Plan de afaceri – Solicitarea de fonduri

Dacă aţi decis să căutaţi capital, atunci ar trebui să oferiţi unui potenţial investitor o parte din afacerea dvs. în schimbul unei anumite sume de bani.

Dacă vă interesează un împrumut, trebuie să solicitaţi unui potenţial creditor o anumită sumă de bani pe care o veţi returna cu dobândă.

În ambele cazuri este important să fiţi foarte specific în legătură cu nevoile dvs. de finanţare (pe care le veţi descrie clar), să vindeţi avantajele propunerii dvs. investitorului şi sa fiţi foarte clar în legătură cu felul în care investit

Plan de afaceri-Solicitarea de fonduri 1

orii îţi vor putea recupera banii.

Adiţional, este important să vă convingeţi investitorii că afacerea pe care le-o oferiţi este onestă şi este susţinută de fapte. În final, ţineţi minte că totul se poate negocia, aşa că nu renunţaţi de la prima rundă.

 Oferta

Specificaţi clar oferta dvs. de afaceri pentru a atrage potenţiali investitori.

Care este structura afacerii pe care o oferim? De câţi bani avem nevoie? Ce dobândă suntem disponibili să plătim? Ce procent din afacere putem oferi? Care este strategia planificată de retragere pentru investitori? Care este rentabilitatea aşteptată de investitori?

Nevoi de capital

Stabiliţi capitalul necesar pentru a începe sau extinde afacerea dvs. Ar trebui să aveţi o idee foarte clară despre suma de care veţi avea nevoie pentru a opera în primul an de activitate al firmei. Dacă este posibil, rezumaţi sumele care au fost investite în afacere până la momentul actual şi cum au fost ele folosite.

Descrieţi care sunt motivele pentru care aveţi nevoie de fonduri şi cum ambele părţi vor beneficia de pe urma acestei oportunităţi. Ţineţi minte că una dintre cauzele cele mai comune ale falimentului afacerilor nou-înfiinţate este capitalul insuficient. Investitorii şi ofiţerii de credit doresc să ştie când îşi vor putea recupera banii aşa că oferiţi informaţii despre cum veţi plăti investiţia sau împrumutul. 

 Risc/Oportunitate

Plan de afaceri-Solicitarea de fonduri 2Riscurile sunt o parte a oricărei afaceri, mai ale a afacerilor noi. Aici este foarte important să arătaţi potenţialilor investitori şi ofiţerilor de credit că aţi luat în considerare riscurile pe care le implică deschiderea sau extinderea afacerii dvs.

Ilustraţi riscuri legate de piaţă, preţuri, produse sau mamnagement şi cum plănuiţi dvs. să le depăşiţi.

Convingeţi investitorul că firma şi produsul/serviciile satisface nişte nevoi existente ale pieţei. Descrieţi şi cuantificaţi oportunitatea şi poziţia dvs. în raport cu aceasta. Explicaţi de ce vă aflaţi în această afacere şi care sunt motivele pentru care veţi fi capabil să profitaţi de această oportunitate.

Fiţi sigur că aveţi un răspuns la următoarele întrebări, pe care investitorii le adresează de obicei:

  • Aţi luat în considerare toate riscurile posibile implicate?
  • Afacerea dvs. are un plan de contingenţe pentru toate riscurile pe care le-aţi meţionat?
  • Ce face ca această oportunitate să fie unică?
  • Care sunt riscurile financiare pentru afacerea noastră? Cum vor fi minimizate aceste riscuri?

Care este scenariul cel mai pesimist? Cum îl va gestiona firma?

Evaluarea afacerii

Care este valoarea companiei dumneavoastră? Cum calculaţi această valoare?

O strategie de ieşire

Toate planurile de afaceri pot include o secţiune care prezintă strategia folosită în cazul în care proprietarul se decide să renunţe. Strategia ar putea fi bazată pe o sumă de lei, o creştere a venitului, receptivitatea pieţei la ideea ta sau consensul între managerii de top.