta. Am petrecut mult timp cu cercetarea pentru a scrie continutul site-ului meu, si chiar daca s-a dovedit a fi un site profitabil si o nisa profitabila, acest lucru mi-a facut treaba mult mai grea.

Ceea ce incerc sa spun este ca daca alegi o nisa pe care o stii si care prezinta si interes pentru tine o sa scapi de o mare povara.

 

2. Cerceteaza concurenta pentru nisa

Acest pas este esential pentru succesul tau. Dupa cum am prexizat mai devreme, exista macro si micro nise. In stagiul foarte competitiv din ziua de azi este mai bine sa alegi o micronisa care implineste sufieciente cereri ale vizitatorilor si cautari si in acelasi timp nu implineste milioane de rezultate ale cautarii pe Google (site-uri concurente).

 

3. Este piata ta profitabila si exista cerere?

Evident nu vrei sa construiesti un site de nisa daca nu exista oameni care sa il caute sau care sa caute produsele pe care le promovezi in el. Ai nevoie de vizitatori si vanzari astfel incat sa obtii comisioane, si evaluarea cererii permite determinarea sau prezicerea cator vizitatori si vanzari vei avea.

Tot ce mai trebuie facut dupa ce gasesti o piata si un produs este sa te adrezi acestei piete.

Asta inseamna sa creezi un site web pe care il pot gasi  folosind Motoarele de Cautare, sa iti faci publicitate pe site-uri actuale pe care le folosesc, si sa faci publicitate prin e-mail din listele ale caror membri sunt.

Multe alte informatii puteti gasi in paginile urmatoare:

Definitia nisei de piata – Gasirea unei nise, inainte de demararea unei afaceri, este deosebit de importanta

Procesul prin care puteti reusi intr-o afacere de nisa

          Tactici de succes in alegerea unei nise de piata

3 factori care influenteaza alegerea unei nise de piata

Cuvintele cheie si nisa de piata profitabila

 Relevanta cuvintelor cheie

Alegerea cuvintelor cheie

Cuvinte cheie de 2 ori mai eficiente

Elementele unui plan de marketing eficient

Analiza clientelei

Analiza concurentei

Analiza pietii

Strategii de marketing (comerciale)

Studii de caz

 

In clipul de mai jos gasiti informatii despre piata tinta.

Cum redactezi o declaratie de intentie

Cum redactezi o declaratie de intentie   Ești pe cale să faci un pas important în direcția realizării obiectivelor tale! Indiferent dacă aplici pentru un loc de muncă, pentru facultate sau vrei să îți conturezi viitorul profesional, redactarea unei declarații de...

Planificare afacere online

Planificare afacere online Te-ai gândit vreodată cât de importantă este planificarea unei afaceri online? Ei bine, astăzi vom explora împreună beneficiile și avantajele pe care le aduce o strategie bine pusă la punct. Așadar, haideți să descoperim împreună de ce este...

Strategia de marketing

Strategia de marketing   O data ce ati identificat care este piata dvs de desfacere, va trebui sa explicati strategia dvs pentru a intra pe piata si a va distribui produsele si serviciile. Potentialii investitori vor analiza aceasta sectiune cu grija pentru a se...

Cum să Transformi o Viziune într-o Afacere Profitabilă

Cum să Transformi o Viziune într-o Afacere Profitabilă Există mulţi oameni care în trecut au nutrit aspiraţia secretă de a conduce propria lor afacere. Pentru cei mai mulţi, acest gând rămâne doar o simplă dorinţă. Pentru alţii, ceva se întâm­plă în vieţile lor şi le...

Elemente cu impact pentru succesul online

Afla care sunt Elementele succesului online Să le examinăm pe rând: 1. Diferenţiere Să fii pur şi simplu on-line nu este de ajuns. Pe internet vei găsi o mulţime de persoane care vând acelaşi tip de produse ca şi tine, pretinzând că ale lor sunt mai bune, acaparând o...

Cum sa planifici o afacere online

Cum sa planifici o afacere online Ideea de afacere în sine poate fi perfect viabilă pentru orice om de afaceri experimentat sau competent, dar alt do­meniu care trebuie să fie luat în considerare este dacă între­prinzătorul nostru începător are sau nu are capacităţile...