Protejarea produsului
Există trei acţiuni specifice pe care le puteţi face pentru a vă proteja produsul, iar acestea sunt foarte pământeşti – unele s-ar putea să fie chiar puţin plictisitoare.
Este foarte dificil să se protejeze în totalitate vreun produs. Metodele disponibile vor împiedica oamenii să copieze sau să vă fure ideea sau produsul, dar nu vă pot garanta că acest lucru nu se va întâmpla. Chiar şi atunci când vă protejaţi produsul în mod adecvat, se poate întâmpla să ajungeţi în sala de judecată. Este bine să vă gândiţi la aceşti paşi ca la o poliţă de asigurare. Vă vor menţine în avantaj, cu un pas înainte şi veţi avea sistemul legislativ de partea voastră.
Ţineţi minte, asigurările nu înseamnă că se va întâmpla neapărat ceva rău – dar sunt acolo în cazul în care veţi avea vreodată nevoie.
Procesul de protecţie a produsului poate părea foarte confuz. Pentru a vă limita anxietatea, voi începe cu câteva sugestii despre felul în care vă puteţi proteja ideea chiar acum, înainte de a vă introduce pe terenul drepturilor de autor, al mărcilor înregistrate şi al brevetelor. Formatul întrebări-răspunsuri, destul de uşor de urmărit, vă va familiariza cu conceptele înainte de a urma paşii.
Care sunt cele mai bune precauţii pe care le pot lua pentru a demonstra că produsul meu este o idee originală, care îmi aparţine numai mie?
• Păstraţi-vă la îndemână caietul produsului vostru- Asiguraţi-vă că menţionaţi orice întâlnire la care participaţi, incluzând datele întâlnirilor, participanţii, punctele de discuţie şi deciziile. Caietul produsului reprezintă o probă a muncii voastre şi poate fi folosit în instanţă ca dovadă, dacă este necesar. Puneţi-vă numele pe caietul produsului vostru şi puneţi data la fiecare notiţă, dacă nu aţi făcut-o până acum.
• Odată ce aţi creat orice material care credeţi că ar trebui protejat (de exemplu: numele ideii voastre sau reclama voastră de 30 de secunde, puneţi materialele într-un plic mare, semnaţi peste locul unde se sigilează şi trimiteţi-vă acest plic prin poştă. Când îl veţi primi prin poştă, nu îl deschideţi. Data poştei de pe plic acţionează ca dovadă a datei creării materialelor. Acest lucru vă va ajuta să protejaţi orice materiale asupra cărora doriţi să obţineţi copyrightul mai degrabă decât brevetul
• Cred că până la acest punct v-aţi împărtăşit ideile cu aproape toată lumea pe care o cunoaşteţi. Foarte bine! Continuaţi să împărtăşiţi toate detaliile gloriei voastre cu cei dragi şi cu cei în care aveţi încredere (care sunt dornici de a vă asculta şi reasculta povestirile entuziaste). Totuşi, fiţi atenţi când începeţi să dezvăluiţi detaliile ideii voastre oamenilor din afara acestui cerc. Păstraţi numai pentru voi amănuntele legate de modalitatea implementării ideii voastre.
Ce ar trebui să spuneţi oamenilor despre ideea voastră? Doar lucrurile de bază, cum ar fi: „Care este produsul şi cum îi va ajuta pe consumatorii mei?“
Tot ce au nevoie să ştie se regăseşte în reclama produsului pe care aţi creat-o.. La acest punct, nu trebuie să afle despre procesul pe care îl veţi urma pentru a dezvolta, produce şi vinde produsul.
• În momentul în care trimiteţi mostre, schiţe sau planuri, trimiteţi-le prin intermediul poştei cu semnătură de primire pentru a avea o dovadă a faptului că sunt recepţionate de destinatarul dorit (investitori, distribuitori sau biroul de copyright).
Astfel veţi avea o confirmare a trimiterii, mai ales dacă cineva ar pretinde: „Poftim? Nu am văzut aşa ceva. Probabil că s-a pierdut pe la poştă.” Poşta cu semnătură de primire vă va ajuta să demonstraţi că cineva a primit materialele pe care le-aţi trimis.
• Puneţi o ştampilă de confidenţialitate pe tot ceea ce consideraţi că reprezintă o proprietate a voastră (lucruri care sunt, aşa cum a spus James Bond: „Doar pentru ochii voştri”).
Această declaraţie le aminteşte oamenilor că informaţia respectivă vă aparţine şi nu ar trebui împărtăşită. Următoarea afirmaţie reprezintă un exemplu bun pe care îl puteţi modifica în funcţie de nevoile voastre:
„Avertizare: Acest material este confidenţial. Reprezintă informaţii care sunt proprietatea (numele companiei voastre) şi nu pot fi copiate sau distribuite fără acordul scris prealabil.”
Oricând vă simţiţi deprimaţi, răsfoiţi caietul produsului vostru şi observaţi tot ce aţi realizat până acum. Urmăriţi toate cercetările pe care le-aţi făcut, ideile pe care le-aţi generat şi numele tuturor celor care v-au ajutat să vă dezvoltaţi propria idee de afacere. Amintiţi-vă că aceştia sunt încă acolo pentru a vă ajuta şi susţine.
• Creaţi un acord de confidenţialitate şi daţi-l spre semnare oamenilor înainte de a le da detalii despre produsul vostru. Acest acord nu numai că le spune oamenilor că sunteţi serioşi în ceea ce priveşte protejarea produsului, dar lasă şi o dovadă scrisă în cazul în care este necesară o acţionare în judecată. Mai departe veţi găsi un exemplu al unui acord de confidenţialitate. Alte exemple sunt disponibile pe Internet sau în alte cărţi.
Oamenilor le place să descopere secrete. Aşa că păstraţi-vă detaliile esenţiale ale afacerii voastre doar pentru voi. Vorbiţi despre beneficiile pe care produsul vostru le va oferi şi, în momentul lansării afacerii, oamenii vor veni alergând (cu portofele, genţi şi restul) pentru a descoperi produsul creat.