Despre competente soft (soft- skills) și cum să ai o carieră de succes
bazată pe competențele viitorului
cu Mădălina Hodorog-inițiatoarea programului FutureLearn.

Odată cu progresul tehnologiei, nu doar că s-au diversificat activitățile și sarcinile de lucru pe care un viitor angajat trebuie să le îndeplinească, dar și abilitățile necesare care îi permit rezolvarea cu succes a acestora. Ba chiar au apărut altele noi care sunt esențiale atât pentru  dezvoltarea profesională, dar și cea personală în viața cotidiană și/sau CV-ul oricărei persoane care este determinată să muncească la o viitoare carieră și să și-o mențină ulterior la standardele impuse de piața muncii și cerințele poziției pe care o ocupă, indifferent care este aceasta..

Despre ce este vorba? În condițiile actuale, angajatorii nu caută doar oameni bine pregătiți în domeniul lor specializat, dar mai ales acele abilități de finețe care se referă la adaptabilitatea și flexibilitatea în situații limită, spiritul de echipă, creativitatea. Cu alte cuvinte, pe lângă abilitățile de bază, denumite ‘’hard’’, e nevoie din ce în ce maiCompetente soft (soft- skills) și cum să ai o carieră de success 1 mult de competențe   ‘’ soft ‘’, în care EQ sau inteligența emoțională câștigă tot mai mult teren, tinzând să egaleze , dacă nu chiar să depășească ponderea deținută de  IQ .

Pe scurt, hard skill-urile îți arată cât de bine pregătit ești să faci un anumit lucru și experiența profesională dobânditî, de exemplu  ce limbaje de programare știe să opereze un ITst, pe când cele soft se referă atât la abilitățile legate de propria persoană (  autocontrolul, modul de gestionare a stresului, emoțiilor sau stărilor), cât și de cele care implică modul de relaționare cu celelalte persoane, care poate varia de la diferitele stiluri de comunicare, abilități de gestionare a conflictelor, leadershipul, gradul de motivare a celorlalți.  

Dacă cele hard se învață îndeosebi la școală, facultate sau chiar în perioada de internship la locul de muncă, cele soft se dobândesc printr-o continuă dezvoltare personală, prin relaționarea continua cu ceilalți și experiențele ce decurg din acestea. E mult mai ușor și mai rapid să dobândești o anumită competență profesională, dar este mai dificil să dobândești competențe specifice de tip soft pentru că în esență se referă la trăsături de caracter, relații interpersonale, empatie care se formează în timp și în mod constant. Însă odată dobândite, îți asigură un grad mai mare de eligibilitate, competitivitate, și nu în ultimul rând, îți sunt extreme de utile  indiferent de domeniul în care activezi în momentul de față sau în altul dacă vei dori să ți-l schimbi într-un viitor apropiat.

 

Importanța familiarizării cu și dobândirii acestor competente soft – soft skill-uri  de către tineri


De aici deducem  importanța familiarizării cu și dobândirii acestor soft skill-uri  de către tineri , viitorii candidate la un job  încă din  școală, universitate și perfecționate continuu la locul de muncă. Aceste skill-uri trebuie să fie și apanajul antreprenorilor și angajatorilor, pentru a asigura succesul companiei printr-un management modern al resursei umane.

Despre acest aspect, ne vorbește Mădălina Hodorog, o tânără freelancer care încă din studenție , a inițiat cu și pentru studenți , pentru  companii multinaționale și mai recent pentru profesori, sesiuni de training menite să dezvolte aceste competențe indispensabile în viitor.


Cartea ei de vizită pe care scrie Mădălina Hodorog Trainer | Consultant Fondator ReImagine Education  este una emoționantă, din care reiese cu claritate dedicația ei pentru acest domeniu încă insuficient explorat în România.Competente soft (soft- skills) și cum să ai o carieră de success 2

Lucrează cu pasiune în acest program alături de Călin Crețu, co-fondatorul programului FUTURE . Iată care este descrierea descrierea Mădălinei dintr-un review:

‘’O lume construită cu pasiune. Așa arată viitorul, iar Mădălina Hodorog construiește de  9 ani programe de #EducatieAltfel prin joc, energie și multă inspirație pentru a ne pregăti pentru azi și pentru viitor. La sesiunile ei de training sau consultanță participă antreprenori, profesori, studenți sau angajați care doresc să își descopere pasiunea și să aibă din nou acea „sclipire din ochi”. 

Mădălina a construit cel mai complex program de #EducatieAltfel intitulat FUTURE – Construiește cu pasiune care pregătește studenții pentru primul loc de muncă alături de profesori și angajatori. 

De-a lungul anilor, și-a pus în valoare abilitățile de organizare și strategie pe care le-a dezvoltat în cei 6 ani ca organizator de evenimente de business, proiecte europene sau evenimente internaționale. Deoarece crede în educația continuă, Mădălina este doctorand și cadru didactic asociat în cadrul Universității Babeș-Bolyai.’’

