Cum îmbunătăţeşti un site web
Haideti sa vedem care sunt schimbările şi îmbunătăţirile ce trebuiesc făcute pentru a vedea dacă este într-adevăr posibil să aproximezi numărul celor ce părăsesc site-ul tău, fără un studiu detailat al problemelor paginilor tale web. Am descoperit că asta se întâmplă de obicei deoarece site-ul complică lucrurile pentru vizitator. Ar putea fi formularele gigantice pe care aceştia trebuie să le completeze sau un proces mult prea complicat de trecere de la coşul de cumpărături la pagina de achiziţionare. Aceste probleme sunt descoperite de sistemele de analiză web, aşa că tot ceea ce îţi rămâne ţie este să găseşti o soluţie pentru a le rezolva.
Folosirea uneltelor de analiză web îţi permite să stabileşti anumite date şi sa începi dezvoltarea unor teste ştiinţifice. Prima dată ar trebui să strângi toate datele pentru a găsi eventualele probleme. Odată identificate zonele problematice, poţi începe să lucrezi la îmbunătăţirea acestora. Dacă optimizarea realizată facilitează trecerea de la un pas la altul a vizitatorului, asta înseamnă că rata de abandon ar trebuii să scadă considerabil.
Există mai multe metode de măsurare a site-ului tău, cum ar fi variabilele “Micro Conversion” (conversie foarte mică). Acestea au această denumire datorită faptului că reprezintă nişte paşi foarte mărunţi (microscopici) către o conversie completă.
O rată de conversie este o măsurătoare, de cele mai multe ori metrică, ce reprezintă procentul vizitatorilor ce vizează sau completează o tranzacţie. Realizând o măsurătoare a procentajului vizitatorilor poţi aprecia cât de bine se “descurcă” website-ul, indiferent de nivelele traficului.
Pentru a te lămuri am definit principalele probleme privind ratele de conversie pentru 4 tipuri de afaceri pe internet.
Site-uri Commerce (comerţ electronic)
Măsurătoarea conversiunii ar trebui să o reprezinte procentul vizitatorilor ce realizează o achiziţie din numărul total al vizitelor. O conversie de succes este atunci când un vizitator este ghidat de către website-ul tău în scopul cumpărării unui produs.
Site-uri Lead-Generation (care generează potenţiali clienţi)
Măsurătoarea conversiunii ar trebuii să fie reprezentată de numărul de vizitatori ce se loghează pe website şi îţi oferă dreptul de a-I contacta din nou. Prin urmare, o conversie de succes este atunci când cineva s-a înregistrat, a completat diverse formulare pentru a descărca diferite documente sau pur şi simplu a folosit site-ul pentru a lua legătura cu tine.
Site-uri de conţinut
Măsurătoarea conversiunii ar trebui să o reprezinte numărul de vizitatori ce îşi creează un cont pe site pentru a primi informaţii suplimentare sau pentru a devenii membru al comunităţii tale online. O conversiune de succes este aceea în care un vizitator s-a înscris pentru a primii buletinul tău informative, pentru a accesa forumuri sau pur şi simplu pentru a primi informaţii în plus. Aceste site-uri sunt similare celor Lead-Generation.
Site-uri de relaţii cu publicul şi suport
Măsurătoarea conversiunii o reprezintă numărul de vizitatori ce localizează informaţiile pe care tu ai încercat să le împărtăşeşti. O conversiune de succes este deci, descărcarea întrebărilor frecvente, a email-ului sau a datelor de contact sau pur şi simplu găsirea unor răspunsuri în conţinutul website-ului tău.
Ce elemente au cel mai mare impact asupra conversiei pe site-ul meu?
Un răspuns simplu ar fi următorul: diferenţierea, relevanţa site-ului tău în domeniul pe care doreşti să activezi, măsurătoarea, experimentarea, şi cel mai important – încrederea.
- Diferenţierea este primul pas în acest proces. Trebuie să găseşti o cale pentru a ieşi în evident faţă de concurenţă. Ar trebui să înceapă cu numele ales pentru domeniu web şi ar trebui să continue până la realizarea conţinutului tău web. Trebuie să ştii exact de ce are nevoie publicul spre care ţinteşti, să încerci să răspunzi nevoilor acestora şi să creezi un conţinut şi un design care să demonstreze asta, iar vizitatorii nu vor mai avea de ales în faţa ta.
- Relevanta este extrem de importantă de asemenea. Dacă ai o campanie pe Overture sau Google cu anumite cuvinte cheie, publicul tău ţintă ar trebui să “aterizeze” exact în locul potrivit, după tastarea acelor cuvinte. Iar locul potrivit este chiar website-ul tău. Ca acest lucru să funcţioneze, după tastarea cuvintelor, ar trebui să fie redirecţionaţi direct către acea pagină, nu către prima pagină, iar apoi vizitatorul să acceseze încă alte câteva linkuri pentru a ajunge pe pagina dorită.
- Măsurarea şi experimentarea este cheia optimizării ratei de conversiune. Nu poţi îmbunătăţii conversiunea fără măsurători, doar dacă eşti extrem de norocos. Aşa că achiziţionează-ţi un sistem de măsurători, învaţă totul despre acesta şi testează schimbările!
- Ultima, însă nu si cea din urmă, este încrederea. Nu poţi vinde nimic dacă nu prezinţi încredere. Îi poţi face pe vizitatori să se încreadă în tine prin afişarea repetată şi la vedere a politicilor tale privind intimitatea, procedurile de livrare, faptul că foloseşti protecţie a datelor personale pe site, mărturii ale clienţilor satisfăcuţi, oferi date de contact diverse (nume, adresă) şi suport via e-mail. Poţi insera secţiuni de tipul “Cum să.. “, buletine informative pentru a elimina orice urmă de suspiciune. Nu va trece mult până când potenţiali client vă vor încredinţa sume din veniturile lor.
Mai multe informatii in cartea:
Afaceri pe Internet – Ghidul succesului online – Ebook