Strategii de alegere a cuvintelor cheie 

Inainte de proiectarea designului propriuzis al paginii, este strategica intocmirea unei liste de cuvinte sau fraze cheie pe care potentialii clienti le-ar putea folosi pentru a cauta informatia, produsul sau servicul puse la dispozitie de site-ul web in cauza. Timpul va fi irosit de pomana daca se va incepe construirea unui site inainte de a intocmi acest prospect. Este o etapa critica. Se va avea in vedere includerea de sinonime si de asemenea cuvinte cheie ortografiate gresit, asa cum se intampla in mod uzual in cautarile efectuate de o multime de useri.

Continut bogat

Extrem de important este ca, odata cu desemnarea principalelor cuvinte cheie, sa se asigure si un continut informational bogat al site-ului, cat sa poata sustine ca si context si cantitate utilizarea cuvintelor si expresiilor cheie desemnate ca reprezentative de catre proiectant.

Fara un continut bogat, dar utilizand multe cuvinte cheie si expresii populare in randul cautarilor web, site-ul nu va avea in fata decat un singur drum: defavorizarea in clasamentele oferite de motoarele de cautare majore ale web-ului. Continutul informational al site-ului trebuie sa fie unic, astfel incat Google sa nu poata identifica asemanari majore de text cu alte pagini sau site-uri web.

Pentru inceput, se vor folosi cuvinte si fraze cheie pentru a identifica companiile sau pur si simplu site-urile rivale (competitia) in cazul celor mai populare motoare de cautare. Odata aflat cu cine trebuie inceputa „lupta” pentru primele 10 pozitii din motoarele de cautare vizate, vor trebui explorate cu atentie paginile web rivale, in vederea completarii listei de cuvinte si expresii cheie.

Trebuie insa facut totul cu multa atentie si in mod precaut. Au existat cazuri cand, datorita utilizarii neavizate a cuvintelor derivate din nume de companii sau produse (sau din marci inregistrate) ca si cuvinte cheie, s-a ajuns la procese penale pentru incalcarea drepturilor de autor asupra marcii si imaginii cu greu create a companiilor in cauza.

Orice jurist va spune ca este obligatorie cererea permisiunii inainte de a utiliza orice nume de marca in orice fel pe site-ul propriu. Orice nume, imagine sau slogan ce poate fi confundat sau seamana intr-o mare masura cu o marca inregistrata intra in aceeasi categorie. Asadar, vor trebui alese cu grija cuvintele si frazele cheie, tinand cont si de aceste aspecte.

Sfat: Una dintre cele mai bune metode de a accede in topul pozitiilor din listingurile motoarelor de cautare este analizarea competitiei, determinarea intr-un fel sau altul a strategiilor utilizate in respectivele cazuri si apoi construirea pur si simplu a unei pagini mai bune. Mai tarziu, pe parcursul acestei lucrari, se va vedea in ce consta practic aceasta analiza a paginilor competitiei si cum se poate construi in baza datelor obtinute o pagina superioara.

Folosire cuvinte cheie

Cuvintele sau frazele cheie precum si elementele de optimizare selectate astfel vor fi folosite apoi in paginile proprii in mai multe moduri, pentru a contribui simultan pe mai multe fronturi la ridicarea pozitiei de clasament in listing. Exista anumite „trucuri” legate de cum se pot utiliza cuvintele cheie pentru a produce rezultate optime in functie de fiecare motor de cautare in parte. Pentru moment ne vom concentra insa asupra modurilor conventionale de utilizare a cuvintelor cheie, general valabile pentru orice motor de cautare.

Strategii de alegere a cuvintelor cheie 1In primul rand toate cuvintele cheie selectate vor trebui plasate pe cat de bine si de mult posibil in titlul din HEAD-erul (antetul) documentului si respectiv in corpul documentului HTML, ca text vizibil, intre tagurile <BODY> si </BODY>, acestea marcand inceputul si sfarsitul corpului paginii web, intre ele incadrandu-se continutul textual propriuzis al paginii impreuna cu formatarea aferenta si efectele vizuale specifice.

De exemplu, daca serviciul oferit de site-ul propriu este strict legat de locatia geografica, asadar se adreseaza unui segment relativ restrans de consumatori, atunci acest lucru trebuie imediat reflectat in cuvintele cheie utilizate, astfel incat categoria de public caruia i se adreseaza sa fie cat mai bine delimitata chiar de catre continutul paginii, astfel incat listarea in rezultatele afisate de motorul de cautare sa nu fie improprie ofertei.

De exemplu, daca detii un motel in orasul Poiana Brasov, o fraza neoptimizata din punct de vedere al cuvintelor cheie strategic alese ar fi urmatoarea:

Hotelul Carpatia ofera priveliste panoramica…

Aceeasi fraza special conceputa pentru un public cat mai bine delimitat (din punct de vedere al pozitionarii diferentiate a site-ului de catre motoarele de cautare in acord cu un cadru restrans al ofertei), ar fi urmatoarea: 

Hotelul Carpatia din Poiana Brasov ofera o generoasa priveliste panoramica…