Strategia nr. 13: Formulare ascunse si
formulare de selectie

Se stie ca formularele HTML sunt de cele mai multe ori utilizate in combinatie cu anumite scripturi CGI spre exemplu, pentru trimiterea datelor de la user catre server, la declansarea unui eveniment utilizator. Tagul <INPUT> se utilizeaza in cazul campurilor unui formular destinate introducerii datelor:

Codul sursa pentru formularul elementar de mai sus este:

<html>

<head>

Strategii de pagina-Formulare ascunse si utilizarea CSS 1

<title>Test</title>

</head><br>

<body bgcolor= #ffffff> <font size=2>

<center>

B>Numele dvs:</B>

<INPUT TYPE=text NAME=nume>

 </center><br>

</body></html>

 

Acest tag poate contine insa atributul HIDDEN creat in limbajul HTML cu scopul de a permite captarea si transmiterea de informatie predefinita catre server, fara ca utilizatorul sa poata vedea pe ecran formularul si sa sesizeze procesul.

Folosindu-se de aceasta facilitate, proiectantii au imaginat o tehnica bazata pe formulare ascunse care din punct de vedere al actiunii declansate nu realizeaza nimic, insa tagul aferent poate ingloba cuvinte cheie. Codul HTML este urmatorul:

<INPUT TYPE=”HIDDEN” NAME=”ascuns” VALUE=”cuvinte cheie”>

Teoretic, codul de mai sus plaseaza in pagina un formular invizibil, practic insa, acest formular este ca si inexistent, el neputand fi perceput la selectarea cu mouse-ul a continutului paginii ca in cazul textului invizibil plasat in pagina (spre exemplu).

Metoda formularului ascuns a functionat cu mult timp in urma si ca metoda de optimizare relativa la clasamentul in listingurile motoarelor de cautare.

Actualmente utilizarea cuvintelor cheie in taguri formular HIDDEN este considerata SPAM si contituie subiect de penalizare in majoritatea motoarelor de cautare.

Strategia nr. 14: Utilizarea CSS (Cascading Style Sheets) pentru manipularea elementelor din pagina

W3C (World Wide Web Consortium) defineste CSS astfel: „…un mecanism simplu prin care se pot adauga documentelor web elemnte de stil (dimensiuni, fonturi, culori, spatii, etc..).”. Cu alte cuvinte, in locul traditionalei metode de adaugare a diferitor elemente de stil in cadrul documentului HTML (pentru fiecare tag in parte), CSS permite proiectantilor de pagini web sa utilizeze in acest scop un singur fisier, extern documentului HTML. Acest fisier, avand extensia .CSS, permite proiectantilor de pagini web sa controleze in mod parametrizat si modular toate elementele de stil care intra in alcatuirea uneia sau a mai multor pagini HTML.

 

Proiectantul va putea seta elemente precum dimensiunea fontului, spatierea dintre randuri, identari si alte elemente de pozitionare, culori, borduri, grade de vizibilitate, straturi, etc… Toate aceste atribute incarcate cu valori vor fi aplicate tagurilor din codul HTML, prin apelarea stilurilor corespunzatoare din fiserul CSS. Atat IE, cat si Netscape, Opera, etc… suporta CSS.

Strategii de pagina-Formulare ascunse si utilizarea CSS 2

 

CSS insa nu ofera numai un avantaj redutabil in structurarea si manipularea stilurilor paginilor web, ci, utilizat corespunzator ofera reale avantaje in munca de optimizare pentru pozitionarea paginii cat mai sus in clasamentele motoarelor de cautare.

Per ansamblu, avantajele utilizarii CSS sunt:

  1. Strategii de pagina-Formulare ascunse si utilizarea CSS 3Dimensiuni mai mici ale tuturor fisierelor HTML care apeleaza un acelasi fisier CSS, acest lucru insemnand in primul rand un transfer mai mic de informatie pe discul utilizatorului
  2. Posibilitatea de a modifica aspecte estetice aplicabile identic unei vaste cantitati de pagini, prin adaugarea sau modificarea corespunzatoare a unei simple linii in fisierul de stil cu extensia .CSS.
  3. Controlul sporit asupra organizarii codului HTML pur.
  4. Optimizarea pentru motoarele de cautare a paginilor HTML, proprietate ce decurge firesc din aspectul nr. 3. Despre aceasta proprietate se va discuta in cele ce urmeaza.

 

Inainte insa de a prezenta pe larg aspectul nr. 4, mentionam ca utilizarea CSS are si un potential minor dezavantaj: anume acela ca standardul CSS nu este suportat de versiuni vechi de IE (3.0 sau mai mici), respectiv Netscape (versiuni anterioare versiunii 4.0).

Tinand insa cont de faptul ca browserele de Internet se distribuie gratuit si fiecare au ajuns astazi la versiuni cu mult superioare celor mentionate mai sus ca limita inferioara de performanta, si ca, de asemenea, browserele vechi se dovedesc tot mai mult incompatibile cu marea majoritate a aplicatiilor Internet (mai ales cu cele de comert electronic), cat de curand, cu siguranta ca putinii utilizatori ramasi „fideli” vechilor standarde (actualmente cu mult depasite), cu siguranta ca vor upgrada la versiuni superioare.

Utilizarea eficienta a CSS pentru optimizarea paginilor in vederea plasarii in topurile clasamentelor motoarelor de cautare

 Primul mare avantaj al utilizarii CSS in munca de optimizare a paginilor este acela de a putea elimina o multitudine de atribute al unor taguri HTML din pagina.

Al doilea mare avantaj este acela de a putea modifica anumite proprietati ale tagurilor HTML a caror utilizare corespunzatoare e considerata de baza in optimizarea pentru motoarele de cautare (cum este cazul tagurilor <H1>, <H2>, etc…), reusindu-se adesea obtinerea unor efecte vizuale cu mult peste posibilitatile disponibile in conditiile utilizarii tagurilor independent de tehnologia CSS.