Strategia nr. 7: Utilizarea tagului de comentarii

 

Probabil ca se stie deja ca orice text plasat in interiorul marcajelor <!– si –> este invizibil vizitatorului, reprezentand un comentariu relativ la codul HTML al paginii. Cele doua marcaje alcatuiesc tagul comentariu si in practica ele conlucreaza astfel:

<!– COMENTARIU –>

Proiectantii de pagini web optimizate plaseaza deseori in pagini cuvinte cheie ascunse in tagurile de comentariu in scopul obtinerii unei densitati sporite de cuvinte. Iata un exemplu:

<!– Descoperiti unealta ideala de care veti avea nevoie oricand pentru a proiecta pagini web astfel incat acestea sa poata fi regasite in permanenta in primele 10 rezultate ale cautarilor dupa expresiile cheie alese, in orice motor de cautare vizat .–>

Acest truc a functionat in trecut, actualmente insa nu mai functioneaza in cazul majoritatii motoarelor de cautare. L-am mentionat insa numai pentru a-l putea recunoaste la examinarea sursei cod a paginilor competitiei ca si tehnica de mult expirata de influentare a SERPs (Search Engine Results Pages). Desi acesta tehnica este inca prezenta in cadrul unui numar insemnat de pagini web, nu mai exista la ora actuala nici o dovada explicita a faptului ca tagul comentariu mai este luat in considerare in mecansimul de clasare a paginii sau ca poate influenta ascensiunea in clasamente

 

Strategia nr. 8: Optimizarea alfa-numerica a paginilor

Strategii de pagina-Imagini 1Motoarele de cautare dar mai ales directoarele plaseaza cateodata rezultatele intr-un listing elaborat in succesiune alfa-numerica (alfabetica si numerica) – exact ca in dictionarul de cuvinte, cu precizarea suplimentara ca inaintea literei A se plaseaza intr-un astfel de clasament cifrele 09). Desi nu este o procedura practicata in mod constant, in astfel de cazuri, site-urile cu titlul incepand cu primele litere ale alfabetului obtin avantajul listarii inaintea celor ale caror titluri incep cu litere de mijloc sau de sfarsit.

Yahoo!, de exemplu, foloseste un criteriu de clasificare ce implica mai multi factori. Oricum, cand toti ceilalti factori conduc la un scor egal intre mai multe pagini, succesiunea lor alfabetica este cea care determina clasamentul final.

Asadar se va tine cont pe cat posibil de acest fapt atunci cand se vor alege titlurile paginilor. Nu va fi nici extrem de dificil, nici neplacut sa se aleaga un titlu avantajos din punct de vedere al clasificarii alfabetice. Alegerea trebuie sa presupuna o logica buna, de asemenea sa includa cel putin un cuvant cheie si, de ce nu, sa sune bine. Pe langa motoarele sau directoarele mari ale web-ului, multe dintre cele mici au adoptat de mult acest criteriu la afisarea in listinguri.

Dupa cum se observa usor din lista ordonata de mai sus, o expresie de genul „#3$20aba” va fi listata pe crieterii de ordonare alfa-numerica inaintea oricarui cuvant incepand cu litera A.

Amintim insa ca o persoana reala (potential client) care va vedea titlul paginii in listingul de rezultate, in functie de sonoritatea si relevanta inspirata va accesa ori nu adresa respectiva. De aceea, sugeram un compromis privind titlul optim pentru o anumita pagina. Ceva in genul A-1 Hot Line poate fi un titlu foarte eficient din punct de vedere al listarii in ordine alfabetica, dar nu foarte sugestiv pentru vizitator.

De remarcat ca motoarele de cautare sunt masini inteligente iar echipele umane care studiaza personal paginile web inainte de a le indexa in directoarele web sunt extrem de atente la trucurile alfabetice. Daca se va folosi tagul <TITLE> optimizat din punct de vedere alfabetic, va trebui avut grija ca elementele grafice de design si continut ale site-ului sa reconfirme locul privilegiat obtinut in urma clasamentului alfabetic. In cazul echipelor umane care vor examina site-ul (in vederea indexarii in directoare), este important ca paginile sa obtina o nota generala buna.

Asadar, regula este aceea de a optimiza alfabetic ori de cate ori este posibil, cu conditia de a nu sacrifica alte strategii prioritare privind promovarea paginii. Atunci cand insa toti factorii implicati sunt tratati in mod corespunzator, alegerea unui titlu optimizat alfa-numeric poate oferi acel mic avantaj de clasament, suficient pentru a obtine un surplus de trafic considerabil printr-o listare inaintea competitiei.

Strategia nr. 9: Imaginile ca element activ in promovarea paginii

Problema in ceea ce priveste imaginile din punct de vedere al tehnicilor de optimizare este aceea ca motoarele de cautare nu le indexeaza niciodata, in principal datorita irelevantei acestora, rezultate din imposibilitatea software-ului motorului de a traduce cumva continutul fisierelor grafice. Asadar, chiar daca un logo stralucit si extrem de reprezentativ pentru firma ii poate sugera vizitatorului cine esti, ce oferi si chiar il poate impresiona in mod placut, motoarele de cautare nu capteaza nimic din toate aceste mesaje grafice, de aceea pozele sau animatiile, ca parte integranta a site-ului, nu-si vor face de la sine simtita prezenta din perspectiva robotului de indexare/ motorului de cautare.

De fapt, daca succesiunea de imagini X, Y, Z se gaseste undeva la inceputul paginii (si cand spunem pagina ne referim in acest caz la documentul cod-sursa HTML), plasata din gresala sau din necunostinta de cauza in cod inaintea oricarui text, atunci proiectantul poate fi sigur ca pagina sa este dezavantajata. Aceasta este o greasala de strategie. Ori de cate ori este posibil, se va evita plasarea imaginilor, java-scripturilor, codului pe parte de server, inaintea textului, pentru o relevanta mai buna a cuvintelor cheie.

Dupa cum se stie deja, cand se plaseaza imagini in pagina, proiectantul va trebui sa seteze atributul ALT, facand astfel fisierele grafice sa lucreze in avantajul sau, nu impotriva:

Strategii de pagina-Imagini 2<ALT=„cuvinte cheie”> in cadrul tagului <IMG SRC=”fisier imagine”>.

Iata si un exemplu:

<IMG SRC=”marca_inregistrata.gif”

ALT=”Vacanta de vis pe malul Marii Negre – motel, vile, casute, champing, accesorii agrement, Mamaia – Romania” HEIGHT=116 WIDTH=737> 

Precizare: Atributele WIDTH si HEIGHT prezente aici nu fac altceva decat sa specifice o lungime si o latime impusa de codul paginii web pentru imaginea afisata, astfel incat aceasta va aparea deformata (marita sau comprimata) in cazul in care valorile WIDTH si HEIGHT nu corespund cu dimensiunile reale ale pozei.

Motivul pentru care e utila folosirea optiunii ALT din tagul IMG in optimizarea paginii a mai fost discutat anterior: motoarele de cautare indexeaza tagul <IMG ALT = ”cuvinte cheie”>. Plasand cuvinte cheie relevante in interiorul acestui tag HTML pentru fiecare imagine din pagina care transmite un anumit mesaj, proiectantul va avea numai de castigat si niciodata de pierdut (din moment ce nu exista nici un motor de cautare la ora actuala care sa penalizeze utilizarea atributului ALT). Asadar, in cel mai bun caz, motorul va imbunatati clasamentul paginii in virtutea cuvintelor cheie plasate in tagul <IMG ALT>. In cel mai rau caz le va ignora si acest lucru nu va influenta cu nimic pozitia paginii in clasament.