Alege nume de domeniu sugestiv pentru afacerea ta
In primul rand recomandam ca numele de domeniu sa nu fie achizitionat odata cu oferta de hosting deoarece exista multe companii care nu numai ca te determina in scurt timp sa renunti la serviciile de gazduire achizitionate datorita neprofesionalei oferte, dar odata cu aceasta renuntare nici macar nu pun la dispozitia clientului contul de administrare a numelui de domeniu (inregistrat de companie la un REGISTAR la care care consumatorul nu are acces decat prin intermediul operarilor facute de staff-ul companiei).
Pe scurt, clientul care a “divortat” de compania frauduloasa nu poate opera asupra numerelor DNS pentru a redirectiona accesul la site catre noua companie de hosting aleasa. Asadar, vechea companie fie ramane in continuare in “posesia” bietului consumator, fie acesta renunta definitiv la site-ul si afacerea in cauza.
Este foarte util de stiut ca, un alt dezavantaj al achizitionarii domeniului in cadrul ofertei de hosting il constituie imposibilitatea ulteriora de a trece administrarea domeniului din contul companiei de hosting in contul de administrare al beneficiarului, din cauza ca REGISTAR-ul (compania primara care a rezervat domeniul) nu ofera aceasta posibilitate sau nu se deranjaza pur si simplu sa execute manevrele necesare.
Cateva argumente impotriva alegerii domeniilor “.ro”:
- Autoritatea romana de inregistrare a domeniilor (RNC – alias Reteaua Nationala de Calculatoare) a fost nu o data protagonista unor scandaluri si lupte de culise controversate din care de pierdut nu a avut decat consumatorul
- Domeniile .ro nu se acorda cu drept de proprietate desi, chipurile, se achizitoneaza pe viata, autoritatea putand insa suprima domeniul ales de consumator dupa cum ii este voia (dreptul la proprietate asupra domeniului nu este garantat).
- Domeniile nu pot fi revandute (inca o dovada in plus ca nu reprezinta proprietatea celui care le-a achizitionat, asa cum este cazul domeniilor .com, .net, .org, .biz, etc…).
- Achizitionarea unui domeniu .ro a fost la un moment dat si de 10 ori mai scumpa decat a unui domeniu garantat .com, .net, .biz, .org pe 1 an de zile.
- O solutie eleganta si profesionala totodata in a beneficia in URL de extensia “ro” fara a a inregistra un domeniu “.ro” este utilizarea unui subdomeniului “ro” la domeniul principal.
Subdirector sau domeniu?
Care este Diferenta intre
Subdirectoare (ex.: http://www.business.com/subdirector/index.html )
si Subdomenii (ex.: ):
- Un subdomeniu este perceput de catre motorul de cautare (Google in special) ca un site distinct, analizabil individual de motor.
- Un subdirector nu este decat o grupare de pagini web sub un nume generic in cadrul aceluiasi site web).
- Un subdomeniu de tip extensie de tara (ro, hu, etc…) poate oferi posibilitatea inscrierii distincte a site-ului atat in directoare web cat si in motoarele de cautare, astfel incat, daca pentru un acelasi site, un dublu listing este relativ greu de obtinut mai les in directoare precum DMOZ, este foarte posibil sa fie acceptate la categoria fiecarei nationalitati in parte site-urile in limba respectiva, ca subdomenii la site-ul mama.
- Multe subdomenii la un acelasi site pot atrage penalizari din partea motoarelor de cautare in cazul in care exista informatii identice sau structuri de pagina asemanatoare. De semenea, nu se recomanda abordarea solutiei subdomeniilor in cazul in care continutul informational al site-ului pentru fiecare subdomeniu in parte nu este cat de cat consistent.
- O pagina web plasata intr-un director are o mai mica greutate ca relevanta pentru un motor de cautare fata de una constituindu-se ca pagina principala a unui subdomeniu (ex.: este mai relevanta decat http://www.business.com/subdirector/index.html ).
Alegerea corecta a domeniului
Domeniu este URL-ul sau adresa de web a paginii. Una dintre cele mai elementare dar importante totodata strategii web este utilizarea cuvintelor cheie in adresa de domeniu a site-ului web. Un exemplu ar fi urmatorul:
Motivul este acela ca motoarele de cautare si directoarele considera domeniul ca fiind relevant din punct de vedere al cuvintelor cheie relative la tematica site-ului. Este practic un element care nu se poate falsifica.
Folosirea cratimelor in cadrul numelui de domeniu este un lucru benefic si recomandat. Adevarul este ca unele motoare de cautare sau directoare apreciaza mai mult numele de domenii cu cratime despartitoare intre cuvinte decat pe cele in care nu se evidentiaza in acest fel cuvintele componente.
Daca este de dorit un anumit nume de domeniu si acesta nu este disponibil in varietatea de domenii de tipul .com (pt. locatii de web comerciale), fiind deja atribuit (activ sau nu), se va verifica valabilitatea acestuia in categoriile .net (servicii in domeniu Internetului) sau .org (in cazul organizatiilor). Alte posibilitati includ domenii de tipul .us (relative la tara, in cazul acesta SUA) sau .ro (in cazul Romaniei), ori in mod deosebit .biz. Toate aceste tipuri de domenii sunt tratate in mod egal de motoarele de cautare si de catre directoare.
Singurul motiv pentru care se vor gasi mai putine listinguri in cazul domeniilor altele decat cele .com este acela ca exista mult mai putine inregistrate. Singura selectie reala dupa domeniu va fi realizata in functie de numele domeniului si nu de tipul acestuia. Daca mai multe cuvinte cheie sunt plasate in numele de domeniu (despartite prin una sau mai multe cratime), este important ca ele sa fie plasate in ordinea descrescatoare a relevantei pentru si
Trebuie amintit ca domeniile web pot atinge ca lungime pana la 63 de caractere, incluzand www. si .com.
Luand in considerare acest lucru si combinandu-l cu observatiile anterioare referitoare la relevanta numelui de domeniu, putem considera urmatorul exemplu perfect optimizat pentru un cabinet medical din Bucuresti care efectueaza operatii estetice si aplica tratamente cosmetice:
Inregistrand toate combinatiile relevante posibile de cuvinte cheie ca domenii proprii, acestea se pot apoi folosi atat in cadrul propriei afaceri sau companii, setand mai multe site-uri cu nume asemanatoare pentru obiective derivand din aceeasi afacere, dar tototdata se poate combate fenomenul de competitie neloiala in domeniu, prin preluarea anticipata a domeniilor inrudite pe care altfel le-ar putea folsi concurenta profitand de pe urma popularitatii si imaginii cu greu create pe baza combinatiilor existente.
O ultima nota pe tema numelui de domeniu: daca numele companiei este numele domeniului in principiu este ok, dar tot ar trebui sa se inregistreze cel putin un domeniu bogat in cuvinte cheie relative la bunurile si serviciile propriuzise oferite. Aceste domenii aferente vor crea posibilitatea setarii unor mini site-uri specializate numai pe promovarea unei game tinta de produse sau servicii oferite de companie, evident cu legaturi catre site-ul principal, crescand sensibil sansele aparitiei paginilor (prezentand diverse componente ale ofertei firmei sau companiei) in topul rezultatelor generate in urma cautarilor tematice ale utilizatorului.