5 lucruri de știut înainte să accesezi o bursa Erasmus +
Pentru cei care nu au auzit de Erasmus+ sau sunt interesați de mai multe informații în acest sens, acesta se referă la schimburile de studenți, masteranzi sau doctoranzi între țările participante la program și între acestea și statele partenere.
Studiind în străinătate cu ajutorul Erasmus+, poți dobândi noi competențe comunicaționale, lingvistice, interculturale și non-tehnice care îți vor aduce avantaje nete în viața profesională. Dacă dorești, poți combina perioada de studii în străinătate cu un stagiu, pentru a câștiga experiență profesională – o cerință din ce în ce mai importantă pe piața muncii.
Dar dincolo de vălul magic al unei burse Erasmus care, după mărturiile unor foști participanți, se rezumă în esență la ‘’cele mai frumoase momente din viață î n care solidarizezi cu dintre tineri de diferite naționalități’’ , ‘’o experiență socială nemaipomenită’’, ‘’o bună oportunitate de a vedea Europa (pe bani puțini)’’ și, cu siguranță, o mică rampă de lansare în carieră’’, există câteva lucruri importante de care să ții seama în momentul în care te decizi să faci acest lucru.
Pentru aceasta, am întrebat două participante la o asemenea bursă, una în Olanda, alta în Polonia.
5 sfaturi utile care te ajută să accesezi o bursă Erasmus
1. Informează-te atent despre eligibilitate, durată, condiții , prevederile contractuale, respectiv drepturile și obligațiile unui bursier.
În principiu, trebuie să fi înscris într-o instituție de învățământ superior, la un program de studii de licență sau a unei calificări de nivel terțiar recunoscute și trebuie să fi cel puțin în anul II de studii!! Apoi, trebuie să existe un acord interinstituțional între instituția de trimitere și instituția gazdă. Ambele trebuie să dețină Carta Universitară Erasmus (dacă sunt situate în țările participante la program).
Durata programului este între 3 luni (sau un trimestru ori semestru universitar) și 12 luni. Poți beneficia de mai multe schimburi Erasmus+, ca student sau stagiar, dar cumulate, perioadele respective nu pot depăși 12 luni pe ciclu de studii. În cazul disciplinelor cu un singur ciclu de studii, cum ar fi medicina sau arhitectura, puteți beneficia de sprijinul Erasmus+ pe o perioadă de maxim 24 de luni.
2. Un alt detaliu important este nivelul lingvistic minim recomandat.
În funcție de țările în care veți studia, variază de la minimum B1(intermediar) în Italia și Spania , la B2 sau C1 (avansat) după cum urmează:
- CEHIA, ELVEŢIA, FINLANDA, LITUANIA, POLONIA, PORTUGALIA, SUEDIA, TURCIA: limba engleză, B2/C1.
- BELGIA, FRANŢA, TURCIA (Galatasaray University) : limba franceză: B2/C1, limba engleză (recomandabil), nivel B2 (pentru Turcia).
- ITALIA: limba italiană: B1, limba engleză (recomandabil) B1, dacă nivelul limbii italiene este mai mic sau egal cu B1 “acceptabil”.
- SPANIA: Limba spaniolă: B1, limba engleză (recomandabil) B1, dacă nivelul limbii spaniole este mai mic sau egal cu B1 “acceptabil”.
- GERMANIA: limba germană: C1, limba engleză (recomandabil) B2
Nivelul lingvistic urmează standardul din cadrul european de referinţă (RO, FR, EN, IT, ES, DE).
Recunoașterea academică și programul de studii sunt stipulate chiar în contract. La întoarcere, Universitatea gazdă trebuie să îți furnizeze, personal și universității de trimitere, o foaie matricolă care să confirme că ai finalizat programul stabilit și care să conțină rezultatele obținute. Apoi, universitatea voastră trebuie să vă recunoască creditele obținute în străinătate (prin metoda creditelor ECTS sau o metodă echivalentă), conform prevederilor contractului de studiu semnat înainte de plecare și să le adauge, fără alte condiții, la totalul creditelor pe care trebuie să le acumulezi pentru a absolvi.
Dacă universitatea la care studiezi se află într-o țară participantă la program, perioada de mobilitate ar trebui înscrisă și în suplimentul la diplomă.
Atenție!!!
