Explorati noi directii posibile

 

Explorati noi directii posibile 1Creativitatea implică explorarea diverselor posibilităţi.

Va trebui să învăţaţi un joc nou, de genul „Ce-ar fi dacă…”, şi să-l jucaţi până la epuizare. Dacă nu sunteţi dispus să vă asumaţi simplul risc mental de a vă uimi şi chiar a vă şoca pe dumneavoastră înşivă, riscaţi să nu vă puteţi surprinde şi, prin urmare, riscaţi să nu înaintaţi, să nu vă dezvoltaţi şi să nu progresaţi vreodată din punct de vedere financiar.

S-au scris o sumedenie de cărţi care oferă diverse sisteme şi categorii menite să vă ajute în încercarea de a vă defini talentele. Succesul de care ne bucurăm se explică în mare parte prin faptul că nu permitem nimănui să ne „fixeze” într-un domeniu anume.

Am dobândit un înalt grad de libertate şi de control asupra vieţilor noastre, iar dumneavoastră puteţi dobândi acelaşi privilegiu învăţând să vă apreciaţi potenţialul şi spiritul de iniţiativă. Trăim într-o ţară liberă; de ce să fiţi sclavul altuia?

Dacă ideea dumneavoastră nu începe să prindă contur după acest prim capitol, lăsaţi cartea la o parte şi reluaţi-o abia atunci când veţi avea un proiect la care vreţi într-adevăr să lucraţi. S-ar putea să dureze câteva săptămâni sau chiar luni, dar întârzierea nu contează, cu excepţia cazului în care aveţi un termen-limită extrem de presant.

Notati ideile voastre

Începeţi prin a purta mereu asupra dumneavoastră un carneţel în care veţi nota toate ideile pe care aţi dori să le dezvoltaţi. Ce gen de visuri şi dorinţe sunt în acord cu stilul de viaţă pe care îl practicaţi? Ce gânduri vă trec fugar prin minte? Notaţi-le pe toate.

Atunci când veţi dori să faceţi o selecţie, orice scânteie, cât de mică, este importantă. Idei răzleţe fulgeră pentru o clipă, venite parcă de nicăieri, şi vă surprindeţi adesea alungându-le aproape automat: „Aiurea, e o prostie!”

De acum înainte, ori de câte ori vi se va mai întâmpla aşa ceva, reţineţi gândul fugar şi notaţi-l pe hârtie. Niciodată să nu spuneţi: „Aiurea!

În fiecare săptămână înşiraţi aceste notiţe pe masă şi încercaţi să vedeţi dacă nu cumva unele dintre ele încep să prindă un contur clar.

Nu scrieţi prea multe detalii şi nu vă lăsaţi copleşit de nervozitate. Mulţumiţi-vă să plantaţi câte o sămânţă ici-colo, urmărind continuu un model general. Priviţi şi ascultaţi totul în stilul dumneavoastră personal; la urma urmei, vă pregătiţi să porniţi la drum alături de ceea ce va fi o parte importantă din „acolo unde doriţi să ajungeţi”.

Explorati noi directii posibile 2Nu vă stabiliţi limite, considerând că o problemă sau o activitate este prea complexă sau prea complicată pentru dumneavoastră. Şi nouă, la început, scrierea acestei cărţi ni se părea un proiect uriaş, dar totul s-a schimbat pe măsură ce paginile au început să se adune una după alta, până când, într-o zi, am observat că terminasem treaba.

La fel se vor petrece lucrurile şi cu ideea dumneavoastră. Gândurile vor căpăta tot mai multă consistenţă şi, încetul cu încetul, veţi percepe mereu mai clar ce anume urmează să faceţi. Oamenii abordează adesea activităţi care, la prima vedere, par să nu aibă nimic comun cu stilul lor de viaţă. Dorinţele reale reprezintă de multe ori manifestarea unor pasiuni ascunse ce necesită a fi corect canalizate.

Nu are importanţă dacă sunteţi prea ocupat, sau leneş, sau bolnav; ideea îşi va găsi ea singură forţa de a răzbate. Renunţaţi la orice reţineri şi profitaţi de darul nepreţuit al libertăţii de gândire şi de acţiune. Deşi mulţi oameni nu şi-au permis niciodată un gând cu adevărat lipsit de constrângeri, vă asigurăm că oricine poate învăţa să facă acest lucru. Lăsaţi-vă mintea să hoinărească. O puteţi aduce oricând înapoi.

Ganditi noi posibilitati

Continuaţi să vă trăiţi viaţa în mod normal, mărginindu-vă pentru început să vă gândiţi la diversele posibilităţi care vă stau în faţă. Cât de curând veţi observa că aveţi mai multe idei decât v-aţi fi putut imagina vreodată. Această descoperire constituie de obicei o surpriză îmbucurătoare şi incitantă.

Continuaţi astfel, până când veţi găsi cu adevărat o idee pe care s-o dezvoltaţi şi s-o comercializaţi, un concept alături de care să progresaţi. Nu uitaţi: dacă aflaţi „unde doriţi să ajungeţi”, veţi descoperi, cu siguranţă, şi mijloacele necesare pentru a o face.