Strategia nr. 3: Pagini de tip pointer, doorway, gateway sau hallway

 

Paginile de tip pointer, doorway, gateway sau hallway sunt denumiri diferite ale unei aceleiasi strategii.

O definitie riguroasa a unei astfel de pagini ar putea fi urmatoarea:

Orice pagina optimizata pentru a fi afisata cat mai sus in top-ul rezultatelor furnizate pentru o anumita gama de cuvinte cheie de catre un anume motor de cautare si care pagina trimite (pointeaza) catre una din paginile principale ale site-ului caruia i se adreseaza, poarta denumirea de pagina de tip gateway (doorway, hallway).

 

Iata un exemplu foarte simplu de astfel de pagina:

  1. Privita sub aspectul codului HTML:

<html>

<head>

<title>Accesorii agrement Kauai, Hawaii</title>

</head><br>

<body text=#000088 link=#3366ff vlink=#663399

bgcolor= #ffffff> <font size=2>

<center><a href=” www.gohawaii.com “>

<img src=”header_photo.jpg” border=0></a>

</center><br><br>

<center><h1><a href=”www.gohawaii.com”>

Accesorii agrement Kauai, Hawaii</h1></a></center></body></html>

 

2.Privita ca aspect (dupa modul in care se infatisaza vizitatorului obisnuit) rezulta in cazul exemplului de mai sus o pagina aproape ridicol de simpla:

De remarcat ca aceasta pagina contine ca text propriuzis doar 4 cuvinte, toate cuvinte cheie. Ele sunt: accesorii, agrement, Kauai, Hawaii. Rezultatul acestei optimizari este o densitate de cuvinte cheie de 25% pentru fiecare din cele 2 cuvinte cheie („accesorii”, respectiv „Hawaii”), din moment ce restul continutului paginii este o imagine – header_photo.jpg. Dupa cum se poate vedea, aceasta pagina de tip doorway contine o trimitere catre pagina de index a site-ului vizat (www.gohawaii.com), putand fi gazduita fie impreuna cu site-ul pe care il promoveaza (pe accelasi server la o adresa apartinand numelui de domeniu al site-ului in cauza), fie ca pagina apartinand unui site diferit, pe un cu totul alt server.

Strategii de pagina de tip pointer, doorway 1

Ideea care sta la baza realizarii paginilor de tip doorway este utilizarea lor ca instrument cat se poate de bine optimizat pentru indeplinirea particularitatilor algoritmice de clasare ale unui anumit motor de cautare, cu scopul obtinerii unei pozitionari cat mai bune in listingul de rezultate generat in urma cautarii dupa termeni specifici respectivei oferte.

Exista situatii cand este foarte avantajoasa crearea de mai multe astfel de pagini pentru a acoperi o gama cat mai larga de cuvinte sau fraze cheie relative la site-ul tinta.

 

Strategia nr. 4: Pagini de redirectionare automata meta si javascript

 Iata un truc pe care majoritatea motoarelor de cautare il dezaproba, in pofida faptului ca este utilizat intr-o multitudine de situatii, de multe ori in scopuri legitime.

Apoape oricine a dat macar o data click pe un link dintr-o locatie oarecare de pe web si a observat cum incepe sa se incarce in browser o anumita pagina, iar dupa un timp relativ scurt de la declansarea acestui eveniment, a sesizat cum, in mod automat, adresa din linia de adrese a browser-ului se schimba si se declansaza incarcarea unei noi pagini peste cea veche (fara nici un fel de interventie utilizator). Aceasta este o pagina cu redirectionare. De multe ori totul se petrece atat de repede, incat singura dovada a derularii unor astfel de evenimente o reprezinta modificarea instantanee a adresei din linia de adresa a browser-ului.

Astfel de pagini de redirectionare sau redirectare (este acelasi lucru) sunt un fapt obisnuit. Una dintre cele mai frecvente utilizari ale lor are ca scop indrumarea automata a vizitatorilor unui site catre cele mai recente si relevante pagini din cadrul site-ului, tinand publicul mai departe de paginile vechi (extrem de cunoscute) sau evitandu-le de la bun inceput pe cele neactualizate sau suspendate temporar ori definitiv.

Exista insa cazuri in care o pagina de redirectionare, extrem de bine optimizata, este inscrisa in index-ul unuia sau mai multor motoare de cautare cu singurul scop de a actiona ca o pagina de tip doorway cu redirectionare automata de data aceasta, in locul clickului rabdatorului utilizator.

