Plan de afaceri- Strategii de vanzari

 In functie de natura afacerii dvs. vânzarile pot fi o componenta esentială a succesului dvs. Tineti minte: “nimic nu se intampla pana nu se face vanzarea”.

O strategie eficienta de vanzari este extrem de importanta pentru majoritatea producatorilor, publicatiilor, firmelor de software sau prestatori de servicii. Nu treceti cu vederea importanta formularii unei strategii de vanzari eficiente.

  • discutati cum si unde intentionati sa va vindeti/distribuiti produsul sau serviciul
  • cum se va vinde produsul / serviciul ? Vanzari in persoana? Reclame TV? Prin posta?
  • Cine va vinde produsul? Un departament din interiorul companiei? Reprezentantii producatorului? Operatori telefon? Marketing prin internet?
  • Cum vom recruta, pregati si recompensa forta de vanzare?
  • Cum vom sprijini eforturile de vanzari? (staff intern, operatiuni de service, etc)

Previziuni de marketing si vanzari

Plan de afaceri-Strategii de vanzare 1Acum, dupa ce v-ati descris in detaliu produsele, serviciile, clientii, piata si planul de marketing, urmeaza sa atribuiti niste “numere” planului dvs. Pregatiti o previziune de vanzarilor luna de luna pentru o perioada de 12 luni. Previziunea ar trebui sa fie bazata pe istoricul vanzarilor dvs., pe strategia de marketing pregatita, pe cercetarea de piata si pe datele din industrie, daca exista.

Ar trebui sa faceti trei previziuni:

1)         “cel mai bun caz”

2)         “cazul expectat”, adica ceea ce va asteptati sa se intample si

3)         “cel mai rau caz”, adica o estimare a ceea ce poate fi atins orice s-ar intampla

Nu uitati sa va notati rezultatele cercetarii si presupunerile dvs. in timp ce construiti aceasta previziune a vanzarilor precum si sa pastrati toate celelalte tabele in dosarul planului. Puneti in relatie previziunile dvs cu istoricul vanzarilor, explicand diferentele dintre volumul vanzarilor trecute si vanzarile planificate. Acest pas este extrem de important daca veti prezenta planul pentru finantare.