Asigurati-va protectia legala, daca este necesar

 

În curând veţi stabili, probabil, o întâlnire cu un grup de potenţiali producători ai ideii dumneavoastră. Înainte însă, e necesar să aflaţi câte ceva despre modalităţile de protejare a produsului.

Patente, protecţie, temeri exagerate, drepturi de autor şi mărci înregistrate

Asigurati-va protectia legala daca este necesar 1„Da, am o idee genială. De fapt, cred că e atât de grozavă, încât, dacă nu-mi ţin gura, risc să mi-o fure altul. Am mai auzit eu cazuri dintr-astea. Şi totuşi, trebuie s-o prezint cuiva. Ce să fac? Să încerc în acest stadiu să obţin un patent? Şi dacă voi cheltui prea mult, iar ideea nu-mi va aduce în final milioanele scontate? Există cumva altă soluţie mai ieftină?”

Aceasta este o problemă vitală, pe care puţini experţi sunt dispuşi s-o abordeze. Multe articole recente pe tema protejării ideilor au pus la îndoială necesitatea patentării în unele cazuri; în alte texte s-a luat în discuţie doar momentul potrivit pentru efectuarea pasului respectiv.

Întregul sistem pare a fi în opoziţie cu el însuşi, dacă nu ţinem seama de bazele liberei iniţiative: concurenţă şi marketing, marketing, marketing! Marile corporaţii şi o sumedenie de întreprinzători bogaţi cheltuiesc sume considerabile pentru a-şi proteja cele mai valoroase idei, fapt care determină adesea o relaxare tehnologică în respectivele cercuri. Acest lucru ar trebui să vă încurajeze deoarece, dacă v-aţi dovedit primul într-un domeniu şi un gigant industrial vă fură ideea, numeroşi avocaţi se vor arăta dispuşi să vă reprezinte, în schimbul unui onorariu rezonabil.

Prin urmare, corporaţiile ar trebui să fie deosebit de atente pentru a nu prelua, în cunoştinţă de cauză, ideile altora. După cum veţi vedea, multe corporaţii aplică, în scop de protecţie, proceduri specifice de prezentare ce necesită obţinerea anumitor autorizaţii.

De asemenea, ar trebui să vă simţiţi încurajat de milioanele de idei ce apar zi de zi, ca şi de miile de noi proiecte ce se concretizează sub diverse forme în fiecare săptămână. Repet: în marea lor majoritate, aceste idei nu sunt patentate, dar beneficiază de un factor de siguranţă crucial: entuziasmul şi hotărârea celor care le-au dat naştere. Toţi aceşti visători, creatori, inventatori, fabricanţi şi distribuitori îşi prelucrează ideile, dezvoltându-le şi obţinând astfel, în urma eforturilor depuse, o felie mare din tortul succesului.

Dat fiind faptul că ne-am stabilit scopul de a maximiza rezultatele reducând la minimum cheltuielile, cu ajutorul nostru veţi putea economisi o sumă considerabilă de bani; totodată, şansele de reuşită a ideii dumneavoastră vor deveni mult mai substanţiale. Niciodată însă, în îndelunga experienţă acumulată, nu am făcut minuni şi nu am găsit calea de a obţine instantaneu câştiguri uşoare.

Am imaginat însă, iar apoi le-am împărtăşit şi celorlalţi modalităţi mai eficiente de a lucra, fiindcă nimic nu se poate obţine fără muncă, fără efort. Entuziasmul – cea mai bună apărare de care dispuneţi – este totodată principala armă ofensivă pe care trebuie să o folosiţi.