Strategii de pagina de tip pointer, doorway 2Exista mai multe moduri de a implementa o redirectionare. Cel mai simplu este adaugarea unei linii suplimentare speciale de cod HTML in sectiunea <HEAD> a documentului, obtinandu-se astfel o redirectionare de tip META:

<META HTTP-EQUIV=”refresh”

content=”1; URL= index.html”> 

Se observa ca pagina initiala apartine aceluiasi site ca pagina finala, de aceea nu se specifica o cale absoluta pentru pagina finala (destinatie), ci una relativa. Eventual pagina destinatie reprezentata de documentul index.html se gaseste in acelasi director pe disc cu pagina initiala care incorporeaza fragmentul de cod prezentat mai sus si realizeaza redirectionarea.

Iata mai jos un document HTML de actualitate, cules de pe un site real cu ceva timp in urma, al carui cod sursa arata astfel:

<head>

<meta http-equiv=”refresh”

content=”1;URL=hawaii-index.html”>

<title>HAWAII | Hawaii Lodging Guide | Hawaii</title>

</head>

<meta name=”description” content=”Hawaii Lodging Guide”>

<meta name=”keywords” content=”Hawaii”>

<body bgcolor=”#ffffff” text=””#abcdef”

link=”#ff0000″ vlink=”#ff0000″ alink=”#00ff00″>

<center><br><br><br><br><br><br><br>

<font size=+3> <a href=hawaii-index.html”><B>

Hawaii

</B></a></center>

 Din moment ce pagina avea doar un singur cuvant-text vizibil, Hawaii, densitatea era de 100%, iar la momentul descoperirii paginii, aceasta era in fruntea clasamentului generat de cautarile dupa termenul Hawaii, in unul dintre cele mai importante motoare de cautare la ora actuala.

 

O alta forma de redirectionare sau reimprospatare poate fi realizata utilizand javascript. Iata un exemplu:

<SCRIPT language=”JavaScript1.1”>

<!–

document.location=’http://www.domeniu.com’

//–>

</SCRIPT>

Se observa ca in acest caz pagina destinatie este specificata la modul absolut, prin adresa completa (http://www.domeniu.com).

Dupa cum am mentionat deja, redirectionarile (cunoscute si sub numele de pagini de reimprospatare) sunt utilizate in diverse scopuri, insa factorul manipulare pe care il implica este cel care determina motoarele de cautare sa „obiecteze” in privinta acceptarii lor. Este firesc ca instrumente atat de complexe cum sunt motoarele de cautare sa combata practicile avand drept posibila finalitate manipularea clasamentelor. Aceste clasamente, elaborate dinamic dupa algoritmi extrem de rigurosi, implica rezolvarea unor ecuatii cu pana la sute de mii de variabile si iteratii. In consecinta chiar nu au timp si nici resurse pentru astfel de joculete de-a „uite pagina, nu e pagina”.

Fara indoiala, nu contesta nimeni faptul ca redirectionarea nu ar fi una dintre cele mai eficiente metode pentru inlocuirea paginilor vechi cu cele noi prin reorientarea traficului catre acestea din urma.

Strategii de pagina de tip pointer, doorway 3

Exista si alte intebuintari de buna credinta si extrem de utile, cum ar fi redirectionarile operate din paginile afiliatilor pentru a contoriza traficul generat dinspre o anumita sursa catre o anumita destinatie care reprezenita o adresa de pagina de vanzari afiliata la un site mama, pagina extrem de simplificata, pusa la dispozitie de insasi firma care ofera afilierea.

Se constata asadar ca redirectionarile pot fi de cele mai multe ori o practica de bun augur si extrem de utila, numai ca nu trebuie pierdut din vedere faptul ca motoarele de cautare tind sa vada aceasta practica intr-o lumina nefavorabila deoarece multi proiectanti de pagini web au utilizat-o in trecut si o mai folosesc si azi pentru a manipula clasamentele si deci calitatea rezultatelor afisate in listinguri, obtinand trafic necuvenit.

Important de retinut este faptul ca, in prezent, majoritatea motoarelor nu mai accepta inscrierea in index a unei pagini continand redirectionare, fie ca vor ignora totalmente pagina respectiva, fie ca o vor indexa pe aceea catre care se realizeaza redirectionarea.