Evaluarea ideilor de afaceri şi a produselor

 

 

Evaluare idei de afacere 1de ce este necesara evaluarea?

Începerea unei afaceri este un lucru foarte simplu. Decizia cărui tip de afacere să abordezi este un lucru foarte complicat însă. Sunt milioane de idei din care poţi alege. Întrebarea este: cum îţi poţi da seama care afacere îţi este potrivită şi îţi va aduce succesul?

Mulţi proprietari de afaceri la domiciliu încep cu un capital foarte mic însă cu foarte multă încredere în faptul că vor atinge culmile succesului lucrând din răsputeri pentru a oferi o calitate de nivel înalt pentru produsele şi serviciile oferite. O atitudine pozitivă este esenţială, însă nu este de ajuns. Aptitudinile tale de management sunt relevate în calitatea serviciilor şi produselor pe care le oferi. Atunci cand doreşti să creezi o afacere la domiciliu te poţi axa pe servicii sau pe produse.

O afacere ce se axează pe produse îţi permite să creezi şi să realizezi produsul de unul singur sau să vinzi produse realizate de alţii. Pe de altă parte te poţi axa pe servicii pe care le poţi oferi direct de la domiciliu tău sau te poţi deplasa la domiciliul clientului.

ce impact va avea?

Înainte de a începe să dezvolţi o idee de afacere trebuie să determini impactul pe care aceasta îl va avea asupra pieţei şi viabilitatea sa. Mai jos se află o listă de criterii ce pot fi folosite pentru a evalua ideile tale şi cât de bine acestea se potrivesc ţelului tău. Pune-ţi aceste întrebări atunci când evaluezi o idee privind un serviciu sau un produs pe care ai vrea să-l promovezi.

 1. Satisface nevoile pieţei? Niciodată nu trebuie introdus un nou produs fără ca mai întâi să fie testat pe piaţă. De fapt, multe afaceri eşuează datorită faptului că nu există o piaţă adecvată tipului lor de produse sau servicii. Înainte de a-ţi risca resursele şi capitalul, este mai mult decât necesar să realizezi un plan în care să incluzi tipul de produse şi piaţa de care acestea aparţin. Chiar dacă poţi determina cu acurateţe reacţia clienţilor, un proprietar de afacere trebuie să dispună de cât mai multe informaţii despre piaţa prin cercetări de piaţă oficiale sau secundare. Regula este: găseşte o nevoie şi încearcă să o satisfaci. Încearcă să nu oferi produse sau servicii futuriste sau neobişnuite pentru ca atunci clienţii nu vor înţelege necesitatea acestora şi va trebui să foloseşti o mare parte din bugetul tău încercând să-i „educi” cu privire la acestea. Prin natura şi dimensiunea lor, afacerile la domiciliu nu au de cele mai multe ori resursele (buget, personal, mijloace de tehnologie) pentru a mobiliza astfel de campanii de „educare”.
 1. Îşi va păstra produsul impactul asupra pieţei? Diferitele trenduri şi fluxuri ale pieţei pot influenţa negativ afacerea ta dacă aceasta nu ajunge la un nivel înalt şi nu acumulează o anumită prestanţă. De asemenea trebuie să determini dacă produsul poate fi folosit pe plan global sau doar în zona ta geografică. Datorită intensei globalizări trebuie să ai grijă să verifici competitorii semnificativi.
 1. Cât de unic este produsul tău? Trebuie să ştii să arăţi de ce produsele şi serviciile tale sunt unice, distincte sau superioare celor oferite de competitori. Orice produs poate fi vândut daca este prezentat într-o manieră nouă. Dacă încerci să stăpâneşti un segment de piaţă, potenţialii tăi clienţi trebuie să găsească cele mai multe avantaje la produsele tale.
 1. Cât de folositor este produsul tău? Multe idei şi produse au parte de un succes enorm datorită faptului că cei ce le-au creat au satisfăcut o nevoie ce nu mai fusese satisfăcută până atunci. Identifică modalitate de folosire a produselor tale şi determină frecvenţă utilizării acestora. Unele produse satisfac o nevoie reală, însă unele trebuiesc create prin campanii publicitare sau promoţii. Aceste informaţii te pot ajuta să-ţi construieşti o strategie de marketing.
 1. Evaluare idei de afacere 2Câtă competiţie există? Determină tipul de competiţie: locală, regională sau naţională. Încearcă să împarţi competiţia în două părţi: grea sau moderată; oricum, simplul fapt că există competiţie pe piaţa reprezintă faptul că există nevoi ce trebuie satisfăcute. Încearcă să te fereşti de pieţele cu extrem de puţini competitori. Lipsa competitorilor poate însemna doar două lucruri: ori că ideea nu este profitabilă, ori că ideea ta este atât de nouă sau unică încât nimeni nu s-a gândit încă la ea.
 1. Cum aplici preţul unui produs? Preţul corect pentru un produs său serviciu este un element esenţial pentru o afacere solidă. Pentru a fi ideal, un preţ trebuie să aibă următoarele caracteristici: să corespundă competiţiei, să fie atractiv pentru potenţialii clienţi şi să îţi aducă profit. Crează preţurile ţinând cont nu de competiţie, ci de de nevoile afacerii tale.
 1. Care este nivelul de dificultate în creare şi implementarea unui produs? Trebuie să iei în considerare factorii economici (timpul, capitalul, coşul de marketing, personalul necesar) atunci când creezi un produs. De asemenea trebuie să te asiguri că dispui de resursele necesare implementării şi distribuţie ale acestuia. Poţi avea o idee excelentă de afaceri, dar dacă nu ai resursele economice necesare, cel mai potrivit ar fi să te reorientezi către alt produs pe care îl poţi produce în limita bugetului tău.
 1. Care sunt posibilităţile tale de dezvoltare? Afacerea ta este dispusă succesului dacă cererea pentru produsele sau serviciile tale este în continuă creştere şi poate supravieţuii unei schimbări economice.
 1. Pot avea vânzări „back-end”? Vânzările de tip „back-end” reprezintă totalitatea produselor sau serviciilor pe care tu le vinzi sau revinzi clienţilor după ce aceştia au încheiat tranzacţia iniţială de achiziţionare a produsului. Determină dacă produsul garantează pentru vânzări repetate.
 1. Este produsul sigur? Siguranţa în utilizarea unui produs este esenţială pentru foarte mulţi consumatori. Dacă afacerea ta se axează pe servicii ai grijă ca personalul să fie bine instruit cu privire la satisfacerea clienţilor. Acordă sfaturi clienţilor privind cel mai bun mod de utilizare al produsului şi instrucţiuni, în mod gratuit.
 1. Produsul meu poate fi promovat printr-o campanie publicitară? Sentimentele vând. Oamenii sunt adesea motivaţi să cumpere un produs datorită sentimentelor care îi încearcă: dorinţă, frică, egoism. Răspunsurile la campaniile publicitare sunt mult mai mari atunci când aceste elemente sunt incluse în reclamă propriu-zisă. Atunci când realizezi o reclamă încearcă să te gândeşti de ce o persoană ar achiziţiona produsul tău: pentru a fi invidiat de ceilalţi, pentru cunoştinţe, pentru a-şi oferi un cadou material s.a. şi spune-i ce ar putea pierde dacă nu o face: pierderea timpului, a unor discounturi etc.
 1. Ce este de făcut cu produsele din inventar? Ai grijă să îţi asiguri afacerea împotriva tuturor posibilelor dezastre: foc, cutremure etc. Evită pe cât posibil să rişti în asemenea situaţii.