Conform contractului pentru bursa Erasmus, trebuie obținute 30 de credite la universitatea parteneră. În caz de neîndeplinire al acestui cuantuum minim (cu mici excepții precum 29 de credite de exemplu), bursa primită trebuie restituită. Deci un total de 30 de credite este necesar, cel puțin în România.
În principiu, materiile studiate în străinătate trebuie/este recomandat să fie alese în așa mod încât să se potrivească cu materiile care trebuie studiate acasă în același semestru, astfel, la revenirea în țară, aceste materii pot fi echivalate. Practic, nota primită în Erasmus va fi înscrisă ca și nota primită la materia echivalată de acasă. Din cauza diferențelor de nivel, de dificultate (ex. o materie acolo este una principală, iar acasă este opțională) și de evaluare (ex. posibil ca în țara străină să nu existe un punct din oficiu, ci evaluarea începe de la 0), există șansa ca la nota primită în Erasmus să se adauge 1 sau 2 puncte în plus acasă, dar asta nu este obligatoriu.
Foarte probabil ca materiile să nu se potrivească perfect cu cele de acasă, astfel de multe ori se ivesc situații în care, de pildă, o materie care acasă valorează 4 credite la nivel de licență se va potrivi cel mai bine cu o materie din străinătate care are 7 credite și este de nivel de Master.
Examenele pentru materiile care nu pot fi echivalate trebuie date acasă.
De regulă, veți avea desemnată o persoană de la biroul Erasmus de la facultatea ta, care se vor asigura că îți răspund la fiecare întrebare și te ajută în rezolvare oricărei probleme, asta contează foarte mult.
3.Șocul academic/ cultural. Este de așteptat un mic șoc la început, întrucât acomodarea la un nou sistem educațional, mai ales într-o limbă străină, necesită timp. Acest prim șoc trece destul de repede dacă înveți și te implici de la bun început. De obicei, profesorii de la universitățile străine sunt foarte prietenoși, înțelegători cu străinii și ajută mult studenții, deși s-ar putea ca ritmul evaluărilor și examenelor să fie mai mare decât acasă.
Pentru a te adapta la noua țară, trebuie să te informezi din timp legat de cultura, modul de viață, natura oamenilor, obiective de interes comun și turistic, informații practice.Și mai ales, să contactezi persoane care au mai participat la asemenea programe pentru ponturile valoroase care ar salva timp și bani.
4. Aspecte financiare. Bursa Erasmus diferă în funcție de țara unde merge în mobilitate studentul respectiv. De obicei, este suficientă pentru cazare și mâncare/cărți. Însă, există posibilitatea ca studenții să își găsească un part-time job chiar pentru studenți Erasmus, dacă ajutorul de la familie nu este suficient. Important e să înveți cum să iți gestionezi banii foarte bine, pentru a fi suficienți pe toată durata.Poți învăța să vă spălați singuri hainele, să gătiți, să vă faceți singuri cumpărăturile și multe alte lucruri benefice pentru dezvoltarea voastră. O să ajungeți acasă complet diferiți.
5.Cazarea. Informează-te dacă universitatea oferă cazare sau să iți cauți înainte să pleci un loc unde să locuiești în acea perioadă. Aceasta depinde extrem de mult de țară și de universitate, deoarece spre exemplu, în Olanda, facultatea oferă ajutor în găsirea cazării (căminului), chiar dacă ele nu aparțin universității, ci sunt private. Însă, în cazul în care nu primiți ajutor de la facultate, sunt multe grupuri de Facebook unde studenții își găsesc cazare de obicei. Recomandabil este cazarea în cămin, astfel e mai ușor să cunoști oamenii și să îți faci prieteni noi care se află într-o situație similară cu a ta (student Erasmus, aceeași vârstă, poate aceeași specializare), deci și viața socială este un punct forte al căminelor.
În concluzie, sunt multe detalii administrative care trebuie luate în considerare când alegi unde mergi în cadrul programului Erasmus, dar acestea sunt eclipsate de către aventura care înseamnă de fapt mobilitatea. Oamenii noi, prieteniile, experiențele culturale și amintirile rămân pentru totdeauna.
Dacă totul se potrivește, este o experiență fantastică, iar dacă anumite aspecte sunt mai provocatoare, tot merită încercarea, căci este ceva diferit față de viața de acasă, este ceva îndrăzneț și entuziasmant, practic o altă viață pentru câteva luni.
Și apropo, pregătește-ți telefonul sau aparatul foto. O să ai nevoie de ele pentru a imortaliza experiența și a o povesti apropiaților!