Mai multe detalii găsești pe: www.madalinahodorog.ro sau pe pagina de facebook https://www.facebook.com/madalinahodorog.education .

 

În continuare, redăm interviul Mădălinei în care răspunsurile foarte clare și  argumentate vin în sprijinul tuturor părților implicate ăn procesul de dezvolatre a acestor competențe ale viitorului.

  1. Cât de bine este cunoscut conceptul de soft skills în România de către tineri, dar și de către antreprenori? Dar gradul de implementare pe piața muncii?

Competențele soft nu sunt încă foarte cunoscute în rândul tinerilor, iar dacă unii dintre ei le cunosc sau au auzit de ele, nu știu concret și cum se folosesc în piața muncii și cât de esențiale sunt. Le înțeleg de foarte multe ori doar la nivel de teorie,doar când ajung efectiv să lucreze apar cu adevărat problemele. 

Printre cele mai frecvent întâlnite acum în piața muncii se numără: lipsa de responsabilitate (faptul că un tânăr nu duce până la capăt o activitate, renunță foarte repede), lipsa capacității de a găsi soluții, managementul stresului sau lipsa gândirii analitice. Toate acestea sunt simțite și de tânăr și de compania unde el lucrează. 

Antreprenorii au început în ultimii ani să investească tot mai mult în competențele soft. Ei dau mai departe această sarcină departamentelor de resurse umane sau recent Learning&Development, însă acest lucru se întâmplă de obicei în companiile mari, cu puternice influențe internaționale. În agenții de exemplu, antreprenorii încă se confruntă cu înțelegerea clară a competențelor soft și cum pot fi ele concret dezvoltate.
Pe piața muncii , competențele de tip soft au fost, sunt și vor fi mereu prezente. Competente soft (soft- skills) și cum să ai o carieră de success 3

  1. De unde ideea și  nevoia dobândirii de competențe soft?

În sistemul educațional românesc se pune foarte mult accent pe dobândirea competențelor de tip hard (să știi concret să faci un lucru) – competențe de care avem desigur nevoie atunci când lucrăm în piață. 

Piața muncii suferă însă zilnic schimbări foarte mari. La început,  acestea erau prezentate în studii, reviste de specialitate și cărți. Acum, această viteză este vizibilă. De exemplu, un angajat într-o companie poate primi foarte multe activități diverse care nu țineau neapărat de pregătirea lui inițială (adică competențele lui hard). Clienții vin mereu cu așteptări, programele se schimbă, piața se schimbă, iar acel angajat are nevoie de competențe precum: adaptabilitate, flexibilitate, managementul stresului, managementul timpului. Toate acestea sunt competențe soft. 

Un al doilea argument care susține dezvoltarea competențelor soft este acesta: oriunde lucrezi, în absolut orice domeniu de activitate ai nevoie de competențe soft. Fie că lucrezi într-o fabrică, la un birou sau pe șantier ai nevoie de aceste competențe soft: de a lucra în echipă, de a fi responsabil, de a te adapta etc. 

De aici nevoia aceasta mare de a ne dezvolta concret competențele de tip soft. 

  1. Cum pot fi  învățate aceste abilități  de timpuriu, încă din timpul liceului? 

La fel ca în cazul competențelor de tip hard, ele se învață pe parcursul unei vieți. Cu toate acestea, competențele de tip soft necesită mult mai mult timp și o conștientizare mult mai bună a propriei persoane. Chiar și autocunoașterea este o competență de tip soft. 

Acestea pot fi învățate din timpul liceului,ba chiar și mai repede. În sisteme educaționale precum cele din Finlanda, Germania sau Suedia,  ele sunt integrate treptat încă din primii ani de școală. Un exemplu concret este competența soft de a lucre într-o echipă. Inițial,  elevul explorează această competență, apoi înțelege care sunt limitele lui, ce rol are într-o echipă și ce își asumă natural. Și iată cum, încet încet, în ani, ajunge să dețină această competență.

Competențele soft sunt însă influențate foarte mult și de părinți. 

Din punctul meu de vedere, părinții trebuie și ei să fie conectați cu ce se întâmplă pe piața muncii. Da, profesorii au un rol esențial în educarea tinerilor și pregătirea lor pentru viitor, însă și părinții au un rol esențial în acest sens. Un exemplu concret prin care poți dezvolta competențele soft chiar și acasă este jocul. Jocul trebuie să fie văzut prin 2 direcții. În unele momente, copilul se joacă singur și își creează singur spațiul lui de educație. Aici se dezvoltă competențe soft precum creativitatea, de exemplu. În jocurile ghidate de părinți ei își pot dezvolta și alte competențe soft. Atunci când le dăm o sarcină mică prin casă este esențial să le comunicăm de ce, până când trebuie să facă acest lucru și dacă au nevoie de ajutor să ceară. Printr-un exercițiu atât de simplu, ca părinte dezvolți competențe soft precum: responsabilitatea (faptul că trebuie să ducă o sarcină până la capăt), managementul timpului (faptul că își poate organiza ziua cum dorește, dar sarcina trebuie realizată), găsirea de soluții (prin creativitate sau prin a cere ajutor). Aceste lucruri trebuie apoi comunicate copilului să înțeleagă și el ce competențe își dezvoltă.Competente soft (soft- skills) și cum să ai o carieră de success 4

