Intalnirea cu investitorii
Aţi realizat planul de acţiune al afacerii voastre, prospectul este gata, iar de energie dispuneţi din plin.
Acum este momentul pentru a face rost de banii de care aveţi nevoie pentru a vă lansa afacerea. Vorbiţi din inimă şi mobilizaţi-i şi pe alţii să vă ajute să reuşiţi.
În timpul întâlnirii cu investitorii vă vindeţi atât pe voi, cât şi produsul. Investitorii trebuie să creadă în voi înainte să investească în produs. De fapt, majoritatea studiilor arată că, atunci când vorbiţi cu potenţialii investitori, aceştia aud 85% entuziasm şi doar 15% conţinut. Personalitatea vinde.
Daţi-i gata pe investitori din prima zi.
Cu cât sunteţi mai pasionat şi cu cât credeţi mai mult în propriul produs, cu atât mai mult vor fi şi investitorii, la rândul lor, interesaţi. Nimeni nu poate prezice viitorul, dar un întreprinzător inteligent şi pasional (adică voi) va putea depăşi cu siguranţă orice fel de obstacole care se ivesc.
Nu trebuie să vă lăsaţi intimidaţi de investitori.
Ştiţi în inima voastră că produsul va avea succes, aşa că trebuie să vorbiţi întotdeauna cu încredere.
Aveţi un produs grozav şi, pentru fiecare persoană care spune „Nu”, există o mulţime care vor spune „Da”.
Dacă un investitor vă spune că nu veţi avea succes, lăsaţi-l în pace. Aveţi un produs grozav; investitorul potrivit va apărea la un moment dat.
Nu există un investitor tipic.
Unii vor bani, în timp ce alţii sunt mai interesaţi de beneficiile pe care le aduce produsul. Există diferite moduri în care oamenii pot investi în afacerea voastră. O investiţie poate fi ca un împrumut.
Unii oameni nu doresc decât un profit rezonabil pentru investiţia lor, mai degrabă decât o parte din afacere.
Cheia este să vorbiţi din inimă despre produsul vostru. Ascultaţi ceea ce investitorul doreşte şi are nevoie, iar apoi scrieţi în ce fel va funcţiona relaţia dintre voi. Pentru ca prezentarea voastră să aibă forţă, concentraţi-vă mai degrabă să spuneţi o poveste decât să încercaţi să vindeţi produsul.
Începeţi povestea descriind afacerea şi beneficiile acesteia, treceţi alături de investitor prin strategiile de succes, iar apoi la rezultat. Oamenii (inclusiv investitorii) vor reacţiona la o poveste spusă într-un mod sincer mai bine decât la un rezumat al afacerii.
Important
Trataţi potenţialii investitori ca pe nişte parteneri. Ţineţi-i la curent cu progresul vostru
Revizuiţi prospectul pe care l-aţi întocmit şi alegeţi anumite puncte cheie pe care trebuie să le prezentaţi.
Subliniaţi punctele cheie într-unui dintre exemplarele prospectului. De obicei, vă veţi întâlni pe rând cu investitorii. În timpul acestei întâlniri, investitorii nu vor dori să vă citească prospectul – ci vor dori să vă audă pe voi cum vorbiţi despre produs. O întâlnire cu un investitor are două scopuri simple. Mai întâi trebuie să îi oferiţi investitorului destule informaţii, încât să devină entuziasmat să citească prospectul. Apoi, veţi dori să îi determinaţi să se asocieze cu pasiunea voastră şi să înţeleagă că veţi face afacerea să fie un succes.
Folosiţi cuvintele subliniate din prospect şi scrieţi un scenariu de 10 minute pentru întâlnirea cu investitorul.
În timpul întâlnirii veţi spune o poveste despre produsul vostru şi motivele pentru care va fi un succes. Personalizaţi-vă povestea vorbind despre modul în care v-a venit ideea şi despre modul în care vor beneficia alţii. Oamenii adoră să ajute alţi oameni să îşi îndeplinească visurile, iar produsul vostru este reprezentarea fizică a pasiunii, a visului devenit realitate.
Întâlnirea cu investitorii nu este formală şi nu ar trebui să dureze mai mult de 10 minute. Obiectivul este să lăsaţi investitorul nerăbdător să vă citească prospectul şi să investească în companie. Prospectul şi planul de acţiune conţin faptele – voi asiguraţi motivaţia şi emoţia.
Prezentarea personala
Începutul prezentării voastre trebuie să se concentreze pe beneficiile produsului. Apoi trebuie să adânciţi înţelegerea investitorului asupra produsului. Toate remarcile voastre trebuie să se refere la beneficiile pe care produsul le oferă.
Includeţi în prezentarea voastră mărturiile şi opiniile diferiţilor experţi.
La sfârşitul prezentării, revizuiţi ideile semnificative şi amintiţi-le oamenilor de ce trebuie să investească.
În prezentarea personală de 10 minute trebuie să:
- Începeţi cu numele produsului şi spuneţi cum v-a venit ideea. Aceste lucruri adaugă o legătură emoţională între afacerea voastră şi investitor.
- Descrieţi beneficiile produsului. Produsul este atât de bun, încât veţi avea succes.
- Rezumaţi tot ce aţi săvârşit până în momentul de faţă.
De exemplu:
„Lucrez la el de mai bine de 10 luni şi am reuşit următoarele…. Produsul meu va ieşi pe piaţă la data de… şi va fi distribuit de…”. - Spuneţi suma de bani pe care doriţi să o strângeţi, modul în care va fi cheltuită şi ce oferiţi în schimbul unei investiţii.
- Răspundeţi la întrebările ce vi se pun.
- Încheiaţi cu rugămintea ca investitorul să vă citească planul de acţiune şi să investească. Dacă nu îl rugaţi, ar putea să nu investească.
O dată ce aţi încheiat prezentarea personală de 10 minute, repetaţi-o.
Exersaţi-vă prezentarea în faţa prietenilor şi, dacă este posibil, în faţa cuiva ce a mai investit în alte afaceri. Atunci când exersaţi, încercaţi să parcurgeţi totul fără să vă opriţi, chiar dacă greşiţi.
După ce o faceţi de câteva ori, vă va părea mult mai normal. Încercaţi să menţineţi contactul vizual deoarece atât ochii voştri, cât şi cei ai investitorului pot dezvălui multe.
Nu uitaţi să ascultaţi sugestiile lor.
Contactul vizual face, de asemenea, ca prezentarea să fie mai personală. Nu uitaţi să zâmbiţi. Un zâmbet exprimă bunăvoinţă şi vă va ajuta să vă relaxaţi, atât voi, cât şi audienţa.
Pregătiţi-vă ca audienţa voastră să vă pună întrebări grele, pe care ar putea chiar şi investitorul să le pună.
Acest lucru vă va ajuta să vă antrenaţi pentru întrebările dificile venite de la investitorii adevăraţi.
Cititi si urmatoarele pagini cu informatii utile:
Creati o lista cu potentialii investitori ai afacerii
Pregatiti intalnirea cu investitorii (cum trebuie sa va prezentati la intalnire)
Specificati clar oferta dvs si care este nevoia de capital (ce riscuri si oportunitati sunt)
Cum sa raspundeti la intrebarile pe care vi le pun investitorii
Cateva intrebari utile pe care sa vi le puneti inainte de a incepe o afacere