  1. Diferă modul de dobândire a acestor competențe în liceu, facultate sau ca intern la o companie?

Modul în care dobândești aceste competențe nu diferă dacă ești elev într-un liceu, student la o facultate sau angajat într-o companie. Întrebarea este alta: Cât de bine deții acea competență. 

De exemplu, sunt foarte mult tineri care lucrează în echipe mici, dar nu se descurcă în echipe mari, internaționale. Un alt exemplu este cel al responsabilității, cea mai grea competență soft pe care o putem dezvolta în noi. Sunt unii care sunt responsabili până la un punct, iar apoi renunță foarte ușor. 

Competențele soft au propriile granițe și de aceea este atât de important să ne cunoaștem aceste granițe și să le depășim. Pentru noi. Pentru propria noastră evoluție. 

  1. Se vorbește de dobândirea lor prin dezvoltare personală, participare la traininguri, lectură individuală. Ca și promotor de astfel de cursuri, care este specificul acestor traininguri și cum pot ele să aibă un impact și efecte măsurabile odată parcurse?

În programul FUTURE – Construiește cu pasiune lucrăm exact pe dezvoltarea competențelor soft în rândul tinerilor care fac trecerea de la facultate la primul loc de muncă. E o prăpastie uriașă acolo, de aceea, lucrăm în aceleași sesiuni de training cu studenți, cu profesori, cu angajatori. 

Competențele soft se pot dezvolta ușor însă: 1. Ai nevoie de alte metode de predare. Eu folosesc metode de educație experiențială, 100% practice, fără prezentări PowerPoint și fără teorie. 2. Ai nevoie de o altă mentalitate. Ca trainer, profesor, actor în educație nu poți preda în sistemul formal. Competențele soft nu se dezvoltă cu un profesor care vorbește toată ora și eventual adresează câteva întrebări tinerilor. 

De aceea, mulți profesori spun că fie nu au timp să dezvolte aceste competențe (deși metodele de predare sunt extrem extrem de simple) sau că nu știu concret cum să facă acest lucru. 

Acesta a fost și motivul principal pentru care am construit acum 3 ani programul FUTURE și care este deja la ediția 4 cu peste 200 de tineri pregătiți pentru viitor, peste 150 de profesori cu noi metode de predare în propriul bagaj prin care să dezvolte aceste competențe de tip soft. Competente soft (soft- skills) și cum să ai o carieră de success 5

  1. Care este reacția participanților în urma participării la aceste cursuri? Dar a angajatorilor?

Pentru mine, spațiul de educație înseamnă energie, inspirație și joc. În acest spațiu construiesc orice tip de training, de aceea, cred, că și părerile participanților sunt atât de pozitive. Ai impresia că te joci, dar înveți atât de multe.

La ediția 4 a programului FUTURE s-au înscris 387 de studenți din anii terminali pentru 60 de locuri. Mai mult, peste 2500 de profesori au fost la sesiunile de training dedicate lor doar anul trecut. E o perioadă în care avem nevoie de #EducatieAltfel – conceptul pe care l-am promovat și construit în ultimii 3 ani. 

  1. Se poate aplica conceptul de lifelong-learning (învățare pe tot parcursul vieții) și în acest domeniu? Dacă da, cum anume?

Da. Cum spuneam anterior, poți să lucrezi bine într-un anumit context, dar nu în altul. Poți să fii un bun comunicator și să ai competența de comunicare soft dezvoltată până la un anumit nivel. Totul ține de educație continuă, dar o educație care să aducă mai multe experiențe practice în viața ta. 

  1. Ce sfaturi ați da atât viitorilor candidați, dar și antreprenorilor?

Curaj. Curaj pentru a ieși din zona de confort, curaj pentru a încerca, curaj de a nu renunța. Atât antreprenorilor, cât și viitorilor candidați le transmit această doză de curaj, iar dacă simt că nu o au să își ia doza necesară din #EducatiaAltfel. 

La final, nu putem decât mulțumi Mădălinei și partenerului ei de program pentru oportunitatea oferită, îi dorim mult success și cât mai multe idei inovatoare .Iar dacă veți simți nevoia de a vă perfection aceste competențe soft, știți acum unde și la cine  să apelați cu multă încredere!

de Rodica –Ioana Bândilă
Sursa foto: programul FUTURE

Mai multe informații pe:

www.madalinahodorog.ro 

https://www.facebook.com/madalinahodorog.education